Gazete Vatan Logo

Haydutlar rotayı doğuya kırdı

Haydutlar rotayı doğuya kırdı

Milletlerarası Ticaret Odası ile Uluslararası Denizcilik Bürosu’nun raporuna göre 2014’te denizlerde 45 rehine olayı yaşanırken 2015’in ilk üç ayında bu sayı 144’e ulaştı. Haydutların faaliyet alanları Akdeniz’den Güney Doğu Asya denizlerine kaydı.

‘Denizkurdu 2015’ tatbikatları kapsamından önceki gün Türk Deniz Kuvvetleri’ne bağlı SAT ve SAS komandoları denizlerin korkulu rüyası ‘haydutlara’ karşı operasyonel bir tatbikat yaptı. Ülkelerin askeri kuvvetlerle baş etmeye çalıştığı deniz haydutluğu tehlikesi giderek büyüyor. VATAN’ın ulaştığı Milletlerarası Ticaret Odası (ICC)’nın raporları deniz haydutluğunun son iki yılındaki faliyetlerini gözler önüne seriyor.

Geçen yılın üç katı

Uluslararası Denizcilik Bürosu’nun da verilerinden faydalanılarak hazırlanan raporlara göre ‘deniz haydutluğu’ faliyetleri önceki yıllara oranla Güneydoğu Asya denizlerine kayıyor. Bu denizlerde ortalama iki haftada bir kez bir tanker saldırıya maruz kalıyor. 2015 yılının ilk üç ayında 54 deniz haydutluğu olayı yaşandı. Bunların yüzde 30’unun bu bölgede meydana geldi. 2015’in yine ilk üç ayında yaşanan olaylarda 144 kişinin rehin alınırken, bu rakamın 2014 yılının toplam rakamının üç katı olduğuna dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

Olaylarda 13 gemi adamının yaralandığı da raporlarda yer alıyor.

Yüzde 40’ı Endonezya’da

Rapora göre Doğu Asya denizlerinde 2014’te 23 gemi kaçırma olayı yaşandı. Haydutların hedefi küçük tankerlerdi. 2015 yılının ilk üç ayında bölgede 5 tankerin ve bir açık deniz römorkörün saldırıya uğradığı tespit edildi. Güneydoğu Asya’da da 2015’teki saldırıların yüzde 40’ının Endonezya’da meydana geldiği ortaya çıktı. Saldırıların küçük silahlarla gerçekleştirildiğinin de altı çiziliyor. Yapılan operasyonlarda Malezya’da bir grup deniz haydutun tutuklandığı ve halen mahkemeye çıkmayı bekledikleri bilgisi de raporda yer alıyor.

Vietnam da tehlikeli

Endonezya dışında bölgedeki diğer tehlikeli yerin de Vietnam kara suları olduğu belirtiliyor. 2015’in üç ayında 8 olayın yaşandığı Vietnam sularında saldırıların genellikle demirli gemilere yapıldığı kaydediliyor. Haydutların genellikle adi hırsızlık olayları için gemilere gizlice sızdığı tespit edildi. Olayların aynı şebeke tarafından gerçekleştirildiği üzerinde duruluyor.

Haberin Devamı

Beş kişi rehin!
Raporlara göre Batı Afrika kıyılarında Gana açıklarında Nijeryalı deniz haydutları son üç ayda bir balıkçı teknesini kaçırdı ve bu olayda bir kişi hayatını kaybetti. Bir başka olayda ise biri tanker üç balıkçı teknesi daha kaçırıldı. 5 kişi halen korsanların elinde. Raporlara göre daha önce adı sıkça korsanlarla anılan Somali kıyılarında ise henüz bir faaliyet tespit edilemedi.