Gazete Vatan Logo

Hemen jetimi alın

24 saatlik ömrü kalan Gönül Ulutaş’a organ nakli gerekti...

Ankara’da karaciğer bulundu. Ancak geceyarısı Gaziantep’ten Ankara’ya uçak yoktu. Sanko Holding’in patronu devreye girdi ve hayatını kurtardı.

Şanlıurfa’nın Halfeti İlçesi’nde yaşayan 3 çocuk annesi 50 yaşındaki Gönül Ulutaş, geçen hafta vücudundaki kırgınlık nedeniyle aniden fenalaştı. Hastaneye kaldırılan Ulutaş’a yapılan tetkikler sonucu ’akut karaciğer yetmezliği’ teşhisi konuldu ve acil nakil yapılmazsa yaşamını yitireceği ortaya çıktı. Bunun üzerine Gönül Ulutaş inşaat boyacısı eşi Mehmet Ulutaş tarafından Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne götürüldü. Üniversitenin organ nakil merkezi sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ünal Aydın, hastaya 24 saat içinde karaciğer nakli yapılmazsa yaşamını yitireceğini görünce, Ulusal Karaciğer Merkezi’ne acil çağrı yaptı. Olağanüstü bir olay gerçekleşti ve yaklaşık 12 saat sonra Ankara’da bitkisel hayata giren bir hastanın dokularıyla, Gönül Ulutaş’ın dokusunun uyuştuğu belirtilerek, ’03.00’e kadar çıkarılabilirse, işlevini yerine getirebilecek uygun bir karaciğer var’ mesajı verildi. Ancak, belirtilen saatler arasında Gaziantep’ten Ankara’ya uçak olmaması ve karayoluyla nakil için de zamanın yeteriz olmasının yanı sıra, 8 saat içinde hastanın ameliyat olmaması halinde kaybedileceği riski üzerine farklı arayışlara girildi.

Hemen jetimi alın

Bunun üzerine Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Ünal Aydın, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun’ndan yardım istedi. Coşkun da gece yarısı SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nu arayarak durumu anlatıp, uçağının tahsis edilmesi ricasında bulundu. İşadamı Konukoğlu da hemen pilotuyla rektör arasında telekonferans kurulmasını sağlayıp 1 saat içinde Falcon 2000 tipi TC-SNK kod numaralı uçağını Ankara’ya gönderdi. Bu arada Dr. Aydın’ın ricada bulunduğu Ankara’daki meslektaşları da bitkisel hayata giren hastanın karaciğerini bir operasyonla aldı. Özel nakil kutularına yerleştirilen karaciğer, havaalanında bekleyen uçağa verilerek Gaziantep’e getirildi. Yetiştirilen karaciğer 4.5 saat süren başarılı operasyonla Gönül Ulutaş’a nakledildi. İşadamı Konukoğlu, “Rektör Bey uçağımın tahsisi için ricada bulununca, ’Hasta kim’ diye sormadan hemen kendisini pilotla görüştürdüm ve gerekenin yapılması talimatını verdim” dedi.

Haberin Devamı