Gazete Vatan Logo

HDP’de 15 vekil aday gösterilmeyecek

İzmir’de Ertuğrul Kürkçü ve Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Aday

HDP’de adaylar netleşmeye başladı. TBMM’de 29 milletvekiliyle temsil edilen HDP’de 15 vekil aday olmayacak.

Halkların Demokratik Partisi’nde (HDP) 7 Haziran seçimleri için aday belirleme mesaisi devam ediyor. Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İzmir 1’inci bölge 1’inci sıradan milletvekili adayı olarak gösterileceği belirtildi.

İkinci sırada Alevi aday

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan da aynı partinin 2’nci bölge 1’inci sıra adayı oldu. Doğan yeni siyasi söylem nedeniyle HDP’ye yakın olduklarını belirterek, partinin özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması konusunda net tavrı olduğunu söylemişti.

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş dün sabah saatlerinde bu milletvekilleri ile Genel Merkez’deki makamında tek tek görüştü.

Aday olmayacaklar

Al Jazeera’nin haberine göre Demirtaş, daha önce hem seçim sonuçları hem de Kobani eylemleri nedeniyle partisini eleştiren açıklamalar yapan Altan Tan’a aday gösterilmeyeceğini bildirdi. Demirtaş, ayrıca Esat Canan ve Adil Zozani, Kars milletvekili Mülkiye Birtane, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Van Milletvekili Nazmi Gür ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ile de görüştü ve parti yönetiminin aldığı kararı iletti.

Haberin Devamı

2 dönemle gidenler...

HDP’de iki dönem vekillik yapanların yeniden aday gösterilmeme kuralı var. Buna göre Aysel Tuğluk, Emine Ayna, Ayla Akat, Bengi Yıldız, Sabahat Tuncel, İbrahim Binici, Hasip Kaplan ve Özdal Üçer de aday olmayacak. Kuralın uygulanmasında tek istisna Demirtaş ve İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan olacak. TBMM’de 29 vekille temsil edilen HDP, 15 vekili aday göstermeyecek.