Gazete Vatan Logo

Hayali bir Türk’e emanet

Renault, 1 milyar euro yatırımla kurduğu Fas’taki Dacia fabrikasında 3 bin euroluk araç üretecek

Süper ucuz oto, 2016’dan önce yollara çıkacak. Renault, global pazarlardaki yeni silahını ve yeni fabrikasını, Oyak Renault’nun birçok önemli projesinde görev alan Tunç Başeğmez’e emanet etti.

Fransız Renault, dünyanın en ucuz otomobillerinden birini üretmeye hazırlanıyor. 2004’te çatısı altında faaliyet gösteren Dacia markasının 5 bin euroluk modeli Logan’la otomotiv dünyasında devrim yapan şirket, bu kez 3 bin euroluk (Türkiye dışında anahtar teslim fiyatı) binek oto üzerinde çalışmaya başladı. ‘Ultra low cost (çok ucuz maliyetli) otomobil’, 1 milyar euro yatırımla kurulan Fas’ın Tanca şehrindeki Dacia fabrikasında üretilecek.

Renault CEO’su Carlos Ghosn, Tanca’da üretilecek süper ucuz aracın Logan’ın platformundan daha ucuza mal olacağını belirterek, “Otomobil, 2016 yılından önce yollara çıkacak” açıklamasını yaptı.

Üzerinde çalıştıkları projenin yeni bir segment yaratacağını ifade eden Ghosn, aracın Hindistan, Kuzey Afrika ile Güney Amerika pazarlarına gönderileceğini kaydetti. Renault CEO’su, dünyada bazı pazarların artık otomobile doyduğunu, yeni bölgeler keşfetmeleri gerektiğini belirtti ve ekledi: “Süper ucuz oto, Renault Grubu’na böyle bir avantaj sağlayacak. Yeni pazarlar keşfetmemize yardımcı olacak.”

Renault Grubu’nun global rekabette yeni kozu olacak 3 bin euroluk aracı bantlardan indirecek tesisin başında ise bir Türk mühendis olacak. Bu yılın başından itibaren yeni kurulan Tanca fabrikasının Genel Müdürlük pozisyonunda, Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında uzun yıllar çalışan Tunç Başeğmez bulunuyor. Bir başka deyişle Renault’nun yeni pazarlar keşfetmesini sağlayacak 3 bin euroluk Dacia modeli, Türk mühendise emanet edilmiş oldu. Son olarak Oyak Renault’da Fabrikasyon Direktörü olarak görev yapan Başeğmez, Clio’dan Megane’a, Symbol’den Fluence’a kadar birçok projede görev almıştı.

Başeğmez’in yönettiği Tanca fabrikası, pazara giriş gamı olarak adlandırılan dacia Lodgy ve binek versiyonu da bulunan mini hafif ticari araç üretiyor. Tanca’daki fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 400 bin adet. Tesis, Güney Akdeniz’in en büyük otomotiv üssü konumunda.

Ucuz Logan’la devrim yaptı

Renault’nun 1998’de projesine başladığı ve 2004’te satışa sunduğu 5 bin euroluk ucuz oto Dacia Logan, Avrupa ile gelişmekte olan ülkeler içinde büyük satış başarısı kazandı. Otomobil kısa süre içinde 1 milyon adetlik satış barajını geçti. Logan’ın piyasadaki başarısı, Sandero, MCV, Duster ve bu yıl pazara sunulacak Lodgy modellerini beraberinde getirdi.

Dünyanın en ucuz otomobili unvanı ise Hintli Tata’nın 2008’de ürettiği 2 bin 500 dolarlık Nano’ya ait.

Otomotiv yeni yıla ‘eksi’yle başladı

Otomotiv sektöründe Ocak ayında üretim, ihracat ve iç pazar daraldı. Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) verilerine göre, Ocak’ta toplam otomotiv üretimi yüzde 8 düşüşle 84 bin 368 adet olarak gerçekleşti. Otomobil üretimi ise yüzde 9 azalarak, 46 bin 931 adet oldu. İhracat da yüzde 7 gerileyerek 58 bin 984 adede indi. Ocak’ta binek oto ve hafif ticari araç satışları yüzde 35 düşerek, 31 bin 196 adet düzeyinde gerçekleşmişti.

Üretim ve ihracattaki daralmayı değerlendiren OSD, “Özellikle ÖTV artışına maruz kalan hafif ticari araçlarda, 2011 yılının son aylarında başlayan talep azalması giderek büyüyor. Ocak ayında da ihracattaki daralmayla birlikte üretim olumsuz etkilenmeye devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı