Gazete Vatan Logo

Hedef 2012

Avrupa'da sektörün devi olan Multi, Türkiye'de AVM’leri tek çatı altında toplayıp ortak halka arz planlıyor

TÜRKİYE’DE yeni yönetimiyle özellikle Anadolu’da yatırım atağına kalkacak olan Multi Development Türkiye, gayrimenkul yatırım fonunu hayata geçirerek 2012’de halka arz edecek

Avrupa’da 14 ülkede 192 gayrimenkul projesi ve yönettiği 41 AVM’yle sektörün devi Hollandalı Multi Development, Türkiye’de yeni yönetimiyle hem yatırım atağına kalkacak hem de ülkemizin en büyük gayrimenkul yatırım fonunu hayata geçirerek halka arz edecek. Yüzde 26’sı Kanada Emeklilik Fonu’na yüzde 74’ü ise Multi International’a ait olan Multi Gayrimenkul Geliştirme Yatırım Danışmanlık ve Tic. A.Ş. yurtdışında kullanılan adıyla ’Multi Turkey Retail Fund’ halka açılmak isteyen farklı AVM yatırımcıları ve sahiplerinin katılımına da açık olacak. Halka arz işleminin ise 2012 yılında gerçekleşmesi bekleniyor.

Başka yatırımcılar da olacak

’Multi Turkey Retail Fund’un Multi’nin aktiflerinin sahibi olan bir şirket olduğunu ve burayı bir platform haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Multi Turkey Retail Fund CEO’su Cem Bodur, “Bu gayrimenkul yatırım fonu sadece Multi’nin AVM ve gayrimenkulleriyle sınırlı kalmayacak başka yatırımcıları da platforma dahil edeceğiz. Katılan yatırımcılara göre şirketin adı da değişebilir. Bu fonun 2012’de halka arzını planlıyoruz. Halka arzın 1.3 milyar euronun üzerindeki bir rakamdan olmasını bekliyoruz. Bu fonun değeri Türkiye’deki 10 gayrimenkul yatırım ortaklığının tamamından daha büyük” diye konuştu.


1 milyar euroluk yeni yatırım

Multi Development’ın Türkiye’ye yönelik yatırım planlarının ve yeni yönetim ekibinin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Multi Development Türkiye CEO’su Hulusi Belgü, Türkiye’de bundan sonra Doğu’ya yöneleceklerine dikkat çekerek 2012 yılına kadar 7 AVM yatırımına başlayacaklarını açıkladı. 11 arsa satın aldıklarını ve bunların 7’sinde AVM olacağını 4’ünü ise otel ya da konut olmak üzere farklı gayrimenkul projeleri olarak değerlendireceklerini aktaran Belgü, şunları söyledi: “Türkiye’de 8 AVM yatırımını hayata geçirdik. Bakırköy’deki Forum Marmara ve Forum Kayseri’nin ise inşaatı sürüyor. İnşaatı süren AVM’lerle pazara yaptığımız yatırımın tutarı 2.1 milyar euroya ulaştı. Yeni AVM’ler için de 1 milyar euroluk yatırım düşünüyoruz. 17 AVM’nin toplam yatırım büyüklüğü 3.1 milyar euroya ulaşmış olacak.”

DİYARBAKIR’DA FİNANSMAN SAĞLANDI, İNŞAAT BAŞLIYOR

* DİYARBAKIR’DAKİ AVM inşaatıyla ilgili finansman konusunda bir sıkıntılarının olmadığını ve inşaata 3-4 ay içinde başlayacaklarını söyleyen Hulusi Belgü, “Proje 2 fazda gerçekleşecek. Önce hipermarket ve yapı marketle ilk fazı açacağız ve deneme yapacağız. 3 yıl içinde de ikinci fazı açarak projeyi tamamlayacağız” dedi. Yine 3 ay içinde Gaziantep’teki AVM’nin de inşaatına başlayacaklarını açıklayan Belgü, ardından Çorum, Elazığ, Çanakkale, Adana ve Antalya’daki yatırımlarının hayata geçirileceğini kaydetti.

TÜRK MARKALARINI AVRUPA’YA AÇACAĞIZ

HULUSİ Belgü, son dönemde Türk perakendecilerin Türk Cumhuriyetleri, Arap ülkeleri ve Rusya’ya yöneldiklerini ama Avrupa’da da büyümeleri için grup olarak onlara destek vermeyi istediklerini açıkladı. Belgü, “Türk markalarını Avrupa’ya taşımak istiyoruz. Bunun için önümüzdeki günlerde Birleşmiş Markalar Derneği yönetimiyle biraraya gelerek yol haritası hazırlayacağız” dedi.

İmkb’de iŞLEM GÖREN tek alIŞVERİŞ MERKEZİ Akmerkez

İMKB’DE şu anda işlem gören tek alışveriş merkezi Etiler’de bulunan Akmerkez. Şu anda yenileme çalışmaları sürdürülen alışveriş merkezi 2005 yılının Nisan ayında halka arz edildi. Bu halka arzdan yaklaşık 200 milyon dolarlık gelir elde edildi. 408 milyon dolar piyasa değeriyle halka arz edilen Akmerkez GYO’nun yüzde 49 hissesi borsada işlem görüyor. 13 milyon 700 bin TL sermayesi bulunan Akmerkez GYO’nun hisseleri dün 45.50 TL’den kapandı. Buna göre, Akmerkez’in piyasa değeri 623.3 milyon TL (397 milyon dolar) seviyesinde bulunuyor.


BAKIRKÖY’E REZİDANS VE AVM PLANI

OTEL ya da konut olarak değerlendirecekleri 4 arazinin Bakırköy, Aksaray, Aydın ve Kayseri’de olduğunu açıklayan Belgü şunları söyledi: “Bakırköy’deki arazi Marmara Forum’a komşu ve altında 3 metro istasyonu var. Belediye bu istasyonların yapımı konusunda hızlı davranırsa burada hem rezidans hem de AVM yatırımı planlıyoruz.”


Multi’nin büyümesi Türkiye’den olacak

MULTI’NİN Türkiye’de girdiği olgunlaşma dönemi nedeniyle yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyduğunu ve krizin bu sürecini hızlandırdığını söyleyen Multi Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Hans van Veggel, “Multi Turkmall ile Multi Development Türkiye ayrı şirketler ve aralarında hiçbir bağ yok. Şu anda yönetimsel bir değişiklik yaptık ve isim değişikliği de gerçekleştirirek Multi Development Türkiye olarak yolumuza devam ediyoruz. Levent Eyüboğlu’nun ise Hollanda’daki merkez şirkette pasif yüzde 4 hissedarlığı kaldı” dedi. Türkiye’de yatırımlarının hızlanarak devam edeceğine ve yatırım için fırsat kolladıklarına dikkat çeken Veggel, “Türkiye, portföyümüzde büyüklük açısından 2 ya da 3’üncü sıradadır. Ancak büyümemizin ağırlıklı bölümü Türkiye’den gelecek ve bu oran yüzde 35 düzeyinde olacak” diye konuştu.


Stresi alıp toprağa ileten ilk evler, 335 bin liradan başlayan fiyatlarla satışta

2005 yılında kurulan Gaffaroğlu İnşaat tarafından Büyükçekmece Mimaroba’da hayata geçirilen Sunrise Residence projesi, cep telefonu, televizyon gibi eşyalardan yayılan elektromanyetik dalgaların oluşturduğu ve strese neden olan statik elektriği alarak toprağa ileten “yapı genelinde topraklama sistemi” ile Türkiye’de bir ilk oldu.
İsrail ve Almanya’da doğup Avrupa’ya yayılan bu sistemin en önemli özelliği, projenin tüm bloklarının içi ve dış yapısının baştan sona bakır panellerle kaplanmış olması... Göl ve deniz manzaralı projede 25 bin 951 metrekare alan içerisinde, 14 blokta 3 farklı tip olmak üzere toplam 224 konut yer alıyor. Şu ana kadar yüzde 70’i satılan ve inşaatın da tamamlandığı projede, 173 metrekare 3+1’ler, 235 metrekare 4+1, 300 metrekare 5+2 ve 450 metrekare 7+2 dubleks daireler bulunuyor. Fiyatlar ise 335 bin liradan başlayıp 730 bin liraya kadar çıkıyor.

2 adet yarı olimpik yüzme havuzu ve yerden ısıtmalı kapalı yüzme havuzunun yer aldığı Sunrise Residence’da fitness center, basketbol ve voleybol sahaları, sauna, Türk Hamamı ile çocuk havuzu ve oyun parkı tüm aile bireylerine hitap ediyor. İnşaatında TS 500 ve son deprem yönetmeliğine uygun olarak radye jeneral temel sistemi uygulanan projede kameralı güvenlik sistemi de ev sahiplerine sunuluyor. Projenin satış ve pazarlamasını RE/MAX Smart Ofisi gerçekleştiriyor.

Sur Yapı Adapark’ta % 1 peşinat fırsatı veriyor

SUR Yapı’nın İstanbul’un yeni çekim merkezi Sancaktepe’de 200 milyon dolar değerindeki projesi AdaPark’ta yüzde 1 peşinat kampanyası sunuluyor. Bu kapsamda daire bedelinin yüzde 1’ini peşin olarak verebilecek tüketiciler, 6 ay sonra yüzde 4 ve 12-24 ay sonra ise yüzde 10’ar olmak üzere ara ödemeler yaparak ev sahibi olabilecek. 5 tip örnek dairenin de gezilebildiği projenin 1. ve 2. etaplarının yüzde 70’i satıldı. Daire fiyatlarının 139 bin 500 TL-626 bin TL arasında değiştiği projede 1. etapta 222 konut, 2. etapta ise 160 konut bulunuyor.


Meyve bahçeleri var

Yüzde 75’i yeşil alan ve rekreasyon alanından oluşan proje, oyun alanları, aerobik ve pilates salonu, fitness, bay ve bayan sauna, yüzme havuzları, medya salonu gibi birçok sosyal alanıyla da ev sahiplerine ayrıcalıklı ve konforlu bir yaşam sunuyor. Metroya yürüme mesafesinde yer alan AdaPark’ta çocuklara yönelik olarak oyun alanları, özel tırmanma duvarları, boyama duvarları gibi farklı yaş gruplarına yönelik seçenekler mevcut. 3 adet açık yüzme ve iki adet çocuk havuzuna sahip projede yazın açık, kışın kapalı yüzme havuzu olarak kullanılabilen özel bir havuz daha bulunuyor. 960 metre yürüyüş ve bisiklet parkuru olan AdaPark’ta, ev sahipleri bisikletleri için de park alanlarına sahip olacak. Ayrıca projenin içerisinde yer alan yeşil adalarda yürüme yolları da bulunuyor. Üstelik ev sahipleri, sosyal tesisteki tüm bu olanaklardan ekstra hiçbir ücret ödemeden faydalanabiliyor.

İstanbulluları geniş yeşil alana sahip bir proje ile buluşturacak olan AdaPark’ta ev sahibi olanlar, balıklı bir gölün de yer alacağı site içerisinde özel meyve bahçelerinden taze meyvelerini dalından kopararak yiyebilecek.

Haberin Devamı