Gazete Vatan Logo

Hayaldi hayalet oldu!

Taşıt kredisine sınırlama, en çok süper lüksleri vuracak

Hayaldi hayalet oldu!

Eskiden 294 bin lira peşinatla Ferrari alınabilirken bu rakam 727 bin liraya çıkacak.

Otomotiv dünyasında yeni bir dönem daha başlıyor. Yüzde 130’a varan yüksek vergi oranlarından yakınan lokomotif sektör bu kez kredi şokuna girdi. Daha önce aracın yüzde 80’ine kadar kredi alınabilirken artık peşinat tutarı orta sınıf için yüzde 30, premiumda yüzde 40, süper lüks araçta yüzde 50 olacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kredili ve taksitli hayat için hazırladığı yeni düzenlemeyle, otomobil satın alırken peşinat tutarlarını artırırken, vade sayısına sınırlama getirdi.

Yeni düzenleme, taşıt değerinin 50 bin lira ve altı olması halinde yüzde 70; taşıt değerinin 50 bin lirayı aşması halinde bedelin 50 bin liraya kadar olan kısım için yüzde 70, 50 bin liranın üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak sınırlandırıyor. Taslak çerçevesinde, taşıt kredilerinin vadesinin 48 ayı geçmemesi öngörülüyor.

Orta sınıfta 10 bin lira fark

Hazırlanan çalışma otomotiv satışlarına fren yaptıracak. Özellikle de peşinat tutarlarının yükseltilip, kredi tutarının düşürülmesi tüketicileri çok zorlayacak. Eskiden sıfır oto alırken yüzde 80’ine kadar kredi kullanabilen vatandaşın cebinden yeni dönemde daha fazla para çıkacak. 80 bin liralık araç için 16 bin 500 lira peşinat ödenirken, bu rakam 31 bin 255 liraya yükselecek. Mercedes, BMW ve Audi gibi premium markalarda peşinat eskisine göre 3 kat artacak.

Yeni düzenlemeden en çok yüz binlerce euroluk fiyat etiketine sahip lüks otomobiller etkilenecek. Otomobil tutkunlarının hayallerini süsleyen Ferrari gibi ‘süper’ modellere sahip olmak neredeyse imkansız hale gelecek.

540 bin euroya satılan (1 milyon 474 bin lira) Ferrari 458 Spyder’ı almak isteyen müşteriler, 294 bin lira peşinat ve 1 milyon 180 bin lira krediyle hayaline kavuşuyordu. Ancak şimdi bu süper otomobile sahip olmak için peşin olarak minimum 727 bin lira ödenmesi gerekiyor.

48 ay vade sorun olmaz, yüksek peşinat etkiler

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, düzenlemelerin otomobil satışlarına hem doğrudan hem de dolaylı etkisi olacağını açıkladı. Erce, “Sektör satışlarının üçte ikisi kredili. Burada hem vade hem de peşinatla ilgili düzenleme var ama peşinat daha etkili olacak” dedi. Alınan önlemlerin kar topu etkisi yaratacağını belirten Erce, “Kredi kartları ve kredide sınırlamalar tüketimi daraltacak. Bu da ticaretin azalması, gelirlerin düşmesi ve alım kararının ertelenmesi anlamına geliyor. 2014 zorlu geçecek” dedi.



Haberin Devamı