Gazete Vatan Logo

Hayatında ilk kez koştu

17 yaşındaki Ayşenur koşmanın ne demek olduğu NASA’nın kullandığı ‘Alter’ çıkınca anladı

Doğuştan spastik engelli, ellerini ve ayaklarını kullanmakta güçlük çeken genç kız, yerçekimsiz koşu bandıyla hayatında ilk kez koşma deneyimi yaşadı

Amerika’da sıklıkla kullanılan, Türkiye’de daha önce yalnızca Fenerbahçe’nin spor sakatlıklarının tedavisinde kullandığı “Alter G” adı verilen yerçekimsiz koşu bandı, felçli, kireçlenme sorunu yaşayan, obez ve spor yaparken yaralanan kişiler için umut oldu.

Doğum sırasında oksijensizlik nedeniyle spastik engelli olarak dünyaya gelen 17 yaşındaki Ayşenur Kayadelen, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun’un muayenehanesinde kullanılmaya başlanan cihazla 5 seanslık tedavinin ardından yürüyebilecek, saatte 7 kilometre hızla koşabilecek duruma geldi. Kayadelen, “Elimi, ayağımı kullanamıyordum. Artık kullanabiliyorum, çok mutluyum” dedi. Anne Ayşe Kayadelen ise kızlarının en azından kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelebilmesi için tedavisine özen gösterdiklerini belirterek, “Cihaz sayesinde 5 seansta kızım doğru yürümeye hatta koşmaya başladı. Tedavinin büyük faydasını gördük, 17 yaşında ilk defa koştu” dedi.

NASA kullanıyor

Prof. Dr. Dursun, Alter-G adlı cihazın NASA tarafından astronotların yürüme eğitimleri için geliştirilmiş bir teknoloji olduğunu, yüzde 80’e varan yer çekimsiz ortam sağlayarak hastaların yürüme fonksiyonlarını kolay ve doğru olarak yapmalarını olanaklı hale getirdiğini ifade etti. Prof. Dr. Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cihazın özellikle nörolojik hastalıklarda, kireçlenmelerde, spor sakatlanmalarında, obezitede önemli kullanım alanı var. Kireçlenmeli hastalarda, özellikle diz kireçlenmelerinde hastalar, dışarıda dizlerine yük vererek yürüyemiyor. Bu cihazla rahatlıkla yürüyebilmeleri sonucu hem vücudun aerobik egzersizleri yapılmış oluyor hem de dizlere gerekli sınırlarda yük bindirilerek yaşam kalitesi artıyor. Günlük aktivitelerini yapamayan, yürümekte dahi zorlanan obezleri bu cihazda koşturmak bile mümkün. Nörolojik hastalıkları bulunan kişilerde, kireçlenmelilerde, obezlerde ilk defa kullanılmak üzere bu cihazı kurduk. Daha önce bir spor kulübü bu cihazı getirtti ve spor sakatlıklarında kullanıldı ama ilk defa diğer rahatsızlıkların tedavisi amacıyla kullanılıyor.”

Haberin Devamı