Gazete Vatan Logo

Haydi gereğini yapın

Doların 7 lirayı geçtiği dönemde maliyet artışlarını bahane ederek fiyatlara zam yapanların, dolar kuru 5.55’e geri çekildiğinde ne yapacağını soran tüketiciler ‘Haydi gereğini yapın, zamları geri alın’ kampanyası başlattı.

Haydi gereğini yapın

Son dönemde yaşanan siyasi gelişmeler, Rahip Brunson davasının sonuçlanması, Merkez Bankası’nın faiz artırımı konusundaki kararlı tutumu ve açıklanan Yeni Ekonomi Programı doların ateşini söndürdü. Ağustos ve Eylül aylarını içine alan dalgada kur hızla yükselince maliyetler arttı diyen pek çok üretici zam yoluna gitti. Bu yüzden de Ekim ayı enflasyonu yüzde 6’nın üzerinde geldi.

Şimdi kur artık 5.55’li seviyelere geri çekilmiş durumda. Tüketiciler de yapılan zamların yapışkan olup olmayacağını sorguluyor. Tüketici örgütü temsilcileri, kurdaki yükseliş gerekçe gösterilerek fiyat artışlarına gidilen hizmet ve ürünlerde, kurlardaki düşüşe bağlı olarak indirim yapılması çağrısında bulundu.

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, geçen 2-3 ay içinde döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle satıcı ve sağlayıcıların fiyatlarını, yeni duruma göre ayarlayarak artırdığını söyledi.

Yılmaz, zamların açık ve gizli şekilde yapıldığını vurgulayarak, bu arada fırsatçılar ve stokçuların da bir şekilde bu durumu lehlerine çevirmeye çalıştığını ifade etti.

Haberin Devamı

Doğalgaz da düşürülsün

Devletin bu konuda denetimlerinin sürdüğünü ve çalışmaları takdir ettiklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:“Şimdi yeni bir durumla karşı karşıyayız. 7 liranın üzerine çıkan dolar 5.5 liraya doğru gerilemeye başladı. Tüketiciler olarak merak ediyoruz; zam için pozisyon alan satıcı ve sağlayıcılar, dövizin düşmesiyle indirime gidecekler mi, gitmeyecekler mi? Şu an tüketicilerimizin acil beklentisi bu konuda. Bu ağır zam yükünün hafifletilip, hafifletilmeyeceği ve bunun bir nebze de olsa tüketicinin sırtından alınıp alınmayacağı konusunu tüketici dikkatle izliyor.”

Yılmaz, tüketicinin en temel ihtiyaçları olan ekmek, su, elektrik, doğal gazı da içine alan tüm ürünlerin fiyatında geriye gidişin olması gerektiğini dile getirdi.

3 bin restorandan indirim
Tüm Restoranlar ve Turizmciler (TÜRES) Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, yıl sonuna kadar enflasyonla mücadele kapsamında ‘Çorbada Bizim Tuzumuz Olsun’ kampanyası başlattıklarını belirterek, “110 civarında üyemizin 3 bin şubesinde yüzde 10-30 arasında indirim kampanyası başlattık” dedi. Bingöl, kampanyanın ay sonuna kadar 500’e yakın üyenin 10 bin şubesinde başlamasını heedflediklerini söyledi. Kampanyaya katılanlar şöyle: Bereket Döner, Saray Muhallebicisi, Seyidoğlu, Simit Sarayı, Mevlana Pide, Sütiş, Mado, Murat Güllüoğlu, Kadırgalı, Lokma, İkizler, Merhaba, Tonton Baba, Sarıhan, Ramazan Bingöl, İstinye Tavukçusu, Oses, Gazeli, Alpedo, Kahve Dünyası, 1 İskender, Paçacı Hasan, Mienyu Pizza City, Kınacı, Kebapçı Dursun, Öztiryakiler.

Haberin Devamı