Gazete Vatan Logo

Hem çok tanıdık hem uzak bir yabancı: Lizbon

Her köşeye sinen tarih kokusu ve denize çıkan sokaklarıyla "bizden" bir şehir Lizbon. Portekiz'in güzelliklerle dolu başkenti gezginler için birebir...

Hem çok tanıdık hem uzak bir yabancı: Lizbon

İlk kez görmenize karşın önceden biliyormuş hissine kapıldığınız bazı yerler vardır, bir yerlerden tanıyıp da bir türlü çıkartamadığınız insanlar gibi. İşte, Lizbon da tam olarak böyle bir yer. Hem çok bildik tanıdık hem de keşfedilmeye değer bir yabancı.

Atlas Okyanusu’nun kuzeydoğu kıyılarında yer alan ve Portekiz’in başkenti olan Lizbon, Avrupa’nın Akdeniz ikliminden nasibini fazlasıyla almış; hem tabii hem beşerî güzelliklerle bezeli ve refah seviyesi en yüksek şehirlerinden biri. İstanbul’dan Lizbon’da bulunan ve Avrupa’nın en büyük havalimanlarından biri olan Portela Havalimanı’na, Türk Hava Yolları tarafından haftada 10 farklı uçuşla, artık aktarmasız ulaşabilmek mümkün. 5 saate yakın süren bir uçuşun ardından varılan Lizbon’la aramızda ise saat fark bulunduğunu ve Portekiz’in bizden 3 saat geride olduğunu da hatırlatayım. Şehre çok yakın bir mesafede bulunan ve Lizbon Havalimanı olarak da adlandırılan Portela’dan şehrin merkezine ulaşım ise oldukça kolay ve zahmetsiz. Bunun için havalimanı taşımacılığında kullanılan otobüs olan aerobus ve metro, daha ekonomik yöntemlerken yaklaşık 20 dakika ulaşım süresiyle taksilerin de pek pahalı olmadığını belirtmeliyim. Bir tür şehir kart olan ve toplu taşımadan, 23 tane müzeden ve şehirdeki birtakım kültürel etkinliklerden ücretsiz faydalanabileceğiniz; “Lizbon Kart” edinmek, seyahatinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu kartı, havalimanından temin edebileceğiniz gibi İnternet üzerinden de satın alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu yerleri görmeden dönmeyin...

Lizbon’da ilk olarak hissedilen “tanıdıklık” hissinin elbette birkaç sebebi var, özellikle de İstanbul’u bilenler için. Bölgenin karşı kıyıyla bağlantısını sağlayan iki tane köprünün bulunması, şehrin yedi tepenin üzerine kurulması, tarihî bir tramvaya sahip olması, denize çıkan sokaklar, eski imparatorluğun başkenti olması nedeniyle her köşeye sinen tarih kokusu bunlardan sadece birkaçı.

Alfama Bölgesi: Başta fotoğraf tutkunlarının hayran kalacağı, Lizbon’un en eski tarihî semtlerinden olan Alfama, şehrin en yüksek tepesine inşa edilmiş São Jorge Kalesi’nden Tajo Nehri kıyılarına kadar uzanan, yokuş aşağı bir yerleşim yeri. M.Ö. 6. yüzyılda yapıldığı düşünülen kale, Lizbon’da görebileceğiniz en güzel kuşbakışı manzaraya sahip yerlerden biri. Kaleden nehre doğru inerken kıvrım kıvrım, daracık, parke taşlı sokaklara açılan, birbirinden güzel evlerin, fotoğraflarını çekmeye doyamayacaksınız. Ayrıca burası, dünyaca ünlü Portekiz halk müziği olan “fado”nun doğduğu yer, Alfama’da mutlaka canlı fado dinleyin.

Haberin Devamı

Belém Bölgesi: Lizbon’un bir diğer tarihî bölgesi olmasının yanı sıra Belém, gezmekten keyif alacağınız pek çok yere de ev sahipliği yapıyor. Bunlardan ilk ikisi, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne de dâhil edilen Belém Kulesi ve Jerónimos Manastırı ki manastırın içi de mutlaka gezilmeli. Her ikisi de 16’ncı yüzyılda yapılan ve eşsiz bir mimari üsluba sahip olan bu yapılar, Lizbon’un sembollerinden sayılıyor. Kuleye yürüme mesafesi uzaklıkta olan “Padrão dos Descobrimentos” yani Kâşifler Anıtı da gözünüzden kaçmasın. Belém Kültür Merkezi ise içinde sahne sanatlarının sergilendiği salonların ve görsel sanat ürünlerinin sunulduğu galerilerin bulunduğu bir kompleks.

Haberin Devamı

Sintra: Burada görmeniz, gezmeniz gereken yerlerin başında Regaleira Sarayı geliyor. Tüneller, labirentler, köprü ve kulelerin yanı sıra göl, mağara ve zengin bir bitki örtüsüne sahip parkı da bulunan saray, Orta Çağ’dan günümüze kalan en önemli mimari yapılardan. Rengârenk ve romantik bir yapı olan Pena Sarayı ise, Sintra’nın en yüksek noktasına inşa edilmiş. 200 hektarlık bir bahçe içerisinde bulunan sarayın çevresiyle dışı kadar, içinin ihtişamı ve saraydan görülen manzara da insanı büyülüyor.

Bavulunuzda bulunsun

Sportive mağazalarında satışa sunulan Mammut’un hem yelek hem mont olarak kullanılabilen fonksiyonel tasarımı, rakibe fark atıyor...

Lizbon’un keyifli hikayesine tanıklık etmek ve şehri köşe bucak dolaşmak isteyenler için renkleriyle şehrin enerjisine ortak olan Mammut sneaker.

Haberin Devamı

Sportif parçaların popülerliğini artırmasıyla gardroplardaki yerini alan, yumuşacık dokusu ve ergonomik tasarımıyla dikkat çeken Mammut sweatshirt.

Lizbon’un kendine özgü yaşam tarzını ve muhteşem manzaraya sahip sokaklarını keşfe çıkmak isteyenler için Mammut’un anatomik yapıya sahip sırt çantası.