Gazete Vatan Logo

HDP'den ilk tepki! MHP'nin adayını...

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, CHP ve MHP 'nin ortak Köşk adayı Eklemeddin İhsanoğlu hakkında konuştu. T24'ten Hazal Özvarış'a açıklama yapan Buldan, "Büyük olasılıkla kendi adayımızı çıkaracağız. MHP'nin de kabul ettiği bir adayı desteklememiz zor gözüküyor" dedi.

HDP'den ilk tepki! MHP'nin adayını...

Eklemeddin İhsanoğlu’nun adaylığını ilk defa duyduklarını” belirten Buldan, İhsanoğlu’nu yakından tanımadıklarını ve partinin karar mekanizmalarının henüz bir değerlendirme yapmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu ’nun geçen hafta seçim için HDP’ye yaptığı ziyaret ertesinde HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü’nün yaptığı, “Bizler, BDP ile birlikte cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunda kendi adayımızla yarışacağız. Ancak CHP’nin bizimle aynı değerleri paylaşan bir aday göstermesi halinde ikinci turda seçeneksiz olmayabileceğimizi karşılıklı konuştuk” açıklamasının hatırlatılması ve İhsanoğlu’nun HDP açısından “ortak değerleri paylaşan bir aday” olup olmadığının sorulması üzerine Buldan şu ifadeleri kullandı:



“Demokratik bir cephe açılmasının önemini uzun zamandır vurguluyoruz. Kılıçdaroğlu bize ortak hareket etmek üzere geldi. Biz de ilk turda kendi adayımızı göstereceğimizi, uzlaşabileceğimiz bir aday olursa ikinci turda destekleyebileceğimizi söyledik. Ancak MHP’nin de kabul ettiği bir adayı desteklememiz zor gözüküyor. Şu anda bu adayı destekleme gibi bir fikrimiz yok. Kendi adayımızla demokratik bir cephe için çalışacağız.”

SABAHAT TUNCEL'DEN AÇIKLAMA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, CHP ve MHP'nin ortak çatı adayı olarak
Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday göstermesini değerlendirirken, "Gösterdikleri adaya baktığımızda AKP'nin muhafazakar tabanına seslenecek bir aday gibi görünüyor. Sonuçta İslam Konferansı genel sekreterliği yapmış kariyeri olan bir isim. Biraz AKP karşıtlığı üzerinden onların tabanından kim oy alır kaygısı güdülmüş gibi görünüyor"dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için CHP ve MHP'nin çatı aday olarak benimsediklerini açıkladıkları Ekmeleddin İhsanoğlu'nun çatı adaylığını DHA muhabirine değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, bunun çatı adaydan çok CHP ve MHP'nin adayı olduğunu söyledi. Tuncel, "Dolayısıyla aslında iki parti, yerel seçimlerdeki ittifakı Cumhurbaşkanlığı seçiminde de devam ettiriyorlar. Sanırım oradaki sonucu göre de genel seçime kadar giderler. Bu tabi ilginç bir durum. Sosyal Demokrat bir parti ile Milliyetçi bir partinin yan yana durması siyaset açısından da incelenmesi gereken bir durum. Gösterdikleri adaya baktığımızda AKP'nin muhafazakar tabanına seslenecek bir aday gibi görünüyor. Sonuçta İslam Konferansı genel sekreterliği yapmış kariyeri olan bir isim. Biraz AKP karşıtlığı üzerinden onların tabanından kim oy alır kaygısı güdülmüş gibi. Bu benim izlenimim onlara hayırlı olsun. Halk kendi kararını verecek"dedi.

HDP Eş Başkanı Sabahat Tuncel, HDP olarak kendi adaylarını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını da ifade ederek, " Türkiye'nin en geniş demokratik güçleriyle birlikte kampanyamıza uygun olarak demokratik, kadın eşit ve özgürlüğünü esas alan, aynı zamanda halkların ve inançların özgürlüğünü esas alan, demokratik sivil bir anaya talebini dile getiren ve en önemlisi de Türkiye'de Kürt sorununun çözümünü inanç özgürlüğü konusunda net olan bir aday ile halkın karşısına çıkacağız. Görünün o dur ki Başbakan aday olacak, karşısında CHP ve MHP'nin benzer nitelikte bir adayı ve demokrasi cephesini tek temsil edecek olan aday bizim adayımız olacaktır"diye konuştu.
Tuncel, önümüzdeki günlerde açıklamayacaklarını söylediği HDP'nin Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda ise bilgi vermekten kaçındı.





















Haberin Devamı