Gazete Vatan Logo

Hem oruç tutun hem formunuzu koruyun!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Halime Besler’den çok faydalı Ramazan önerileri: İftarda ve sahurda, çorba, süt, az tuzlu peynir, yumurta, sebze yemekleri ve tam tahıllı ürünler tüketin. İyi çiğneyin dinlene dinlene yiyin...

Hem oruç tutun hem formunuzu koruyun!

Ramazan ayında tüm yıl boyunca çalışan organlar, kendisini dinlendirir ve düzenler. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme kurallarına dikkat ederek vücut için zararlı toksinlerin en düşük seviyeye indirilebileceğini, şeker ve kafein gibi maddelere olan bağımlılığın kontrol altına alınabileceğini söyleyen Liv Hospital Ankara Diyet ve Beslenme Uzmanı Halime Besler, “Ramazan’la birlikte süre gelen beslenme şekli ve öğün sayısı değişime uğrar. Sahur ile iftar arasında yaklaşık 17 saat süren açlığın sonunda bir anda doldurulan mideler ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, reflü, gaz gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir. Kırmızı et, sucuk, pastırma gibi kolesterol açısından zengin besinlerle birlikte enerji açısından zengin hamur işi, börek, tatlı gibi besinlerin aşırı tüketilmesi kolesterol ve kan yağlarının yükselmesine ve Ramazan ayı sonunda kilo alma problemine de neden olabilir” diyor.

Diyet Uzmanı Besler, Ramazan’da kilo almamak için önerilerde bulundu.

8-10 bardak su için

Haberin Devamı

Yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının yüzde 50-70’i sudur. Vücuttaki toplam su miktarının yüzde 20 azalması yaşamsal risk oluşturur. İftar ve sahur arası 8-10 bardak su içilmeli.

Sahur gün boyu metabolizmamızın mümkün olduğunca düzgün çalışması açısından önemli bir öğün. Kan şekerinin uzun süre regüle olmasını sağlayan proteince zengin süt, az tuzlu peynir, yumurta ile tam buğday ekmeği gibi tokluk sağlayan tam tahıllı ürünler yenmeli.

Kahveden uzak durun

Kahve sahurda su kaybına neden olabileceği için tüketilmemelidir. Gerekirse çok demli ve koyu olmayan çay ve bitki çaylarını tercih edilebilir. Ancak bunların da vücuttan sıvı kaybına neden olabileceği unutulmamalıdır.

İftarda yemekler mümkün olduğunca yavaş tüketilmeli ve iyi çiğnenmeli. Tek ve yoğun bir öğün yerine 2-3 aşamada iftar yapılmalıdır.

Kan şekerini düzenleyen hurma, zeytin gibi ufak bir iftariyelik yanında çok sıcak olmayan bir çorba mideyi rahatlatır. 15 dakikalık dinlenme sonrası ızgara, fırın, haşlama gibi pişirilmiş et ve az yağlı tencere yemekleri tercih edilmeli, kızartma ve kavurmadan, çok baharatlı ve mayalı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Meyve, sütlü tatlı gibi hafif şekerli tatlılar tüketilebilir.

Haberin Devamı

Çorba, yoğurt önemli...

Sahurda tüketilen rafine diye adlandırdığımız beyaz unlu ve şekerli yiyecekler, kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşüreceği için gün içinde tekrar acıkma, yağlı ve tuzlu yiyecekler ise susama hissinin artmasına neden olur. Sahurda kahvaltılıkların yanı sıra alışkanlıkları farklı olanlar çorba, hafif sebze yemekleri ve yoğurdu da seçebilir.