Gazete Vatan Logo

Hemoroidi beslenmeyle önleyin!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Yürüker, hemoroidi tetikleyen kabızlığı engellemek için posalı yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Hemoroidi(basur) olan hastalara uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Yürüker, “Halk arasında ‘basur’ olarak bilinen hemoroidler dışkılama fonksiyonunda önemli görevi olan damar yastıkçıklarıdır. Nasıl pencerelerin ve araçların kapısında, hava ve suyun geçişini engelleyen fitiller varsa, anal bölgede de gaz ve gaita kaçışını engelleyen hemoroidler vardır. Hemoroidlerin normalden fazla büyümesi hastalık olarak değerlendirilir. Toplumda çok yüksek oranda görülen bu hastalığın kesin sebebi bilinmese de ıkınma ve kabızlığın hastalığın şiddetini arttırır. Bu yüzden hemoroidal hastalığın tedavisindeki amaç öncelikle ıkınma ve kabızlığın engellenmesidir. Ağızdan alınan bazı ilaçlar da gerekirse tedaviye eklenebilir. Cerrahi tedavi bu tedavilerle düzelmeyen hastalarda gerekir. Ancak makata uygulanan krem ve fitil gibi ilaçlarla, radyodan, televizyondan, komşudan duyduğunuz ve falanca yerde yapılan özel karışımların etkinliği gösterilememiştir. Bu yüzden bu tedavilere boşuna para harcayacağınıza, hastalığın en önemli tedavisi olan kabızlığın engellemek için doğal zeytinyağı, tam tahıllı ekmek, taze meyve, taze sebze ve çerez alın” dedi.

Haberin Devamı

“HEMOROİD HASTALIĞINDAN UTANMAYIN”

Hemoroidal hastalık toplumun çoğunda ve hayatın bir döneminde ortaya çıktığını belirten Yürüker, “Uzun süreli kabızlık ya da ishal gibi tuvalet alışkanlığının değiştiği durumlarda, hemoroidler ağrı, kaşınma ve kanama gibi şikayetlere yol açabilir. Bu şikayetler genelde bağırsakların çalışmasının düzelmesiyle yani dışkılanmanın normale dönmesiyle bir süre sonra düzelir. Ancak uzun süreli iyileşmeyen durumlarda tıbbi tedavi gerekir. Tıbbi tedavideki temel amaç ameliyatla hemoroidin çıkarılması değil, kabızlığın ve ıkınmanın engellenmesidir. Hastaların çoğu, utanma duygusunun yanı sıra ameliyat korkusu ile tedaviden kaçmaktadır. Bu yüzden çareyi çevresinden, radyodan veya televizyondan duyduğu, kendi başına halledebileceği yöntemlerde aramaktadır. Bu yöntemler hemoroidlerin üzerine uygulanır, geçici rahatlama amaçlar ve uzun sürede hiçbir faydası yoktur. Dışkılama normale dönmeden ne yaparsak yapalım, hemoroidal hastalık iyileşmez. Bağırsaklarımızın normal çalışması için bilinen en iyi yol, yediğimiz gıdalardaki posa ve su oranını artırmaktır. Eğer dışkılama normale dönmesine rağmen hastalık iyileşmiyorsa, cerrahi tedavi gerekebilir. Bu aşamada ileri tetkikler de yapılmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı