Gazete Vatan Logo

Hayat mottom: Gülmek, eğlenmek, kul hakkı yememek

Müzik hayatında 50 yılı deviren ve yüzlerce eserin sahibi, Selami Şahin "Ektiklerimi biçiyorum" diyor. Zamanla kendine yapılan yanlışlarla nasıl davranacağını öğrendiğini anlatan usta sanatçı, "Kimseye yalan vaatlerde bulunmadım. Kimse Selami Şahin bana kötü gözle baktı diyemez" diyor.

Hayat mottom: Gülmek, eğlenmek, kul hakkı yememek

50'inci sanat yılınızı kutladınız. Nasıl geçti bu 50 yıl anlatır mısınız?

50'inci sanat yılıma özel dört büyük konser verdik. Seneler boyunca hayatıma dokunan birçok sanatçı dostumla düetler gerçekleştirdik. Özel sahne şovları sunduk dinleyicilerimize. Sahneye çıktığım her zaman sanki ilk defa çıkıyormuşum gibi heyecan duyuyorum. Bütün gayretim müzik severleri mutlu etmek. Dünyanın her yerinde bir yere gelmek kolay ama orada kalmak zordur. Ne ekersen onu biçersin. Ben de ektiklerimi biçiyorum. Türkiye'de şarkılarımı okumayan kalmadı. İyi besteler yaptığım sürece, eser sözcüğü unutulmayacaktır. Yapılmamışı yapmak, yazılmamışı yazmak gayreti içinde hala savaşıyorum.

Zirvede kalmak için özel bir formülünüz var mı?

Hayatımda benden büyük insan görmedim, kimseyi de benden küçük görmedim. Kimseyi kırmadım. İnsanların sevgisiyle varım. Her zaman beste yaparken tüm insanlığı düşünerek yola çıkıyorum. Eğer bir yerde kalmak istiyorsan dinleyicini mutlu edeceksin. Saygılı olacaksın, kendine yapılmasını istemediğini karşındakine yapmayacaksın.

Haberin Devamı

Gönlünüzce istediğiniz her şeyi yapabildiniz mi? İçinizde ukde kalan şeyler var mı hala?

200'e yakın hit olmuş bestem var. Ama yine de hiç beste yapmamış gibi içimden değişik ve farklı bir eser ortaya çıkarmak için çabalıyorum. Üretme tutkusu ve aşkıyla yanıp kavruluyorum. Artık ben yapacağımı yaptım, kenara çekileyim tavrı bana göre değil. İçimdeki müzik aşkı ve tutkusu her daim devam edecek. Ama bunlar dışında yapmak istediğim çok başka bir şey var.

Nedir o?

O kadar fakir aileler var ki, çocuğuna bir ayakkabı ya da evine yarım kilo et alamıyorlar. Bir de annesi babası bilinmeyen, terk edilmiş çocukların kaldığı yurtlar var. Onları ziyaret ediyorum. Allah'a dua ediyorum. Bana büyük bir para verirse o çocukların geleceği için büyük bir bağış yapmak istiyorum. İnşallah Allah'ım bunu bana nasip eder. Ara ara gittiğim Kasımpaşa Çocuk Yurdu’nda vakit geçirdiğim çocuklar bana "Selami, benim annem babam yok benim babam olur musun?" diyorlar o an hüngür hüngür ağlıyorum. Bunu söyleyenlerden biri 15 günlükken kaldırıma bırakılmış bir kız çocuğuydu. Yüzünde beni olan çok güzel bir kız çocuğu, çok etkiledi beni. Çok üzüldüm kendimi onun yerine koydum ve 'Kimim Ben' diye bir şiir yazdım.

Haberin Devamı

Öksüz ve yetimlerin Selami Babasıyım ben

Nasıl bir şiir oldu, kısa da olsa paylaşır mısınız?

Kimim Ben, sessiz ve karanlık bir sokağın kaldırım taşına terk edilmiş bir bebeğim ben / Ah kimim ben? /Hangi dilden, hangi dilden, hangi ırktanım ben? Hakkım değil mi bunu bilmek? / Bana bu ceza neden ah kimim ben? / Yemin ederim bir gün bir çocuğum olursa, mahrum etmeyeceğim onu sevgiden, şefkatten ve ilgiden ah kimim ben? / Ben, yüzümdeki benim ben.

Bu çocuğu evlat edinmek istemediniz mi?

İki oğlum var, o zaman eşim hamileydi ve bir kızım oldu. Bu durum benim için zordu. Ama niyet etmek çok önemli. Öksüz ve yetimlerin Selami Babasıyım ben. Çekmeyen çekenin derdinden anlamaz. Çok fakir bir ailenin çocuğuyum. 14 yaşında ailemden ayrıldım o çocuklarla empati kurarak onlar için iyi olacak ne varsa yapmaya çalışıyorum.

Haberin Devamı

Peki bugüne kadar çektiğiniz zorluklara değdi mi?

Tecrübe kazandım, yaşadığım her şeye değdi. O günleri yaşadığım için mutluyum. Ama elde ettiğim başarıları başka bir ülkede yapmış olsaydım burada 10 lira kazanırken orada 100 lira kazanmış olurdum. Başka bir ülkede olsaydım özel uçağım değil, özel uçaklarım oldurdu. Ama yine de şükrediyorum.

Hiçbir zaman kendimi büyük görmedim...

Küskünleriniz, kırgınlarınız ne durumda?

Kinim ve nefretim bir dakika sürer. İnsanları değiştirmezsin derim kendime. Ama yola çıkacağım zaman, beraber yürüyeceğim arkadaşımı iyi seçerim. Eğer yapı olarak bana uzak biriyse yolumu ayırırım. Yapmadığım bir hatayla suçlanmaya tahammül edemem. Çıldırırım. Hak etmediğim bir şeyi yaşamak istemem.

Hiç rekabet içinde oldunuz mu?

Olmadım. Hep kendimi ve müzik severleri düşünerek müzik yaptım. Fakat benden 20 sene sonra ünlenen kişiler şu anda yok. Ama ben hiçbir zaman kendimi büyük görmedim. Çok çalışan, emek veren herkese saygım sonsuz.

Haberin Devamı

Ailece karar alırız bizim sırrımız bu!

Peki romantik misiniz?

Romantik olmayan birinden bu şarkılar çıkmaz. Eşimi iyi ki tanımışım. İyi ve mutluyuz. Akıllı insanlar mutlu yaşar.

Size göre uzun ve mutlu evliliğin sırrı ne?

İyi bir doktor hastasını iyi tahril yapmadan ilaç verirse ölümüne neden olur. Evlenmeden birbirimizi çok iyi tahril ettik. Kalbim ve ruhum onunla evlen mutlu olursun dedi. Her şeye çocuklarla karar veririz. Eşim kıyafetlerimi hazırlar, oğlum Lider müzik işlerime bakar, küçük oğlum Emirhan menajerliğimi yapıyor. Bizim sırrımız bu.

Zamanın geçmesi size ne hissettiriyor?

Yaşlanmaktan korkmuyorum. Bundan korkunca neyi değiştiriyorsun. Gülmek insan için en büyük ilaçtır. Hayat mottom, gülmek, eğlenmek, insanlara saygılı olmak ve kul hakkı yememek. Şükürler olsun kimseye bir borcum veya yanlışım yok, olmadı. Kimseye yalan yanlış vaatlerde bulunmadım. Kimse Selami Şahin bize yanlış yaptı, kötü gözle baktı diyemez. Her zaman başım dik, alnım açıktır. Bana çok yanlış yapıldı, ders aldım fakat ona göre yavaş yavaş yürümesini bildim. Ne yapacağımı anladım.