Gazete Vatan Logo

HDP adaylarında sürpriz isim!

HDP adaylarında sürpriz isim!

HDP (Halkların Demokratik Partisi) yerel seçimlerdeki adaylarını tanıttı. HDP'nin İstanbul büyükşehir belediye başkanılğı için adayı daha önce ilan edildiği gibi Sırrı Süreyya Önder olurken "eşbaşkan adayı" ise müzisyen Pınar Aydınlar oldu.

HDP'nin aday tanıtım toplantısına HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü ile BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş katıldı.



Tuncel, yeni bir Türkiye istediklerini vurgulayarak, "Bizim dışımızda kalanlar bu sistem çarkının devamından yanalar. Biz bu çarkı kırmak istiyoruz. Yeni bir düzeni birlikte kurmak istiyoruz. Bizim farkımız budur. Bizim olduğumuz yerde eşitlik ve özgürlük olacak. Kadın özgürlüğü olacak. Kadınların olmadığı yerde demokrasinin olmayacağını biliyoruz" ifadesini kullandı. Tuncel, kadınların yerel yönetim anlayışının seçimlerin sonucunda herkesin göreceğini kaydetti.

HDP Eşbaşkanı Kürkçü ise "Hırsızlar yönetimi yerine zalimlerin yönetiminin gelmemesi için halkın kendi kendini yönetmesi için Kürdistan ve Türkiye'de bir öz yönetim kurmak için yola çıkıyoruz. Bu seçimlerin sonuçları hepimiz için çok önemli. Var olabildiğimiz ve var olabilmek istediğimiz yerlerde Karadeniz'den Ege'ye Kürdistan'a bayraklarımız dalgalanacak. Tüm kentlerde dalgalandıracağız. Herkes bizim kim olduğumuzu bilecek. En önde yoksullar olacak. Kentin kaymağını yiyenler en sonda olacak" dedi.

DEMİRTAŞ: "ÜÇÜNCÜ YOL HDP'DİR"

BDP Eşbaşkanı Demirtaş ise "Siyasetin bu kadar düştüğü, ayakkabı kutularına girdiği bir ortamda temiz siyaset için farklı kimlikler için önemli bir fırsat var önümüzde. Mart seçimleri HDP'nin Türkiye'de üçüncü yol, gerçek bir alternatifle çıkış yapacağı bir seçim olacaktır. Ya AKP'nin rant düzeninden ya da cemaatin komplo düzeninden yana olacaksınız. Başka bir seçeneğimiz yokmuş gibi. Başbakanın çete, paralel devlet diye tanımladığı cemaat-AKP'nin 12 yıllık dayanışma sağladığı yapıydı. İlk kez duymuş gibi serzenişte bulunuyorsa bu iki yüzlülüğün daniskasıdır. Yolsuzluk operasyonları yaşanmamış olsaydı AKP-cemaat arasında ortaklık bozulmamış olsaydı bu ittifakın ülkeye yaşattığı zulmü görecektik" dedi.

Demirtaş, "Kadının Türkiye ve Kürdistan'da bu kadar güçlü siyasete girdiği bir süreci yaşıyoruz. Aday belirleme süreçlerinde eş başkanlık sistemiyle bu şekilde yaklaşıyoruz" derken "Özellikle Ankara ve İstanbul'da 3 MHP'li adaya karşı HDP adayları büyük bir başarı sağlayacaktır" diyerek CHP'nin adaylarına çattı.

"BİZLER MÜCADELE İLE SAFLARIMIZI BELİRLEDİK"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Pınar Aydınlar, "Bu ülkede bugün faşizmin hapishanelerinde siyasi tutsaklar, kadın kimliğimiz üzerinden politika yapan iktidar, Kürt halkının üzerine bombalar yağdıran, Dersim, Çorum, Maraş katliamlarıyla tarihini kanla yazanlar bilmelidir ki bizler mücadeleyle saflarımızı belirledik. Katledilen işçi sınıfının bilinciyle, kadın kimliği inancımızla, bir kez daha direnerek yürüyeceğiz. Başta İbrahim Kaypakkaya, Mazlum Doğan, olmak üzere Paris'te Türkiye'nin işbirliğiyle katledilen üç yiğit devrimci kadını anıyoruz" dedi.

BELEDİYELERDE DE EŞBAŞKAN MODELİ

BDP seçimlere Doğu'da kendi ismiyle girerken, Batı'da HDP çatısı altında seçime katılacak. BDP ve HDP'de, belediye başkanlıklarında bir kadın ve bir erkek eşbaşkan adayı olarak yarışacak. Seçilmeleri halinde resmi aday belediye başkanı olacak, eşbaşkan ise il genel meclisi üyesi olarak resmi başkanla birlikte belediyenin yönetiminden sorumlu olacak.

İŞTE HDP ADAYLARI
"Şehir senin" sloganı ile seçime katılacak olan HDP'nin açıklanan adayları şöyle:

Adana: Leyla Uyar ve Ayhan Bilgen, Amasya: İbrahim Yakın, Ankara: Salman Kaya ve Songül Erol Abdil, Antalya: Z. Songül Özata, Artvin-Hopa: Yılmaz Topaloğlu, Aydın: Raif Kanat, Balıkesir: Mustafa Hasırcı, Çanakkale: Şeyhmuz Aslan, Çorum: Erdoğan Bolat, Denizli: Yayha Aytaç, Düzce: Fuat Azad, Edirne: Özlem Uygur, Eskişehir: Cemal Küçükbaş, Giresun: Bekir Şensoy, Hatay: Yusuf Öfgeli, Isparta: Cemil Yuluğtekin, İzmir: Pınar Türk ve Osman Özçelik, Kahramanmaraş: Salih Baykal, Kayseri: Ishak Tacar, Kırşehir: Munise Altınışık ve Eşref Odabaşı, Kocaeli: Nilay Etiler, Malatya: Hasan Şahin, Manisa: Leyla Karalük ve M. Hamdullah Müftüoğlu, Muğla: Ayşe Erdem, Ordu: Tahsin Vedat Şensoy, Sakarya: Harika Günay Karataş, Samsun: İlhan Cüre, Tekirdağ: Mukaddes Akdeniz, Trabzon: Kadir Türen, Uşak: Ahmet Yılmaz, Yalova: Sehem Önürme ve Tuncay Turanlı.

Haberin Devamı