Gazete Vatan Logo

Hazine’den daha ucuza borçlandı

Bu ihraçla yatırımını daha ucuza finanse edebilecek

‘Yatırım yapılabilir’ kredi notuna sahip tek Türk şirketi olan Anadolu Efes, uluslararası piyasalardan Türk Hazinesi’nden daha ucuza borçlandı. Anadolu Efes’in 10 yıl vadeli 500 milyon dolarlık tahvil ihracında faiz, ABD tahvilinin 175 baz puan üzerinde oldu. Hazine Şubat ayında 10 yıllık ihraçta ABD tahvilinin 377.5 baz puan üzerinde borçlanmıştı.

Kredi notu ‘yatırım yapılabilir’ seviyede olan tek Türk şirketi olan Anadolu Efes, kısa süre içinde tamamlanacak 10 yıl vadeli eurobond ihracı ile Hazine’nin benzer vadedeki ihracından daha düşük bir maliyetle uluslararası piyasadan borçlandı. Analistler, Türkiye’de ilk defa bir şirketin kendi hazinesinden daha ucuz maliyetle uluslararası borçlanma gerçekleştireceğini belirtirken bunun şirketin çeşitlendirilmiş iş yapısı ve mevcut global konjonktür ile ilgili olduğunu söyledi.

Azalan cari açığa paralel, kredi notu artırımı beklentileri gündeme gelen Türkiye, diğer gelişmekte olan piyasalara göre öne çıkarken bu durum Türk bankalarının son dönemde yoğunlaşan yurt dışı tahvil ihraçlarına talebin çok kuvvetli olmasını sağlıyor. Bankacıların verdiği bilgiye göre, Anadolu Efes’in 10 yıl vadeli 500 milyon dolarlık eurobond ihracında nihai getiri ABD tahvilleri artı 175 baz olarak belirlendi.

Getirisi yüzde 3.55

Hazine Müsteşarlığı ise son Şubat ayında 16 Şubat 2012’de ihraç ettiği 10 yıllık ihraçta yatırımcıya getiri ilgili ABD tahvili artı 377.5 baz puan olmuştu. Bugün ise ilgili tahvil yüzde 3.60 civarında yani ilgili ABD tahvili artı 186 baz puandan işlem görüyor. Anadolu Efes’in ise yaklaşık getirisi yüzde 3.55 olacak. Londra’dan üst düzey bir bankacı “İhraçta seviye (maliyet) oldukça başarılı. Bir şirketin maliyet olarak Hazine’nin altında borçlanabilmesi oldukça büyük bir başarıdır” dedi ve ekledi: “Ben şahsen Türkiye’den başka şirketlerinde bu denli başarılı borçlanmalar gerçekleştirebileceğini düşünüyorum.”

Bank of America-Merrill Lynch, JP Morgan, HSBC ve RBS’in yetkilendirildiği ihraçta ilk getiri beklentisi ise ilgili vadedeki ABD Hazine tahvili artı 225 baz puan olarak açıklanmış ancak kademeli olarak aşağı çekilerek nihai getiri ABD tahvili artı 175 baz puan olarak belirlenmişti.

Düşük maliyetli ihracın şirketin yatırımlarının finansmanında ve dolayısıyla net kârında uzun vadeli olumlu yansıması bekleniyor. İş Yatırım Analisti Esra Suner, “Ucuza borçlanması olumlu şirket için. Anadolu Efes bu ihraçla yatırımını daha ucuza finanse edebilecek. Bu da şirketin net kârını olumlu etkiler” diye konuştu. Anadolu Efes’in ihracında getirinin yüzde 3.55 olması beklenirken bu hafta ihraca çıkan Akbank’ın aynı vadeli eurobondunda getiri yüzde 5.13 olmuştu. Garanti Bankası ihracı ise yüzde 4.60’tan işlem görüyor.

Yatırım yapılabilir olmanın avantajı


Bankacılara göre şirketin Hazine’den daha ucuz borçlanabilmesinde yatırım yapılabilir bir kredi notuna sahip olması da önemli bir rol oynuyor. Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, “Anadolu Efes’in ihracında getiri yaklaşık 3.55 Hazine’nin aynı vadedeki tahvilleri ise yüzde 3.60-3.65 dolayısıyla maliyet Hazine’nin altında. Çok uzun süredir devletin önüne geçebilen bir ihraç görmedik. Türkiye’nin kredinin notunun yabancılara çok bir şey ifade etmediğini gösteriyor bence bu. Bir de şirketler (Hazine’den) artık daha güçlü olabiliyor. Yatırımcılar portföyünü çeşitlendirmiş şirketlerin ihraçlarında ülke hazinesinden daha düşük faizlere razı oluyorlar. Bu küresel bir trend. Bu talep yeni çıkacak eurobondlara da devam edecektir. Tüpraş da benzer bir getiri sağlayabilir bence” dedi.

Uzun vadeli notu Baa3

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s geçtiğimiz günlerde Anadolu Efes’in uzun vadeli kredi notunu “Baa3” görünümünü ise “Durağan” olarak tayin etti. Şirket tarafından KAP’a 11 Ekim’de yapılan açıklamada, “Bu not şirketin Türkiye pazarında toplam satış hacmindeki yaklaşık yüzde 85 pazar payıyla lider pozisyonda olmasını, SABMiller’ın Rusya operasyonlarıyla birleşme sonrası Rusya’da daha güçlü pozis- yona gelmesini ve sinerji yaratma potansi- yelinin yanısıra bira operasyonlarının makul seviyede olmasını yansıtıyor” denilmişti.

Haberin Devamı