Gazete Vatan Logo

Hazine dev itfa öncesinde tüm ödemeleri durdurdu

Ağustos ayında 20 milyar TL’nin üzerinde iç borç geri ödemesi bulunan Hazine, finansal kesim dışındaki ödemeleri dondurdu. Geçmiş dönemlerde de benzer ertelemelerin olduğu belirtilirken Hazine’nin yüklü itfanın atlatılmasının ardından ödemeleri yapacağı söyleniyor



Hazine Müsteşarlığı, Ağustos ayında yapacağı 20 milyar TL’nin üzerindeki yüklü iç borç geri ödemesi öncesinde tüm finansal kesim dışındaki ödemeleri askıya aldı. Finansal kesim dışında otoyol yapımı gibi hizmetlerden dolayı yapılan hakediş ödemelerinin iç borcun çevrilebilmesi için yapılacak ihalelerden sonra gerçekleştirileceği belirtiliyor. Hazine’nin geçmiş dönemlerde de yüklü itfalar öncesinde finansal kesim dışına yaptığı ödemeleri ertelediğine dikkat çeken bankacılar, 24 Temmuz tarihinde yapılan eurobond ihracının da Ağustos ayındaki yüklü iç borç geri ödemesini desteklemek amacıyla yapıldığını ifade ediyor. Hazine, uluslararası piyasalarda yaptığı son tahvil ihracında 1 milyar 250 milyon dolarlık borçlanma gerçekleştirmişti. Tahvillere ihraç tutarının 6 katı talep gelmişti.

Kamu kuruluşlarıyla müteahhitlik işi yapan bir şirketin yetkilisi, bütçede belirlenen ödeneklerin bittiğini ve yeni ödemeler yapılabilmesi için ek bütçeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Merkez Bankası’ndan destek

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın dün toparlanmanın gecikmesi durumunda faiz indirimlerine devam edebilecekleri yönündeki açıklamasının Hazine’nin elini rahatlattığı düşünülüyor. Faiz indirimlerinin sürebileceği sinyalinin ardından bono faizleri yüzde 11’in de altına indi. Böylece Hazine, bu yılın en büyük iç borç geri ödemelerinden birini yapacağı Ağustos ayında gerçekleştireceği ihalelerde tarihinin en ucuz borçlanmasına imza atabilir.

Yılbaşından bu yana 75.1 milyar TL’lik iç borç geri ödemesi yapan Hazine, en yüklü ödemeyi 23 milyar TL ile Şubat ayında gerçekleştirdi. İkinci en yüksek iç borç geri ödemesi ise 18.3 milyar TL ile Mayıs ayında yapıldı. Hazine’nin dış borçlanmalarının da bu yüklü ödemeler öncesine gelmesi dikkat çekti. Ocak ayında yurtdışı piyasalarda 1 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleştiren Hazine, Mayıs ayı başında da 1.5 milyar dolarlık eurobond ihraç etti.



En yüklü ödeme Şubat’ta yapıldı




Aylar İç borç ödemeleri (milyar TL)

Ocak 6.6

Şubat 23.0

Mart 4.1

Nisan 8.5

Mayıs 18.3

Haziran 4.1

Temmuz 10.5

TOPLAM 75.1



Bu yılki dış borçlanma 3.75 milyar dolar




İhraç tarihi Döviz Miktar Yatırımcıya

cinsi (milyon $) getiri (%)

14-Oca-09 Dolar 1.000 7,50

07-May-09 Dolar 1.500 7,60

31-Tem-09 Dolar 1.250 6,65










Haberin Devamı