Gazete Vatan Logo

Hayvanseverlerden 8 önemli uyarı

Çok sayıda hayvansever derneklerinin bir araya gelerek kurduğu Haykonfed, hayvanları korumak için hazırlanan yeni yasa tasarısında önemli eksikliklerin bulunduğunu öne sürdü.

Hayvanseverlerden 8 önemli uyarı

Bünyesinde çok sayıda hayvan sever derneklerinin bulunduğu üç hayvan hakları federasyonun bir araya gelerek oluşturduğu Haykonfed (Hayvanların Yaşam Hakkı Konfederasyonu) 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda yapılması düşünülen yasa tasarısında önemli yanlışların olduğunu öne sürdü. Tasarının yeniden gözden geçirilmesini isteyen Haykonfed, yanlışları ve önerilerini 8 maddede topladı:

1-Mevcut yasada tüm belediyelerin kısırlaştırma ve bakım merkezi kurması hükmü varken, değişiklik tasarısının 8. maddesinde, nüfusu 100 binden az olan 970 ilçe belediyesinde kısırlaştırma merkezi kurulmasına gerek görülmemiştir. Bu durumda, kısırlaştırma merkezi olmayan belediyelerce, kısırlaştırılmadan şehir çevrelerine, çöplüklere ve yaban hayatına atılan sahipsiz hayvanlar, soğuğa, susuzluğua mahkum olacak. Bunun yanı sıra kuduz tehlikesi baş gösterecek.

2-Şu anda bile yasal engel olmasına rağmen, birbirlerine gizlice kedi ve köpek atan belediyeler, tasarının verdiği imkan ile ilçe dışına ve başka şehirlere hayvanları atmayı daha da hızlandıracaklardır.

Haberin Devamı

3-Tasarının 3. Maddesinde, “bakım evlerindeki sahiplendirilemeyen hayvanlar, okul, hastane, ibadethane, çocuk oyun alanı gibi toplumun yoğun olarak kullandığı yerler hariç alındığı ortama bırakılır” hükmü ile, hayvanlar dar gelirli ve fakir insanların oturduğu kenar mahallelere ve şehir dışlarına atılacak.

4-Tasarı Madde 5 ile, Kanunun 10. maddesi ‘Ev hayvanı satış yerlerinde ev hayvanı bulundurulamaz, ancak bu yerlerde hayvan üretim çiftlikleri ve bakımevlerindeki hayvanların satışı yapılabilir’ şeklinde değiştirilmiştir. Bu da sahipsiz hayvanların sahiplendirilip deneylere yollanmasının önü açılmıştır.

5-Tasarıda, öldüren, zehirleyen, ormana dağa kırsala atan, bakımevlerinde aç susuz pislik ve hastalıkla gelen ölümlere mahkum eden belediyeler için bir yasal getirilmemiştir. Kanun TCK kapsamına alınırken, belediyelerin uygulamaları da mutlaka bu kapsamda yer almalıdır.

6-Ev hayvanlarının sayısı ve durumu ise, tepkiyi önleme açısından çıkacak yönetmelikte belirlenerek, 24. Dönem TBMM Çevre Komisyonunda konuşulduğu gibi bakılan hayvan sayısına mekan ve sayı sınırlaması getirilmesi hedeflenmektedir. Bu da hayvanını vermek istemeyen insanlar ile kurumlar arasında sorunlar yaşanacaktır.

Haberin Devamı

7-Üretim, satış, yasa dışı ithalat, hayvanat bahçeleri, deney, sirkler, av, yunus parkları, yük ve binek hayvanları vb. gibi temel konularda hayvanları koruma kanunuyla yasaklanması gereken hususlar da bu tasarıda daha da geliştirilmiş olarak yer almaktadır. Hayvanların hâlâ eğlence unsuru olarak kullanılması kabul edilebilir bir durum değildir.

8-Tasarıdaki Mobil Kısırlaştırma, tıbbi uygulamalara aykırı olmasının yanında, mevcut yasaya da aykırıdır.