Gazete Vatan Logo

Hayvanlar da konuşa konuşa anlaşıyor

Yeni yapılan araştırmaya göre hayvanlar sesleriyle iletişim kuruyor, hatta diyalog esnasında cevap vermeden önce biri diğerini 0.2 saniye bekliyor

Hayvanlar da konuşa konuşa anlaşıyor

İngiliz ve Alman dilbilimcilerin Kanada’daki York Üniversitesi’nde yaptığı son araştırmalara göre hayvanlar da insanların geçtiği iletişim süreçlerinden geçiyor. Fillerden kurbağalara, kurbağalardan ateş böceklerine birçok hayvan karşılıklı iletişim yürütüyorlar. Bu, insanlarda olduğu gibi kelimelerle konuşma şeklinde olmasa da hayvanlar da sesleriyle karşılıklı bir iletişim yürütüyor. Hatta araştırmaya göre diyalog kurarken konuşma sırasını göz önünde bulunduruyorlar. Araştırmadaki veri eksikliklerine rağmen araştırmacılar, insanlar ve hayvanlar arasındaki söz hakkı alma sırasını karşılaştırabildi. İnsanlar bir diyalog esnasında cevap vermeden önce 0.2 saniye beklerken, ötüşerek iletişim kuran kuşların cevap vermeden önce 00.5 saniye bekledikleri, sperm balinalarının ise 2 saniye bekledikleri gözlendi. Yani araştırmaya göre, konuşma sırasını göz önünde bulunduran tek canlı insanlar değil.

Birbirlerinin sözünü kesmiyorlar

Royal Society B Biological Sciences dergisinde yayımlanan araştırmada konuşmalar üst üste geldiğinde tarafların sessizleştiğini ya da bulunulan ortamdan uzaklaştıklarını belirlediler.

Haberin Devamı