Gazete Vatan Logo

Hayati Yazıcı'dan Kayseri'ye müjde

Yeni Türk Ticaret Kanunu Kayserililer için değişecek. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TTK’den şikayet eden patronlara bir iyi bir kötü haber verdi: "30 maddeyi değiştiriyoruz. Ancak kızı evlendiriyorum, arabayı değiştiriyorum diyerek şirketten para çekme dönemi bitti. Bu işleriniz için ikinci kasanızı kullanın" dedi.

Yeni Türk Ticaret Kanunu Kayserililer için değişecek. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TTK’den şikayet eden patronlara bir iyi bir kötü haber verdi: "30 maddeyi değiştiriyoruz. Ancak kızı evlendiriyorum, arabayı değiştiriyorum diyerek şirketten para çekme dönemi bitti. Bu işleriniz için ikinci kasanızı kullanın" dedi.

Bakan Yazıcı, dün akşam İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES) geleneksel akşam toplantılarının konuğu oldu. Türk Ticaret Kanunu’nda Son Durum konulu toplantıda Yazıcı, “Yasanın iyi anlaşılması için 1.5 sene süre tanıdık. Bu süre içinde TOBB onlarca toplantı düzenledi. Katılımcı sayısı üçü beşi geçmedi. Ne zaman ki gazetelerde cezalar artacak, kendi şirketlerinden para çekemeyecekler, haberleri çıktı; o zaman bütün salonlar, tıka basa dolmaya başladı” dedi.

MÜJDEYİ VERDİ

Bilen bilmeyen herkesin konuştuğunu ancak bugün çok sağlıklı bir noktaya geldiklerini belirten Yazıcı, yasada Türkiye’nin gideceği hedefe varmasını engellemeyen, ancak kaygıları giderecek değişiklikler yapılacağını anlattı.


KAYSERİ DEĞİŞİKLİĞİ

Yazıcı, yasada şirket yönetim kurullarının 4’te 1’inin yüksek tahsilli olması şartı getiren maddenin iş dünyasını tedirgin ettiğini belirtti. “Eğer yasa bu haliyle yürürlüğe girerse Kayserililer ticaret hayatından çekilecek, demektir. Bilirsiniz, onlar ticarete yatkın olmayan çocuklarını okuturlar. Niye konmuş bu hüküm bilmiyorum. Ama madem sizleri ürkütüyor, değiştiriyoruz” dedi.

İKİNCİ KASANIZI KULLANIN

Bakan Yazıcı, şirket ortaklarının cari hesaptan para çekemeşeceğinin altını çizerek, “Şirket benim değil mi, diye düşünüyorsunuz. Kızı evlendiriyorum, arabayı değiştireceğim, deyip para çekiyorsunuz. Ama bir yapı kurdunuz, size ait bir parayı oraya tahsis ettiniz. İşte yeni yasa bu yapışı korumayı amaçlıyor. Mevcut yasaya göre de bu bir suç. Maliye’ye yakalansanız faiziyle birlikte parayı geri ödemek zorundasınız” dedi. Yazıcı, yine de kaygıları gidermek üzere bir formülasyon yaptıklarını; şirket ortaklarının kar avansına mahsuben şirketten borç alabileceklerini açıkladı. Ancak yasada bunun şartlarının net olarak çizileceğini, ucu açık bırakılmayacağını söyledi.

İşadamlarının, ‘peki o ihtiyaçlarımız ne olacak’ itirazı üzerine Yazıcı, “İkinci kasalarınızı kullanacaksınız. Vardır sizin başka kasanız. Yoksa da bankalara, finans kuruluşlarına gideceksiniz” dedi.

1535 maddelik kanunun temel direğini bozucu bir değişikliğe izin vermeyeceklerinin altını çizen Yazıcı, 25 ila 30 maddelik bir değişiklik taslağı hazırladıklarını anlattı. Bu değişikliklerin Pazartesi günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ardından da Bakanlar Kurulu’nda ele alınacağını açıkladı. Yasanın yürürlük tarihinden, 1 Temmuz’dan, önce bu değişikliklerin yapılacağını vurguladı. Yazıcı, ayrıca yasayla ilgili kaygıların önemli bir bölümünün de yine 20’ye yakın ikincil düzenlemeyle yapılacağını duyurdu.

KAYGILANMAYIN!

İşadamlarına ‘hiç kaygıya kapılmayın, hızınızı kesmek için değil; daha hızlı koşmanızı sağlamak için varız’ diyen Yazıcı, “Yeter ki koşun, sıkıntı ortaya çıkarsa hükümet, parlamento hemen toplanır. Değişiklik yapılır. Türkiye için hep birlikte koşacağız” sözleriyle konuşmasını bitirdi.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, Bakan Yazıcı’dan önce yaptığı konuşmasında yeni TTK’nin çok önemli düzenlemeler içerdiğini ancak bazı maddelerinin de iş dünyasını sıkıntıya uğratacağını anlattı. Koçoğlu, şirketle ilgili her türlü belgeyi yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamak zorunda kalmalarını eleştirdi. Şirket yönetim kurullarının dörtte birinin yüksek tahsille olması; internet sitesi oluşturma zorunluluklarının yaratacağı sıkıntıları dile getirdi.

Şirket yönetim kurulunun, yönetimi kısmen veya tamamen bir veya birkaç yönetim kurulu üyesine veya üçüncü kişiye devretme yetkisinin ne tür sıkıntılar yaratacağını anlattı. Koçoğlu, bu maddeyle şirketin finansal tablolarının, gelir giderinin, bankalardaki parasının, borç ve alacaklarının denetim raporlarının kamuya açık olacağını belirtti.

Bunlar yapılmaz ise 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezası; eksik bilgiye 3 aya kadar hapis , 100 güne kadar adli para cezası olduğuna dikkat çekti.

Koçoğlu, yasanın bağımsız denetim, ticari defter sayının artması, borçlanma yasağı gibi hükümlerinin değişmesi gerektiğini söyledi. (Hürriyet)

Haberin Devamı