Gazete Vatan Logo

Hem KDV hem teşvik

Hükümet tekstilcilerden iki gündem maddesi istedi, tekstilci "KDV indirimi ve teşvik" dedi. Başbakan yeşil ışık yaktı. EKK bu iki gündemle toplandı

Tekstil sektöründe sorunların çözümü, iki temel konuda hükümetin vereceği kritik karara kilitlendi. Önceki gün Başbakan Erdoğan'la yapılan zirvede sorunlarını anlatan sektörden, sıraladıkları talepler arasından iki tanesini seçmesi istendi. Görüşme öncesi durumlarıyla ilgili raporlar hazırlayan tekstil sektörü, bu nedenle hazırladığı raporları masaya koymadı. Sektör iki temel talebini "10 puanlık KDV indirimi" ve "Türkiye genelindeki tekstil firmalarının iki yıl süreyle teşvik kanunu kapsamına alınması" olarak belirledi. Önceki gün yapılan zirvenin ardından Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla, bu iki talebin mali açıdan yapılabilirliğinin araştırılmasına karar verildi. Dün akşam saatlerinde gerçekleşen Ekonomik Koordinasyon Kurulu da bu iki gündemle toplandı.

Raporlar çantalara
Önceki akşam gerçekleşen zirvede Başbakan Erdoğan'ın tekstilcilere Hükümet'in sektörü rahatlatmak için gerçekten istekli olduğunu vurguladığı ve "Ama ne yapılabilir, işin oluruna bakalım" dediği öğrenildi. Zirvenin ardından dün de iki temel öneriyi değerlendirmek üzere EKK (Ekonomi Koordinasyon Kurulu) toplandı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in başkanlığında toplanan EKK'nın ilk gündemi sektörün "2005 sonu itibariyle mevcut kayıtlı tekstil firmaları iki yıl süreyle 5084 sayılı teşvik yasası kapsamına alınmalı ancak bu firmalara yüzde 20 istihdam artışı şartı aranmamalı" talebi oldu.

Talebin bu şekilde kabul edilmesi halinde tekstil firmalarının çalıştırdıkları işçilerin son ücretleri üzerinden

Otomotivcinin şikayeti haklı çıktı ihracat iki ayda yüzde 3.8 azaldı
Türk ekonomisinin lokomotifi konumundaki otomotiv sektörünün yüksek vergiler, enerji ve işgücü maliyetlerinden şikayetinin ne denli haklı olduğu, son ihracat verileri ile doğrulandı. Dış ticaretle can bulan sektörün ihracatı, yılın ilk iki ayında yüzde 3.8 azalarak l milyar 962 milyon dolar olarak gerçekleşti. Tekstil sektöründen sonra otomotivciler de önceki gün Cenevre Fuarı'nda hükümeti "Bu gidişle yatırım için Türkiye'nin tercih edilme ihtimali azalır" diyerek uyarmıştı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk iki ayda yoğun olarak Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta, İtalya 307 milyon 651 bin dolar ile ilk sırada yer aldı.

Satış düştü, turizmci de Erdoğan'a gidiyor
Tekstil ve otomotivden sonra turizmciler de KDV
indirimi için Başbakan'ın kapısını çalmaya hazırlanıyor. Ocak'ta Antalya'ya gelen turist sayısının bir önceki yıla göre yüzde 26 azalması, turizmcileri de ayağa kaldırdı. 3. Türkiye Bölgesel ve Sektörel Ekonomi Şurası'nda Başbakan Erdoğan'a, "Türkiye'nin katalog satışları iki ayda yüzde 50 düştü. Eğer hemen önlem almazsanız, son dakika satışlarına kalacağız. Bu da Türkiye'nin ucuza satılması demek" diyen turizmciler 15 Mart'ta Başbakan ile görüşecek TOBB Başkanı Rifat Hisarokoğlu başkanlığında, Başbakan'a çıkacak olan turizmciler, "Önlem alın" diyecek. Turizmciler, ayrıca "Telif hakları yasası belimizi büktü, bunu yemden düzenleyin" talebinde bulunacak ve sektöre getirilmesi planlanan cirodan yüzde 3 belediye payının kesilmesine yönelik uygulamanın "felaket olacağını" vurgulayacak.

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Değerli YTL sektörün en büyük sıkıntısı. Ayrıca içkilere getirilen yüzde 125 ÖTV de bizim en büyük sorunumuz. KDV probleminin yanı sıra elektrik ve su maliyetleri de belimizi büküyor" dedi.

Dedeman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dedeman da "KDV indirimi bizim için çok önemli. Eğer KDV rakip ülkelerdeki gibi yüzde 5-10 seviyelerine indirilirse turizmin önü açılır" diye konuştu

Haberin Devamı