Gazete Vatan Logo

Hem severim hem döverim

27 Ağustos’ta Türkiye’yi erken seçim konusunda uyaran kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s bu kez ılımlı yaklaştı. Sıfırcı Hoca, ‘Baa3’ düzeyindeki yatırım yapılabilir notun korunacağını bildirdi.

Hem severim hem döverim

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Türkiye Analisti Alpona Banerji, Türkiye’ye ilişkin temel senaryonun ‘yatırım yapılabilir’ notunun korunması yönünde olduğunu söyledi.

Banerji, “Türkiye’nin ‘Baa3’ reytingi ülkenin nispeten dirençli mali yapısı ve esnek politika karşılıklarına izin verecek ılımlı kamu borcu seviyesi gibi kredi güçlerini içeriyor. Moody’s’in temel senaryosu reytingi ‘Baa3’te (yatırım yapılabilir) tutuyor. Bu not ülkenin mali gücü, düşük borç seviyesi ve büyük bir orta gelir ülkesi olması tarafından da destekleniyor” dedi.

Riskleri unutmayın

İlerideki döneme ilişkin risklere de değinen Banerji, şunları kaydetti: “Buna rağmen, negatif görünüm ülkenin karşılaştığı devam eden politik belirsizlerin, dış finansman üzerindeki baskıların, orta vadede daha zayıf büyüme görünümünün oluşturduğu zorlukların kombinasyonunu yansıtıyor. Özellikle, sermaye akışının baskı altında kalmasını ve göreve gelen hükümetin büyümeyi artırıcı reformları uygulamakta ve sermayeyi çekmekte gelecekteki başarısının, ülkenin kredi kalitesi üzerinde önemli etki oluşturmasını bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Moody’s en son 7 Ağustos’ta Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü güncellemediğini duyurarak art arda 4 değerlendirme tarihini pas geçmişti. Kuruluşun, 27 Ağustos tarihli raporunda erken genel seçim kararının kredi notu açısından negatif olduğu belirtilmişti. Kuruluşun resmi takvimine göre, Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin bir sonraki değerlendirmesini 4 Aralık tarihinde yapması bekleniyor.