Gazete Vatan Logo

HDP'ye terör operasyonu!

Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında HDP'li milletvekillerine yönelik operasyon başlatıldı. Son gelen bilgilere göre; HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Gülser Yıldırım, Selma Irmak, Leyla Birlik, HDP Şırnak Milletvekili Encu ve HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan tutuklandı. Ziya Pir, Sırrı Süreyya Önder ve İmam Taşçıer ise savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

HDP'ye terör operasyonu!

Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında HDP'li milletvekillerine yönelik operasyon başlatıldı.

TBMM'de kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ardından haklarında fezlekelerle alakalı, aralarında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de bulunduğu milletvekilleri, savcılıklara giderek ifade vermişti. Ancak bu soruşturmalarda ifade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerine yönelik ilgili başsavcılıklar tarafından gözaltı kararı verildi.
TUTUKLANAN VEKİLLER
*Terör soruşturması kapsamında gece Diyarbakır'daki evinde gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklanması talebiyle sevk edildiği Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
* Terör soruşturması kapsamında Ankara'da gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, tutuklanması talebiyle sevk edildiği Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
* Terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, tutuklama istemiyle sevk edildiği Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
* Ankara'da Genel Merkez binasında dün gece gözaltına alınan ve hakkında Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında uçak ile Bingöl'e getirilen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Bingöl Adliyesi'ndeki savcılık sorgusundan sonra tutuklanma talebi ile Sulh Ceza Hakimliğine çıkarıldı. Sulh Ceza Hakimliği, Baluken hakkında tutuklama kararı verdi. Baluken'in, hem savcılıkta hem de Sulh Ceza Hakimliğinde ifade vermediği öğrenildi
* Dün gece gözaltına alındıktan sonra Şırnak Adliyesine çıkarılan HDP Şırnak milletvekili Leyla Birlik ve HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan tutuklandı.
*Ankara’da gözaltına alınan HDP Hakkari Milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, sabah saatlerinde uçakla Van'a, Van'dan da helikopterle Hakkari'ye getirilerek adliyeye sevk edilmişti. . İlgili mahkemeye sevk edilen Selma Irmak tutuklanırken, Abdullah Zeydan’ın mahkemesinin ise devam ettiği öğrenildi.
*Hakkında yürütülen terör soruşturmaları kapsamında gözaltına alınan Milletvekili Encu'nun Şırnak Adliyesinde savcılıktaki işlemlerinin tamamlanmasından sonra sevk edildiği nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmasına karar verildi.
*Terör soruşturması kapsamında gözaltına alınan HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Hakkari Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
DEMİRTAŞ, EDİRNE F TİPİ CEZAEVİNE GÖTÜRÜLDÜ
Selahattin Demirtaş ise bir süre burada bekletildikten sonra, polis helikopterine alınarak Edirne’ye götürülmek üzere yola çıkarıldı. Helikopter, saat 22.45 sıralarında İl Spor Müdürlüğü’nün arkasında bulunan spor kompleksi alanına iniş yaptı. Demirtaş, burada bekleyen Edirne İl Jandarma Komutanlığı’na ait ekipler tarafından sıkı güvenlik önlemleri arasında F Tipi Cezaevi’ne götürüldü.
Demirtaş’ın burada ilk gece tek kişilik bölümü alındığı öğrenildi.
YÜKSEKDAĞ, KOCAELİ F TİPİ CEZAEVİNE KONULDU
Tutuklama kararlarının ardından Demirtaş ve Yüksekdağ, uçakla Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’nde bulunan Cengiz Topel Havaalanı’na getirildi.
Polis ve jandarma ekipleri Yüsekdağ’ı sivil araçlarla Kandıra İlçesi’nde bulunan Kocaeli F Tipi Cezaevi’ne götürdü. Yüksekdağ, yaklaşık 15 araçlık konvoyla cezaevine götürülürken, yollarda da geniş güvenlik önlemi alındı.
Tutuklanan Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanları Gülten Kışanak ile Fırat Anlı da aynı cezaevine konulmuştu.
3 HDP'Lİ VEKİL SERBEST BIRAKILDI

HDP Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır milletvekili Ziya Pir ve HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer yurtdışı yasağı konularak adli kontrolle serbest bırakıldı.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER, SERBEST
Ankara'da gözaltına alınıp Diyarbakır'a getirilen HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, sevk edildiği Adliye'de savcının tutuklanması istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine çıkarıldı. Sulh Ceza Hakimliği, Sırrı Süreyya Önder'i adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Önder'e ayrıca yurtdışı yasağı konuldu.
İMAM TAŞÇIER SERBEST BIRAKILDI
Yürütülen soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmeyen HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından, kaldığı otelde gözaltına alındı. Taşçıer, sağlık kontrolünün ardından Diyarbakır'a gönderildi.
İmam Taşçıer ise savcılık sorgusunun ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Valilik HDP merkezine giriş çıkışları kapattı
Gözaltına alınan HDP Hakkari Milletvekilleri Abdullah Zeydan ile Selma Irmak Hakkari'ye getirilerek Savcılığa çıkarıldı
ÇOK SAYIDA HDP'Lİ VEKİL GÖZALTINDA
Öte yandan, HDP'li milletvekillerinden Nursel Aydın, Sırrı Süreyya Önder, Selma Irmak, Ziya Pir, Mehmet Ali Aslan, Ferhat Encü, Gürser Yıldırım ve Leyla Birlik de gözaltına alındı.
HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Şişli Feriköy'de gözaltına alındı. Encü, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Vatan Caddesi'nden bulunan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Encü'nün Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüleceği öğrenildi. Öte yandan, HDP Milletvekili Encü'nün Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitmek istediği sırada hakkında yurtdışı yasağı bulunduğu gerekçesiyle İstanbul Atatürk Havalimanı'nda pasaportuna el konulmuştu.
HDP'liler hakkındaki gözaltı kararlarının, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındığı bildirildi.
DİYARBAKIR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından, HDP Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım ve İmam Taşçıer hakkında, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması sebebiyle arama ve gözaltı kararı verildiği ve icra edildiği bildirildi.
Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, HDP Milletvekilleri Demirtaş, Yüksekdağ, Önder, Pir, Yıldırım ve Taşçıer hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma, suç işlemeye tahrik ve terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından soruşturma yürütüldüğü anımsatıldı.
Soruşturma kapsamında söz konusu milletvekillerinin dokunulmazlıklarının TBMM tarafından kaldırıldığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
"Yürütülen soruşturma sonucunda yukarıda ismi geçen milletvekillerinin, atılı suçlar yönünden kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller bulunması sebebiyle haklarında arama ve gözaltı kararı verilmiş ve icra edilmiştir. Soruşturma derdest olup, gelişmelerden kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir."
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Vanve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının ilgili kolluk birimlerine vermiş oldukları talimatlar doğrultusunda; HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte toplam 11 milletvekilinin gözaltına alındıkları bildirildi. Açıklamada gözaltına alınan HDP'lilerin isimleri şöyle:
1- Selahattin Demirtaş,
2- Figen Yüksekdağ
3- Ferhat Encü
4- Leyla Birlik
3- Selma Irmak
6- Abdullah Zeydan
7- İdris Baluken
8- Sırrı Süreyya Önder
9- Ziya Pir
10- Gülser Yıldırım
11- Nursel Aydoğan
12- İmam Taşçıer
HAKLARINDAKİ FEZLEKELER
Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının talimatları doğrultusunda gözaltına alınan HDP'li milletvekillerinin terör suçlarıyla ilgili çok sayıda fezlekesi bulunuyor.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 11 milletvekili gözaltına alındı.
HDP'li Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk'ün yurt dışında olduğu belirlenirken, haklarında gözaltı kararı bulunan İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan ile ilgili sürecin devam ettiği belirtildi.
Gözaltına alınan HDP'li milletvekillerinin, "terör örgütü PKK propagandası yapmak", "suçu ve suçluyu övmek", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs" gibi suçlardan fezlekesi bulunuyordu.
Söz konusu milletvekillerinin haklarındaki fezlekelerin bir bölümü şu suçları içeriyor:
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü üyesi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, örgüt adına suç işlemek, Türkiye Cumhuriyeti'ni alenen aşağılamak, terör örgütü propagandası yapmak, Türk milletini, Cumhuriyet'i ve TBMM'yi alenen aşağılamak, Cumhurbaşkanı'na hakaret, devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak, terör örgütü PKK propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'a muhalefet, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, hakaret, suç işlemeye alenen tahrik, kanunlara uymamaya tahrik, kamu görevlisinin aleyhine iftira, suç işlemeye tahrik ve suç işlemeye azmettirme, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ: Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü propagandası yapmak, suç işlemeye alenen tahrik, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama, devletin birliğin ve ülke bütünlüğünü bozma, suçu ve suçluyu övmek.
HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü: Halkı askerlikten soğutma, terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, askeri yasak bölgelere girmek, kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs.
HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik: Terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, suç ve suçluyu övmek, askeri yasak bölgelere girmek.
Terörist cenazesine katıldılar
HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak: Terör örgütü propagandası yapmak. Ayrıca Irmak, güvenlik güçlerinin operasyonunda etkisiz hale getirilen bir teröristin cenazesini morgdan alarak cenaze törenine katılmıştı.
HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan: Terör örgütü propagandası yapmak. Zeydan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terör örgütü PKK'ya yönelik başlattığı hava saldırılarına ilişkin, 26 Temmuz'da yapılan protesto yürüyüşünde, "PKK'nın öyle bir gücü var ki sizi tükürüğüyle boğar." demişti.
HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken: Suçu ve suçluyu övmek, terör örgütü propagandası, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılamak.
HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, suç işlemek amacıya örgüt kurmak, silahlı terör örgütüne üye olmak, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik.
HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir: Terör örgütü propagandası, silahlı terör örgütüne üye olmak, suç işlemeye tahrik etmek.
HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım: Terör örgütü propagandası, suçu ve suçluyu övmek.
HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan: Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek.
YURT DIŞINDA OLDUKLAR BELİRLENDİ
Hakkında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında olduğu belirlenen HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız: Terör örgütü propagandası yapmak, terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, suçu ve suçluyu övmek, silahlı terör örgütüne silah sağlamak.
Hakkında yakalama kararı bulunan ve yurt dışında olduğu belirlenen HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk: Terör örgütü propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, suçu ve suçluyu övmek.
Öte yandan, Hezer, 28 Ağustos'ta Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde bir polisin şehit edildiği saldırının ardından çıkan çatışmada ölü ele geçirilen terör örgütü mensubu Sıdıka Yıldız'ın, Van'ın Başkale ilçesinde düzenlenen cenaze törenine katılarak, tabutunu taşımıştı. Hezer, ayrıca 17 Şubat'ta Ankara Merasim Sokak'ta asker ve 29 sivilin şehit olduğu bombalı terör saldırısını düzenleyen canlı bomba Abdulbaki Sömer için kurulan sözde taziye çadırını ziyaret etmişti.
Haklarında gözaltı kararı bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ve HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ile ilgili süreç ise devam ediyor.
HANGİ İLLERE GÖTÜRÜLECEKLERİ BELLİ OLDU
Gözaltına alınan ve aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da bulunan 11 HDP milletvekilinin hangi illere götürülecekleri belli oldu.
Demirtaş ve Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 11 HDP milletvekili, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının verdiği yakalama kararlarının ardından gözaltına alındı.
Buna göre, HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yakalama kararı verildi.
Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü ve Leyla Birlik için Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Hakkari milletvekilleri Selma Irmak ve Abdullah Zeydan hakkında Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken için ise Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yürütülüyor.
Bu kapsamda gözaltına alınan söz konusu milletvekilleri, soruşturmaları yürüten illerdeki cumhuriyet başsavcılıklarına götürülecek.
Öte yandan, yurt dışında bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'la ilgili soruşturmayı Şırnak, Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkındaki soruşturmayı da Van Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor.
Henüz gözaltına alınmayan ve yakalama işlemlerine ilişkin süreçleri devam eden Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer hakkında Diyarbakır, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan hakkında ise Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca yakalama kararı verildi.
İKİ İSİM YURTDIŞINDA
Bakanlık açıklamasında hakkında yakalama kararı bulunan Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk'ün yurtdışında olduğu belirtildi. Gözaltı kararları olan İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan ile ilgili sürecin ise devam ettiği açıklandı.

HDP'Lİ BEŞTAŞ VE YILDIRIM POLİSLERLE TARTIŞTI
Selahattin Demirtaş gözaltına alınmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, Eş Genel Başkan Yardımcısı Beştaş ve Muş milletvekili Yıldırım ve avukatları, sitenin bahçesinde polis araçlarının önüne geçerek engellemeye çalıştı. Çıkan tartışmanın ardından Beştaş ve Yıldırım'ı uzaklaştıran polis, Demirtaş'ı Emniyet'e götürdü.
Bu arada HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan ile Ziya Pir de aynı saatlerde Diyarbakır'da gözaltına alınarak Emniyet'e götürüldü.

Haberin Devamı

HDP GENEL MERKEZİNDE MYK TOPLANTISI
HDP genel merkezinde İdris Baluken, Mithat Sancar ve Aysel Tuğluk gibi isimler durumu değerlendirmek için MYK toplantısı gerçekleştirdi. Polis HDP genel merkezine terörle mücadele polisleri tarafından baskın düzenlenerek toplantı sona erdirildi.
YÜKSEKDAĞ'IN CEZASI ONANMIŞTI
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın 'terör örgütü propagandası yapmak suçundan çarptırıldığı 10 ay hapis cezasını Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi onamıştı. Suç terör kapsamında olduğu için Yüksekdağ'ın 7.5 ay hapis yatması gündeme gelmişti.
6-8 Ekim'de ne olmuştu?
HDP Merkez Yürütme Kurulu ve HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Sokağa çıkın" çağrısı üzerine, terör örgütü PKK/PYD yandaşlarının Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde gerçekleştirdiği şiddet olaylarında 2 polis şehit olmuş, Diyarbakır'da yoksullara kurban eti dağıtan Yasin Börü ve üç arkadaşının da aralarında bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetmiş, 221 vatandaş ile 139 polis yaralanmıştı.
Terör örgütü yandaşlarının saldırıları sonucu çok sayıda ev ve iş yeri ile okul, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluşmuş, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafından yaklaşık 50 milyon liralık ödenek sağlanırken, şiddet eylemlerinin devlete maliyetinin 300 milyon liranın üzerinde olduğu belirlenmişti.

Haberin Devamı