Gazete Vatan Logo

Hayalicilere büyük darbe

Bir yıldır uygulamaya koyulan dijital sistem, hayali ihracat çarkını çökertti

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bir yıldır uygulamaya koyduğu dijital sistem, hayali ihracat çarkını çökertti. 5 ilde operasyon düzenlendi. Gümrüklerde rüşvet, yolsuzluk ve hayali ihracat suçlarına karıştığı öne sürülen 55 kişi gözaltına alındı

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı geçtiğimiz yıl yeni bir uygulama başlattı. Uygulamaya göre her firma yaptığı işlemleri, kestiği ve aldığı faturaları dijital form ile bakanlığa bildiriyordu. Gelir İdaresi Başkanlığı 6 ay önce bu formlar üzerinde yaptığı çalışmada, yaklaşık 50 firmanın sürekli birbirlerine zincirleme fatura kestiklerini ve KDV iadesi aldıklarını belirledi. Gümrük Müsteşarlığı’na müracat eden Bakanlık, firmaların gerçekten ihracat yapıp yapmadıklarını sordu. Müsteşarlıktan gelen ilk cevapta ise bu firmaların ihracat yaptığı ancak işlemlerin hep aynı memurlar tarafından yapılmasının dikkat çekici olduğu vurgulandı. Bunun üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kemal Gül Mali, Polis, Gümrük Muhafaza ekipleri ve Gelir İdaresi yetkililerinden oluşan özel bir ekip kurdu.

Çalışmalar sonunda hayali ihracat çarkı ortaya çıktı. Firmalar, Artvin, İzmir, Bursa, Kocaeli ve İstanbul Gümrükleri üzerinden ihracat yapıyordu. Firmalar ihracat için evraklarını önce gümrüğe gönderiyorlardı. İhracat ürünleri olarak da KDV iadesi yüksek olan plastik maddeleri gösteriyorlardı. Anlaşmalı gümrük memurları beyan edilen malın gönderilecek mallarla aynı olduğu onaylanıyordu. Firmanın anlaştığı gümrük görevlileri de aynı işlemi tekrarlayıp malı ihraç edilmiş gibi gösteriyodu. Bu şekilde hayali ihracatla devletten haksız kazanç elde ediliyordu.

Tüm ülkelere soruldu

Özel ekip firmaların evraklarında ihracat yapılan ülkelere tek tek beyan edilen malların giriş yapıp yapmadığını da araştırdı. Birçok ülkenin söz konusu firmalardan ülkelerine mal girişi olmadığını bildirdiği, bazı ülkelerin ise ithalat yapıldığını ancak ithal edilen ürünün firmaların beyan ettiği ürünler olmadığını söylediği öğrenildi. Bu şekilde vurgun uluslarası boyutta tespit edilmiş oldu.

Yanlış mal yüklemişiz

Mali polis 6 ay süren çalışmaları sırasında ilgili firmaların kamyonlarına 6 ayda 10 ayrı operasyon yaptı. Polis baskınında açılan ve plastik malzeme olarak beyan edilen kolilerde, her defasında bez parçaları ya da farklı kullanılamaz malzemeler bulunuyordu. Bunun üzerine firma yetkilileri devreye girip polise, “Kusura bakmayın. Yanlış yüklemişiz. Az daha yurt dışına gönderecektik. Sayenizde büyük bir hatadan döndük” şeklinde bilgi verdikleri ortaya çıktı. Savcılık dün düğmeye bastı. Artvin, İzmir, Bursa, Kocaeli ve İstanbul’da gözaltına alınan 55 kişi İstanbul’a getirildi.

Haberin Devamı