Gazete Vatan Logo

HDP için bireysel başvuruda bulunan Tanrıkulu'ndan flaş açıklamalar!

HDP için bireysel başvuruda bulunan Tanrıkulu'ndan flaş açıklamalar!

Cumhuriyet Halk Pariti (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dokunlumazlıklar konusunda AYM’ye ilk bireysel başvuruyu yapanın kendisi olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meslici’nde (TBMM) kabul edilen anayasa değişikliği teklifinin iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuruda bulundu.

Rûdaw’a konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “CHP’li vekiller olarak ilk başvuruyu yapan biziz. Sözkonusu yürürlüğün durdurulmasını talep ettik. AYM 15 gün içinde karar verecek” ifadesini kullandı.

Bu arada, Tanrıkulu'dan sonra CHP Trabzon milletvekili Haluk Pekşen, Bolu milletvekili Tanju Özcan, Balıkesir milletvekili Namık Havutça ve Bursa milletvekili Ceyhun İrgil de kararın iptali için AYM’ye başvurdu.

HDP daha önce CHP’li milletvekillerine AYM’ye başvuru için çağrıda bulunmuştu. Ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bu konuda HDP’yi destekleyeni partiden atarım” dediği iddia edilmişti.

Tanrıkulu: Çarpıtıldı “Kemal Kılçdaroğlu’nun sözleri Türkiye medyası tarafından çarpıtıldı” diyen Tanrıkulu, şunları söyledi: “Kılıçdaroğlu tam olarak şunları ifade etti: ‘Parti olarak AYM'ye iptal başvurusunda bulunmayacağız. Partiden bireysel başvuruda bulunacak milletvekillerimize ise her tür hukuki desteği vereceğiz.’Ancak Sayın Kıldıçdaroğlu’nun sözleri medya tarafından çarpıtıldı.” Sezgin Tanrıkulu, “Anayasa değişikliğinin iptali için 110 milletvekilinin imzası lazım. HDP’liler’e de izah ettim. Bu başvrunun bir başarı yok. Dolayısıyla bununla oyalanmanın da bir anlamı yok” diye konuştu.

CHP’li vekil, AYM’ye daha önce bu konuda bir başvuru yapılmadığını ve konunun emsal teşkil ettiğini vurguladı.

HDP'liler, AYM'nin başvurularını reddetmesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidecek.

376 oyla kabul edilmişti Haklarında fezleke hazırlanmış tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının bir kereliğine kaldırılmasına ilişkin anayasadeğişikliği teklifi geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu'nda 376 oyla kabul edilmişti.

Teklif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla yürürlüğe girecek.

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, teklifin Meclis'te kabul edilmesinin ardından, "Hiçbir arkadaşımız gönüllü olarak ifade vermeye gitmeyecek" demişti.

Haberin Devamı