Gazete Vatan Logo

Hedefim Türkiye’yi taklit çanta imajından kurtarmak

11 ay önce ortaya çıkan BoulevardOsman markasının hem tasarımcısı, hem de yaratıcısı olan Sedef Çalarken markasını ve hedefini anlattı

Hedefim Türkiye’yi taklit çanta imajından kurtarmak

BoulevardOsman çanta markan nasıl doğdu?

Dünyanın en önemli lüks tüketim grubu LMVH’de çanta ve aksesuar üzerine aldığım eğitim ve deneyim sonucunda yıllar önce bir gün çok lüks bir çanta&aksesuar markası yaratmayı aklıma koymuştum. Osman’ı ilk çıkardığımda deneyimlerim olmuş ve beni tamamen tatmin etmemişti. Bugün zamanı geldi diyelim ve çıkan sonuçtan çok memnunum. Dünya da en lüks çanta&aksesuar markalarının yanında yerini alacak kadar kaliteli bir marka yarattım.

Tasarım sürecinde Osmanlı‘nın belirleyici ilham kaynağı olmasının nedenleri neler?

“Anakronizm” felsefesinden yola çıktım. Benim için zaman çok önemli bir olgu. Farklı zaman dilimleri arasında zıplamalar, eşleştirmeler yaparak insanları şaşırtmak, düşünülmemiş birliktelikleri sergilemek gibi bir heyecanım var. Türkçeye zaman- bozum olarak çevrilebilecek anakronizm kelimesi ortaya koyduğum işleri çok iyi betimliyor. Bu nedenle bu kavramı kendime ana başlık olarak belirledim. Anakronizm kavramının farklı hallerini kendi felsefeme dönüştürme gayretim çalışmalarımı şekillendirdi. İmgelerimizde yer etmiş tarihi unsurları eğlenceli bir yaklaşımla ele aldım, güncel ve hafif bir dille popülerleştirdim. Objelere ve karakterlere ait oldukları zaman dilimlerinin dışında unsurlar ekledim. Padişaha Ipod takmak gibi. Bu durum gençlerin ilgisini çekti. İşin sırrı, Osmanlı sanat tarihini çok iyi biliyor oluşum, incelemeci karakterim, teknolojiyi ve yeniliği çok iyi takip edişim diyebiliriz.

Haberin Devamı

Seninki nasıl bir marka?

Farklı olmak, geniş kitlelere hitap etmek ulaşmak beni esas ilgilendiren tarafı bu. Moda kurbanlığından hoşlanmıyorum. Benim tasarımlarımı seçen insanlar farklı olsun istiyorum. Zamansız tasarımlar yapmaktan hoşlanıyorum. Moda bana yön versin istemiyorum. Trendleri yakalayacağım diye hiç bir endişem yok. Trend peşinde koşmayı son derece sıradan ve saçma buluyorum. Aslında Sedef Çalarkan ve markaları için yaşı başı olmayan bir marka demek daha doğru olacaktır.

BoulevardOsman markasını oluştururken hedeflerin neydi?

Haberin Devamı

Türkiye’nin taklit çanta cenneti olma imajından koparmak. Çünkü fikir, tasarım çalmanın ve bunu üretip satmanın da hırsızlık olduğunu düşünüyorum. Kapalıçarşı ve yazın güney sahillerine bakınca içim acıyor. Otur yap, kendin üret fikri çalma. Bu ülkeden dünyaya yayılacak lüks bir aksesuar markası çıkarmayı hedefledim. Ömrüm yeterse bunu hep beraber göreceğiz.