Gazete Vatan Logo

Hem yatırım yap kâr et hem de vatandaşlık al

Artık birçok kişi başka bir ülkeden ikinci vatandaşlık alma yoluna gidiyor. Yeni Bir Hayat’ın CEO’su Şevki Akaydın’a dünya vatandaşlığının yollarını, maliyetini ve popüler ülkeleri sorduk.

Hem yatırım yap kâr et hem de vatandaşlık al

Dünya vatandaşlığı giderek daha çok karşımıza çıkan bir kavram olarak hayatımıza girdi. Vizesiz seyahat, yüksek yaşam standardı, güvenlik, eğitim, yaşam tarzı, vergiler, sağlık sistemi gibi pek çok önemli gerekçeyle giderek daha çok varlıklı insan başka bir ülkeden ikinci vatandaşlık alma yoluna gidiyor. Güney Afrika merkezli araştırma şirketi New World Wealth tarafından hazırlanan Wealth Migration Report’a göre geçen yıl 82 bin dolar milyoneri başka ülkelere göç etti. Bu rakam 2015 yılında 64 bindi. Türkiye de dünya vatandaşlığına giderek daha fazla ilgi gösterilen ülkelerden biri. Yeni Bir Hayat, yurtdışı yatırım programları hizmetleri konusunda uzmanlaşmış, bütün bu hizmetleri tek çatı altında veren ilk ve tek Türk şirketi. İngiltere ve Malta’da da kurumsal yapılanması bulunan Yeni Bir Hayat’ın CEO’su Şevki Akaydın’a dünya vatandaşlığının yollarını, başka bir ülkede yeni bir hayat kurmanın maliyetini ve popüler ülkeleri sorduk.

İkinci vatandaşlık nasıl alınır?

Dünyada yüksek talep gören ikinci vatandaşlık programları her ülkenin şartlarına göre değişkenlik gösterir. Ülkeye kaynak artırımını esas alan vatandaşlık programları kapsamındaki yatırım yöntemleri; hibe, gayrimenkul ya da devlet tahvili alımı, yatırım hesabı açılarak ya da iş kurma yoluyla olabildiği gibi bu koşulların kombinasyonu da olabilir.

Haberin Devamı

Yeni bir hayat kurmak için en popüler ülkeler hangileri?

Avustralya son dönemde yeni bir hayat kurmak isteyen ailelerin en çok tercih ettiği ülke. 2016 yılında Amerika 10 bin, İngiltere 3 bin vatandaşlık kabulü yaparken bu sayı Avustalya’da yüzde 38 artışla 11 bin oldu. Ortadoğu ve Asya ülkeleri için Malta, sunduğu direkt vatandaşlık hakkı ile çok tercih edilen ülkelerden. Karayipler de sunduğu geniş vize serbestisi ile popüler lokasyonlardan.

Emlak yatırımı ile vatandaşlık ya da oturum hakkı elde etmek için Türkler nereyi tercih ediyor?

Son dönemde Portekiz, Malta, Amerika ve Karayipler en popüler ülkeler arasında yer alıyor. Malta 12 ay içinde Avrupa vatandaşı olabilme imkanı sunarken, Malta pasaportu Dünyada en prestijli ilk 12 pasaport arasında yer alıyor ve ikamet edenlere ticari faaliyetler ve vergi konusunda da kayda değer avantajlar sağlıyor. Portekiz Golden Vize programı kapsımında daimi oturum izni ardından, vatandaşlık hakkı elde edilebiliyor. Yatırım yoluyla planlanan sürecin tercih edilme sebeplerinin başında, vatandaşlık almak isteyen kişilerin Türkiye’deki düzenlerini bozmadan, alım bedeli üzerinden yüzde 3-yüzde 4 arasında bir getiri sağlayan kira garantili gayrimenkullere sahip olabilmeleri geliyor. Bu anlamda Portekiz emlak açısından en cazip ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Hangi ülkeden nasıl vatandaşlık alınır, şartlar nasıl?

500 bin Dolar’a Amerika fırsatı

- 500 bin Dolar yatırım yapmak gerekiyor.

- Yabancı dil, eğitim, iş tecrübesi ön koşulu yok.

- Yatırımınızı 5 yıl sonra geri alınabiliyor.

- Amerika’da yaşama, çalışma, sağlık, öğrenim görme gibi tüm sosyal hakları veriyor.

- 12- 18 ay sonra Green Kart alma şansı var.

- Hemen Amerika’ya yerleşmek zorunda değilsiniz. Eş ve çocuklar başvuruya dahil edilebiliyor.

Haberin Devamı

Birleşik Krallık 2 Milyon Sterlin’e

- Başvuru sahibi son 3 ay içerisinde 2 milyon Sterlin tutarındaki meblayı mal varlığı içerisinde bulundurmak ve başvuru tamamlanana kadar aynı tutarı 5 senelik bir yatırım olarak gerçekleştirmek zorunda. Başvuru sahibinin iş geçmişi göstermesi, İngilizce konuşabilmesi gibi gereklilikler yok. Sonuçta size 3 yıllık vize veriliyor bu başvuru sahibi ve ailesi İngiltere’de oturum, eğitim ve çalışma hakkı alıyor.

Ömür boyu Schengen vizesi

Malta daimi oturum programı, ömür boyu geçerli oturum izni ve Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkı sunuyor.

- 250 bin Euro ya da 5 yıl vadeli devlet tahvili almak gerekiyor.

- Yüzde 100 devlet garantisi altında olan bir yatırım bu.

- 10 bin Euro kira bedeli veya gayrimenkul satın alınması şart.

- Hükümete 30 bin Euro harç ödeniyor.

Malta’ya 650 bin Euro öde, 12 ay sonra Avrupa Birliği vatandaşı ol

- Devlete 650 bin Euro katkı tutarı ödeniyor.

- Diğer aile üyeleri için 25 bin ile 50 bin Euro arasında katkı bedeli ödeniyor.

Haberin Devamı

- 5 yıl süreli ev kiralaması veya satın alınması gerekiyor (16 bin veya 350 bin Euro arasında)

- 12 ay sonunda Avrupa Birliği vatandaşı olma imkanı tanınıyor.

- 28 Avrupa ülkesi ve İsviçre’ye yerleşebilme avantajı var.

- Tüm Avrupa’da sağlık, iş fırsatları ve eğitim fırsatlarından yararlanma hakkı veriyor.

- Eş, 26 yaşına kadar çocuklar ve 55 yaş üstü ebeveynler de başvuruya dahil edilebiliyor.

İspanya’dan ev almak avantajlı

- 500 bin Euro değerinde gayrimenkul satın almak gerekiyor. İspanya’da çalışma, iş kurma, sağlık ve eğitim hakları veriliyor.

- Yüksek kira geliri elde etme şansı var.

- Avrupa’da serbest dolaşım hakkı tanınıyor.

- İspanyol vatandaşı olarak Avrupa Birliği pasaportu alınması için İspanya’da 10 yıl içinde her yıl en az 183 gün ikamet etmek gerekiyor.

500 bin Euro’ya Portekizli olun

- Portekiz vatandaşı olmak için 500 bin Euro değerinde gayrimenkul satın almak gerekiyor. Bu eş, çocuklar ve ebeveynelerinizi de kapsayan bir program.

- Avrupa’da serbest dolaşım hakkı veriliyor.

- Yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunma zorunluluğu var. 5 yıl sonunda ömür boyu oturum hakkı elde ediyorsunuz. 6’ncı yıl sonunda Portekiz Vatandaşlığı ve Avrupa Birliği pasaportu cebinizde.

Son dönemde ikinci vatandaşlık için Portekiz, Malta, Amerika ve Karayipler yüksek talep görüyor.

Karayipler pasaportu çok itibarlı

- 200 bin Dolar bağış veya 400 bin Dolar değerindeki gayrimenkul alımı.

- Karayipler’in pasaportu çok itibarlı.

- Yabancı dil, eğitim veya iş tecrübesi ön koşulu yok. Kanada ve Avustralya’ya vizesiz seyahat sağlayan tek Karayip pasaportu.

- Yaklaşık 4 ayda sonuçlanan hızlı süreç.

- İkamet zorunluluğu yok.

En hesaplısı Dominika vatandaşlığı

- Bir kişi için 100 bin Dolar, 4 kişilik bir aile için 200 bin Dolar değerinde bağış yapmak gerekiyor.

- Gayrimenkul yatırımı seçilirse, 200 bin Dolar değerinde bir gayrimenkul almak lazım. Böylelikle nesilden nesile geçen vatandaşlık veriliyor.

- Karayipler vatandaşlık programları içinde maliyeti en düşük olanı. Süreç yaklaşık 6 ayda sonuçlanıyor. İkamet zorunluluğu yok.