Gazete Vatan Logo

HDP ve BDP'li 102 eş başkana şok

Belediyelerdeki ''Eş Başkanlık sisteminin'' iptali için dava açıldı. İptal kararı çıkarsa, HDP ve BDP'nin 11 il, 68 ilçe ve 23 beldedeki 102 eş başkanı düşecek.

Diyarbakır Valiliği, yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle ''Eş Başkanlık sisteminin'' iptali için idare mahkemesine başvurdu. Mahkeme Valiliğin talebini kabul ederse, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri de dahil, HDP ve BDP'nin 11 il, 68 ilçe ve 23 belde belediyesindeki toplam 102 eş başkanı düşecek.

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediye Meclisi "Eş başkanlar çalışma yönetmeliğinin" yasaya aykırı olduğunu ve kanunda "Eş başkanlık" sistemi adı altında bir organ ve kadronun bulunmadığını belirtti. Belediye başkanının, belediyenin başı olduğu, eş başkanın yapacağı işlemlerin ise usulsüz olduğu savunuldu.

Mahkeme, Valiliğin talebi doğrultusunda ''Eş başkanlığın yasaya aykırı olduğu'' yönünde karar verirse HDP ve BDP'nin 30 Mart seçimlerinde kazandığı 11 il, 68 ilçe ve 23 beldedeki belediyelerde bulunan toplam 102 eş başkan devre dışı kalacak. Böyle bir durumda eş başkanların Belediye Başkan yardımcısı yapılabileceği ancak bugünkü gibi Belediye Başkanı ile aynı yetkileri taşıyamayacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde eş başkanlık görevini Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Mardin Büyükşehir belediyesinde Ahmet Türk ve Februniye Akyol, Ağrı Belediyesinde Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilay yürütüyor. Bitlis, Hakkari, Siirt, Tunceli, Van, Batman, Şırnak ve Iğdır Belediyelerinde de eş başkanlık istemi bulunuyor.

Kaynak: Gazeteport