Gazete Vatan Logo

Hedef IŞİD!

ABD’nin ve İngiltere’nin önde gelen komutanları, Başkan Obama ve Başbakan Cameron’dan IŞİD tehdidine son vermek için Irak’ın yanı sıra Suriye’de de vurulması gerektiğini söylüyor.

Hedef IŞİD!

Bağdat Yönetimi’ne bağlı askerlerle Kuzey Irak Kürt Yönetimi’ne bağlı peşmergelerin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına yönelik operasyonları sürerken, Batılı askeri yetkililer IŞİD’i ortadan kaldırmak için hava saldırılarının Suriye’ye de yayılması gerektiğini düşünüyor.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’le basının karşısına geçen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Washington’un IŞİD’le uzun soluklu bir mücadele sürecine girdiğini belirtti. IŞİD’in yenilmesi gereken bir örgüt olduğunun altını çizen Dempsey, örgütün Suriye ayağının ele alınmadan yenilmesinin mümkün olmadığını savundu.

NATO’nun 2011-2013 yılları arasında Afganistan’daki kuvvetlerini komuta eden ABD’li emekli Orgeneral John Allen da, Başkan Barack Obama’nın IŞİD’in sinir sistemini yok etmek için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini kaydetti. Allen, DefenseOne sitesi için kaleme aldığı makalede, bunun için örgütün hem Irak hem de Suriye’de vurulması gerektiğini ifade etti.

Şam’la işbirliği

İngiltere’nin eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Lord Dannatt ise, Batı’nın IŞİD’le mücadele için Suriye lideri Beşar Esad’la ittifak kurması gerektiğini öne sürdü. İngiltere’nin konuya “Düşmanımın düşmanı dostumdur” mantığında yaklaşması gerektiğini kaydeden Dannatt, Batılı ülkelerin Suriye’de IŞİD’e yönelik hava saldırıları için Esad’tan izin alması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Esad vurmaya başladı

Suriye askerlerinin, Rakka’daki Tabka Hava Üssü’nü kuşatan IŞİD militanlarından 150’sini öldürdüğü açıklandı. Öldürülenler arasında Türkiye’ye saldırı tehdidinde bulunan IŞİD’in basın sözcüsü Ebu Musa’nın da bulunduğu iddia edildi.

‘Görmediğimiz bir tehdit’

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD terör örgütünün, Washington’un son yıllarda karşılaştığı en büyük tehdit olduğunu söyledi. Örgütün ABD’nin şu ana kadar gördüklerinin çok ötesinde birşey olduğunu vurgulayan Hagel, “Bir terör örgütünden öteler. İdeolojiyi, sofistike stratejik ve taktik askeri gücü birleştiriyorlar. Ayrıca çok büyük para kaynakları var. Bu daha önce gördüğümüz her şeyin ötesinde” dedi. ABD’li Bakan, Amerikan hava saldırılarının ve Irak Ordusu’yla peşmergelere yapılan silah yardımlarının, IŞİD militanlarının Irak’taki ilerleyişini şimdilik durdurduğunu, ancak militanların yeniden organize olup harekete geçebileceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Obama’ya golf tepkisi sürüyor

Amerikan kamuoyunun, Başkan Barack Obama’nın ABD’li gazeteci James Foley’in IŞİD tarafından öldürülmesinin ardından tatili bitirip Washington’a dönmemesi tepkisi devam ediyor. Obama’nın Foley’in ölüm haberinin duyulmasından sonra tatilini geçirdiği Martha’s Vineyard’daki basın toplantısı çıkışında golf oynamaya gitmesi, yerel basında tepkiyle karşılanmıştı. Son olarak New York Daily News gazetesi, Obama’nın golf aracında gülerken çekilen fotoğrafını birinci sayfasına “Obama’nın Golf Savaşı” başlığıyla taşıdı.

Musul’da ilk recm cezası

IŞİD militanlarının Irak’ın Musul kentinde 30 yaşında bir erkeği ‘zina’ suçundan recm cezasına çarptırdığı öne sürüldü. Görgü tanıkları, adı açıklanmayan genç adamın perşembe günü bir meydanda militanlar tarafından taşlanarak öldürüldüğünü söyledi. Böylece IŞİD Irak topraklarında ilk kez recm cezası vermiş oldu.

Haberin Devamı