Gazete Vatan Logo

Hayatı film oluyor

Türk edebiyatının önemli yazarlarından Sabahattin Ali’nin hayatı belgesel olacak

Türk edebiyatının önemli yazarlarından olan ve 1948 yılında henüz 41 yaşında Bulgaristan sınırında hala çözülemeyen bir cinayete kurban giden Sabahattin Ali’nin hayatı belgesel olacak. Ali’nin 92 yaşındaki öğrencisi de öğretmenini anlatacak.

Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan ve ölümünün üzerindeki sır perdesi hala aralanmayan Sabahattin Ali’nin hayatı bir belgeselde can bulacak. Belgeselde herkes kendi Sabahattin Ali’sini anlatacak. Ali’nin öğrencilerinden olan ve çekimlerden iki ay sonra hayatını kaybeden bir öğrencisi de öğretmenini anlatacak.

TRT 2011 belgesel ödülünün sahibi olan yapımcı yönetmen Metin Avdaç tarafından çekilen belgesel, yazarın ölüm yıldönümü sayılan 2 Haziran 2012’de vizyona girecek. Belgesel fikrinin geçen yıl mayıs ayında Afyon’dan dönerken bir sohbet esnasında ortaya çıktığını anlatan yapımcı-yönetmen Metin Advaç, “Fotoğraf sanatçısı İsa Çelik’le sohbet ederken ‘neden bir Sabahattin Ali belgeseli olmadığı konusu açıldı ve ben o an karar verdim. Bu kadar önemli bir ismin belgeselini yapmalıyım dedim. Hemen çalışmalara araştırmalara başladım. Sabahattin Ali’yle ilgili yazıları, kitapları, onun kendi kitaplarını okudum ve nihayetinde kızı Filiz Ali’yle görüştüm. Ona ne yapmak istediğimi anlattım nasıl bir yol izleyeceğimi anlattım ve ondan da gerekli izinleri aldıktan sonra 3 Temmuz 2010’da Kırklareli’nde motor dedik” diye anlattı. Çekimlerin bir senedir devam ettiğini ifade eden Advaç, öncelikli olarak Sabahattin Ali’nin hayatta kalan arkadaşlarına ulaştığını belirtti. Advaç, aralarında kızı Filiz Ali’yi emanet ettiği Prof. Dr. Halet Çambel, evinde saklandığı Rasih Nuri İleri, Mücap Ofluoğlu, Kemal Bekir gibi 20’ye yakın isimle görüştüğünü ve onların ağzından onların ‘Sabahattin Ali’sini dinlediğini de söyledi. Filmin bütçesinin 200 bin TL olarak belirlendiğini söyleyen Advaç, “Kültür Bakanlığı’nın 50 bin TL desteği dışında benim kazançlarımla filmi çekmeye çalışıyoruz. Ama Sabahattin Ali’yi sevenlerin de filme destek vermesini bekliyoruz” dedi. Filmin adının ‘Sabah Yıldızı’ olacağını da dile getiren Advaç, “Çünkü Sabahatttin Ali’yi çocukluğunun geçtiği yerde komşuları Sabah Yıldızı diye severmiş. Ben de bunu öğrendiğimde filmin adı olmasına karar verdik” diye anlattı.

Leylim Ley’in şairi

Sabahattin Ali’nin romanlarının yanısıra bestelenen birçok şiiri bulunuyor. Leylim Ley (Zülfü Livaneli), Aldırma Gönül (Edip Akbayram), Geçmiyor Günler (Ahmet Kaya), Çocuklar Gibi (Sezen Aksu), Melankoli (Nükhet Duru), Dağlardır Dağlar (Sezen Aksu) ve Göklerde Kartal Gibiydim- (Volkan Konak) bunlar arasında bulunuyor.

Haberin Devamı