Gazete Vatan Logo

Hendeklere ‘Atom’ bombası!

Havada parçalanabilme özelliğine sahip, 40 mm’lik akıllı mühimmat Atom, testleri başarıyla geçti. Yerli imkanlarla üretilen Atom, siper gerisinde ve hendek içindeki hedefleri görmeden vurabilecek

Hendeklere ‘Atom’ bombası!

Dünya çapında sayılı ülkenin sahip olduğu ve koordinat girilerek havada patlayabilme özelliğindeki ‘40 mm Yüksek Hızlı Akıllı Parçacıklı Bombaatar Mühimmatı’, Konya’da devam eden testlerden başarıyla geçti. İlk versiyon fişek türü 35 mm’lik akıllı mühimmatlar daha önce TSK tarafından Suriye’de ve Hendek operasyonlarında kullanılmıştı. Patlama sonrası parça tesirinin arttırılması üzerine geliştirilen 35 mm’lik ilk versiyon akıllı mühimmatlar ile alakalı sahadan olumlu geri dönüşler yapılınca ASELSAN ile MKEK, 2017’de bir anlaşma imzaladı.

Tam isabet

Anlaşma çerçevesinde, 35’lik mühimmatların geliştirilmesi ile bir yıldır üzerinde çalışılan 40 mm’lik bomba versiyonu ortaya çıkartıldı. Yeni versiyonun atış testleri Konya Karapınar’da nisanda tamamlandı. Testlerde koordinatları verilen alana gönderilen 40 mm Atom, havada patlayarak, görüş alanı dışındaki hedefleri de tam isabetle vurmayı başardı. Askeri yetkililerin de katıldığı testlerde 40 mm’lik ATOM’a tam not verildi. Bu gelişme ile Türkiye zaman programlı havada parçalanabilen mühimmat teknolojisine sahip birkaç ülkeden biri oldu.

Haberin Devamı

ZAMAN AYARLI

ATOM, atış anında havada patlayacağı süreye hassas olarak programlanabiliyor ve mühimmatın hedef üzerinde istenen noktada parçalanması sağlanıyor.