Gazete Vatan Logo

Hazırlanın mesajı

Küresel piyasaların iki dudağının arasına baktığı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ‘Faiz artışına hazırlıklı olun’ mesajı verdi. Dünya merkez bankası başkanlarının katıldığı Jackson Hole konferansında konuşan Yellen, ekonominin Fed’in hedeflerine yaklaştıkça faiz artışı için gerekçelerin de güçlendiğini kaydetti.

Hazırlanın mesajı

Yellen, “İstihdam piyasasında devam eden güçlü hareket ve ekonomik aktiviteyle enflasyon görünümü doğrultusunda gelecek aylarda faiz artış ihtimalinin arttığına inanıyorum” açıklamasını yaptı. Ekonominin Fed’in istihdam ve enflasyon hedeflerine uygun gittiğini söyleyen Yellen, şu mesajları verdi:

Tahvil alımları gündemde

“ABD ekonomisi büyümesini sürdürüyor, harcamalar sağlam. Komite önümüzdeki birkaç senede enflasyonun yüzde 2’ye yükselmesini, büyümede ılımlı artışın sürmesini bekliyor. Bu ekonomik görünüme dayanarak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), zaman içinde kademeli faiz artışının uygun olduğunu düşünüyor. İleriye dönük yönlendirme ve tahvil alımları Fed’in politika araçları arasında yer alacak. Fed gelecekte ortaya çıkabilecek yavaşlamalara karşı daha farklı tiplerde tahvillerin alımını değerlendirebilir.”

Janet Yellen, ekonomik büyümenin güçlü olmasa da istihdam piyasasında daha fazla iyileşmeye katkı sağlayacak yeterlilikte olduğunu belirtti. Fed Başkanı ayrıca para politikasının önceden belirlenmediğini, verilere bağlı olarak geliştiğini kaydetti. Yellen’in açıklamaları Fed’in gelecek FOMC zirvesinde faiz artışı kararı alabileceği beklentisini yükseltti. Fed’in bir sonraki toplantısı 20-21 Eylül’de gerçekleştirilecek. Geriye Kasım ve Aralık toplantıları kalıyor.

Haberin Devamı

‘17 üyenin 16’sı beyaz’ protestosu

ABD’NİN Wyoming eyaletinde düzenlenen dünyaca ünlü Jackson Hole zirvesi her zaman olduğu gibi protesto edildi. Göstericiler, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faiz artırma planının yeniden gözden geçirmesini talep ederek sloganlar attı. Protestocular Fed’in hayali bir enflasyon tehdidiyle savaşırken, gelir düzeyi düşük ABD vatandaşlarının menfaatlerinden ödün verdiğini savundu.

Jackson Hole zirvesi öncesinde protestocuları temsil eden ‘Fed Up’ koalisyonu ile görüşen 11 Fed yetkilisi de ekonomik toparlanmayı sekteye uğratmak istemediklerini ancak risk oluşturabilecek dengesizliklerin önüne geçmeyi amaçladıklarını belirtti. Toplantıya Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, New York Fed Başkanı Bill Dudley, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockart, Dallas Fed’den Rob Kaplan, San Fransisco Fed’den John Williams da katıldı.

Haberin Devamı

‘Ekonomik buhran sürüyor’ tepkisi

ABD’nin çeşitli bölgelerinden gelen ‘Fed Up’ aktivistlerinin üzerlerindeki tişörtlerde ‘Halkın Fed’ini istiyoruz’, ‘Halklarımız hâlâ büyük buhranı yaşıyor’ ve ‘Maaşlarımızı artırın’ gibi mesajlar taşıyordu.

‘Fed Up’ grubunun liderleri Fed’in ABD nüfusunu yansıtmadığını çünkü üst yönetimdeki 17 Fed yetkilisinden 16’sının beyaz olduğunu belirterek, “Üst yönetimde daha çok kadına ihtiyaç var. Fed aşırı biçimde ticari bankalardan etkileniyor, siyah ve Latin kökenli ABD’lilerin ekonomik durumunun iyileşmesi için ekonomik toparlanmanın sürmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı. ‘Fed Up’ grubu, daha önce de Jackson Hole’de Fed yetkilileriyle görüşmüş ancak toplantıya katılan Fed yetkilisi sayısı hiç bu kadar ciddi bir sayıya ulaşmamıştı.