Gazete Vatan Logo

HDP'li vekiller hakkındaki suçlamalar neler?

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinde olması nedeniyle seçim propagandası yapamamasını eleştirenler var. Peki Demirtaş ve diğer HDP'li milletvekilleri hakkında hangi soruşturmalar var? Nelerle suçlanıyorlar?

HDP'li vekiller hakkındaki suçlamalar neler?

24 Haziran 2018’de yapılacak Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde aday olan isimlerden biri de HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş. Edirne cezaevinde tutuklu bulunan Demirtaş’ın durumu ve adaylığı konusunda propaganda yapamaması son günlerde tartışılmaya başlandı.

Selahattin Demirtaş başta olmak üzere diğer tutuklu bulunan veya tutuksuz yargılanan HDP’li milletvekilleri hakkındaki suçlamalar ise şöyle;

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü üyesi olmak, silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında ise 7 ayrı fezleke dosyası bulunuyor. Yüksekdağ, terör örgütü yöneticiliği yapmak, terör örgütü propagandası yapmak ve katıldığı televizyon programında, ‘Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak’ ile ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ile suçlanıyor.

HDP’li Faysal Sarıyıldız terör örgütü PKK’ya silah sağlamak, HDP’li Leyla Birlik de bir teröristin cenazesine katılmakla suçlanıyor.

Haberin Devamı

HDP’lilerin teröristleri araçlarıyla taşımaları da suç dosyasında yer alıyor. HDP’li Çağlar Demirel, Ziya Pir ve Feleknas Uca PKK’lı teröristleri araçlarıyla Lice’den Sur’a götürmekle suçlanıyor.

HDP’li vekiller özerklik açıklamalarıyla sık sık bölücü çağrılar yaparken Figen Yüksekdağ, PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG/PYD ile ilgili, ‘Sırtımızı PYD ve YPG’ye dayadık’ sözleri ile HDP-PKK ilişkisini bir kez daha dile getirmiş oldu.

Bir PKK itirafçısı olan A.A. ise verdiği ifadede siyaset akademilerinden bahsederek şu ifadeleri kullandı:

"Siyaset akademisinden kastım, legal görünümlü olan fakat içerik olarak tamamen örgütsel içerik veren kurumdur. Bahsettiğim kurum PKK'nın bir kurumudur. Siyaset akademisinde hem eğitim verdim, hem de örgütlenme faaliyetleri içerisinde yer aldım... Örgütlenmelerini legal zırh altında yapabilmek için hemen hemen bütün kadro örgüt mensupları, HDP ve DBP parti meclisi üyesi zırhına büründürüldü. Normalde yaptıkları illegal faaliyetler, partiler aracılığıyla legal olarak yapılmaktadır"

Haberin Devamı

HDP’li milletvekillerine yönelik soruşturmalar kapsamında hüküm giyenler de oldu. 1 Mart 2018’de Şanlıurfa milletvekili Dilek Öcalan, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.