Gazete Vatan Logo

Hawking’le buluştu

Harvard Genç Akademi Üyeliği’ne seçilen ilk isim olan Türkiye’nin ABD’deki gururu Canan Dağdeviren, dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking’e kendisi için geliştirdiği cihazı anlattı

Hawking’le buluştu

Dünyanın en prestijli eğitim kurumlarından MIT’de çalışmalarını sürdüren Dr. Canan Dağdeviren, bir başka seçkin üniversite Harvard’dan en yüksek oy ile genç akademi üyesi seçilmiş ve bu kulübün tarihinde seçilmiş ilk Türk bilim insanı olmuştu. MIT’de profesör unvanıyla yapay deri ve organlar üzerinde çalışmaya başlayacak olan Dağdeviren, önceki gün dünyaca ünlü fizik profesörü Stephen Hawking’i Harvard Society’de ağırladı. Dağdeviren ALS hastası olması nedeniyle sandalyeye bağlı olarak yaşamını sürdüren Hawking için geliştirdiği bir yeni cihaz oluşturdu. Dağdeviren Hawking’in çevresiyle iletişimini kolaylaştıracağı belirtilen cihazı dünyaca ünlü fizikçiye anlattı ve beraber çektirdikleri bir fotoğrafı da Twitter hesabından paylaştı.

Kalpten ölen dedesinin anısına kalp pili yaptı

Dağdeviren’in en önemli buluşu kalp yetmezliği çekenler için tasarladığı kalp pili. Dedesi, 28 yaşında iken kalp yetmezliği nedeniyle ölen ve bu nedenle dedesini hiç tanıyamayan Dağdeviren, dedesinin yaşına gelmeden önce bu rahatsızlığa bir çözüm bulacağına dair kendi kendisine söz vermiş. Şu an halen tasarım aşamasında olan buluş ile genç kız işte bu sözü tuttu. Dağdeviren daha önce de cilt kanserini 10 saniyede teşhis edebilen bir cihaz geliştirmişti. Bu buluş şu an birçok merkezde kullanılıyor.

Haberin Devamı

KİMDİR?

1985 doğumlu Dağdeviren, 2007’de Hacettepe Fizik Mühendisliği’nden mezun oldu. 2009 yılında Sabancı Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Fulbright bursu kazanarak ABD’de Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik âletler üzerine çalışmalar yaptı. Başarılarıyla Forbes dergisinin ‘30 yaş altı 30 bilim insanı’ listesine girdi. MIT’nin 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer aldı.

Lakabı Mevlana

ABD’de eğitim görürken Amerikalı arkadaşları tarafından ‘Çılgın Türk’ olarak nitelendirilen Dr. Dağdeviren şimdilerde ise ‘Mevlana’ takma adıyla anılıyor.