Gazete Vatan Logo

Haziran’da buluşalım

YGS’ye 2 milyon 178 bin 563 aday başvurdu. Soruların tamamı, ÖSYM’nin internet sitesinden iki gün içerisinde kamuoyunun bilgisine sunulacak. 150 puan barajını aşana 18 Haziran’da LYS var.

Haziran’da buluşalım

Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sona erdi. YGS, Türkiye genelinde ve KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da 173 il/ilçe sınav merkezinde, 7 bin 300 binada ve 117 bin salonda, 303 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi. Sınava, 2 milyon 178 bin 563 aday başvurdu.Tek oturumda yapılan sınav, saat 10.00’da başladı ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. Adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sınava girecekleri binanın kapısında saat 09.00’da hazır bulundu. Adaylar, sınav salonuna 2016-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportları kontrol edilerek alındı ve sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturdu. Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmadı. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete, ÖSYM tarafından verildi. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebildi. Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinin yer alacağı sınavda öğrencilere, Türkçe’den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13 ve biyolojiden ise 13 soru soruldu.

Haberin Devamı

‘Deneme sorusu’ geliyor
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, adaylara ‘gerçek sınav’da deneme sorularının sorulması yönünde yasal düzenleme hazırlığı içinde olduklarını bildirdi. Ömer Demir, hazırlığını yaptıkları deneme sorularını kapsayan yasa taslağına ilişkin şunları anlattı: “Gerçek sınavda, adayın değerlendirilmesine katılmayan, adayın da deneme olduğunu bilmediği bir soruyu sorup onu başka sınavlarda kullanmak üzere ayırmalıyız. Bir sorunun zor mu kolay mı olduğu ancak adaylar üzerinde denenirse tam olarak bilinebilir. Sınavda diyelim ki 45 soru soruluyor, bu soruları 50 adet olarak soracağız ve 50 soruya göre süre vereceğiz. Adaya ‘45 sorudan sorumlusun, ancak 5 soru da deneme sorusu olacak, ancak hangi sorular olduğu bilinmeyecek’ diyeceğiz. Aday, soruların tümünü yanıtlayacak şekilde gayret sarf edecek, süre ona göre verilecek. Aday, 50 soruyla sınava girecek ancak puanlama 45 soru üzerinden yapılacak. Bu 5 soru diğer sınavlarda sorulmak üzere ayrılacak. Diyelim yüzde 70 oranında aday deneme sorusunu cevaplayabiliyor, bunu katsayılandırıp havuza koyacağız. Adayların yüzde 70’nin cevaplayabileceği bir soru gerektiğinde, bu soruyu kullanacağız. ”
10 saatte YGS’ye
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) güvenlik gerekçesiyle YGS’nin yapılmayacağını açıkladığı Şırnak’taki öğrenciler, Gaziantep’te sınava girecekleri okullara servislerle götürüldü. Şırnak’ın Uludere ilçesinden Gaziantep’e gelen 71 öğrenci, Şehit Karayılan Meslek Anadolu Lisesi’nde bir araya geldi. Sabah saatlerinde okulun önünde toplanan öğrencilerin heyecanlı olduğu görüldü. Özkan Yiğit, şunları kaydetti, “Keşke memleketimizde sınav olsaydı da buralara gelmeseydik. Memleketimizin terör olaylarından uzak olmasını temenni ediyorum. Otobüslerle Gaziantep’e geldik. 10 saat yol sürdü. Kendi imkanlarımızla geldik. ”
Nüfus müdürlükleri kurtardı
Şanlıurfa’da üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) kimliği bulunmadığı gerekçesiyle alınmayan yaklaşık 50 aday Yetkililerin yönlendirmesiyle adaylar, sınav için mesai yapan nüfus müdürlüklerine gitti. Adaylar üfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğünden aldıkları yeni kimlik belgesiyle sınava alındılar.
Öğrenciler, saat 09.00’da içeri alınmaya başlandı. Öğrencileri, aile bireyleri de yalnız bırakmadı.
72 yaşındaki Şevki amca da sınavdaydı
Edirne’de hurdacılık yaparak ailesinin geçimine katkı sağlayan 72 yaşındaki emekli Şevki Kılıç, Trakya Üniversitesinde bir bölüm kazanmak için YGS’ye girdi. Sınavlara her yıl girdiğini ifade eden Kılıç, “Evliyim, iki çocuğum var. 20 yıldır emekliyim. Hurdacılık yapıyorum. Şu an Anadolu Üniversitesi tarih bölümü son sınıf öğrencisiyim. Trakya Üniversitesinde aynı bölümün örgün öğretimini okumak istiyorum” dedi.
Baba-oğul ter döktü
Aksaray’da yaşayan 45 yaşındaki üç çocuk babası Ahmet Arıbaş, 18 yaşındaki oğlu ile birlikte Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) heyecanını yaşadı. Beraber ders çalışarak sınav maratonuna hazırlanan 3 çocuk babası Ahmet ile oğlu Can Arıbaş, Mesleki ve Teknik Meslek Lisesinde sınava girdi. 45 yaşındaki Ahmet Arıbaş, “Amacım oğlumu bu sınava motive etmek. YGS’ye en iyi şekilde hazırlandık”dedi. Can Arıbaş da, “Ailecek hırslıyız. Bu benim de bakış açımı ciddi oranda değiştirdi” dedi.
İstanbul’da 370 bin öğrenci
İstanbul’da Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 370 bin 473 öğrenci ter döktü. Üniversiteye girişin ilk adımı olan YGS için İstanbul’da sınavın yapılacağı okulların önünde geniş güvenlik önemleri alındı. Öğrenciler, geç kalmamak için erkenden sınava girecekleri okulların önlerinde hazır bulundu. İstanbul sınav için 9 bölgeye ayrıldı. Bu bölgelerdeki 3 bin 13 okulda sınav gerçekleştirildi. Anadolu yakasında 132 bin 763, Avrupa yakasında ise 237 bin 710 öğrenci sınava girdi.
Atam sana emanet
Zonguldak’ta 4 çocuk babası 60 yaşındaki Selahattin Güney de YGS’ye girdi. Eşyalarını Atatürk büstüne bıraktı.
En uzun kızımız YGS’de
Safranbolu’da yaşayan ve 2,13 metrelik boyuyla “dünyanın 18 yaş altı en uzun boylu kızı” olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Rumeysa Gelgi, YGS heyecanı yaşadı. Gelgi, İlk defa üniversite sınavına girdim” dedi.
Tepeden tırnağa arama
YGS’de en önemli faktör güvenlikti. Öğrenciler sınavın bir saat öncesinden salonlara alınmaya başladılar. Güvenlik görevlileri öğrencileri çok sıkı aramadan geçirdi. Başörtüsünde tokalara da izin verilmedi.

Haberin Devamı