Gazete Vatan Logo

Hawaii'nin umudu oldu

Gaziantepli Manolya Öner, tatil cenneti olan volkanik ada Hawaii için çok önemli bir şeye imza attı

ABD Tarım Bakanlığı Hawaii Pasifik Tarım Araştırma Merkezi’nde görev yapan Gaziantepli Gıda Mühendisi Manolya Öner, gıdanın yüzde 85’inin ithal edildiği volkanik adada ucuz gıda üretimi projesinde mor renkli Okinawa patatesinde başarı sağladı.

Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği’ni fakültesini birincilikle tamamladıktan sonra Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden burs kazanarak bu okulda yüksek lisans ve doktora yapan Manolya Öner, başarıyla geçen bu süreç sonrası Amerikan Tarım Bakanlığı’na bağlı Hawaii Pasifik Tarım Araştırma Merkezi’ne araştırmacı olarak alındı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 25 uzmanın görev yaptığı araştırma merkezinin, volkanik toprakların hakim olduğu, tropikal iklime sahip olan Hawaii’de tarım ve gıda üretimi ile ilgili sorunlara çözüm bulma amacı taşıdığını kaydeden Öner, "Çünkü bu eyalette gıda ihtiyacının yüzde 85’i ithalatla karşılanıyor, o nedenle de yaşam oldukça pahalı. Ayrıca Pasifik Okyanusu’nun ortasında, en yakın karaya 5.5 saat uçuş uzaklığında oluşu Hawaii’yi acil durumlarda yiyecek sıkıntısıyla karşı karşıya getiriyor" dedi.

OKİNAWA ARAŞTIRMASI

Öner, bu nedenle başlatılan ’Sıfır Atık ile Sürdürülebilir Tarım Projesi’ kapsamında Hawaii’de yetişen tropikal meyve ve sebzelerden uzun ömürlü, yüksek kaliteli, ucuz ve tüketilmeye hazır ürünlerin üretiminin hedeflendiğini kaydetti.

Hawaii de bol miktarda yetişen, antioksidan oranı yüksek, mor renkli Okinawa patatesinin işlenir donmuş patatese dönüştürülmesi üzerinde araştırmalar yaptıklarını ve başarılı olduklarını anlatan Öner, şunları söyledi:

"Okinawa’dan kızartmalık dondurulmuş patates ürettik. Bu ürüne şu anda yoğun ilgi var. Dondurulmuş Okinawa’nın okul ve askeri birliklerde kullanılması da planlanıyor. Şu anda ise tüketilmeye hazır, taze ve doğranmış meyve ve sebzelere olan talepteki artışları dikkate alarak, ışınlama yöntemi ile buzdolabında saklanabilen tatlı patates küpleri üretmeyi planlıyoruz. Bu amaçlı çalışmamız da sürüyor."

KEŞKE TÜRKİYE’DE ÇALIŞSAYDI

Türkiye’nin Hawaii’deki araştırma temsilcisi Manolya Öner’in Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi olan babası Prof. Dr. Mehmet Öner ise "Kızımın okyanus ötesi bir ülkede Gaziantep adına, ülkesi adına güzel bir şeyler yapması, başarılar elde etmesi çok gurur verici. Gönlüm, bu çalışmaları kendi ülkesinde yapmasından yanaydı ama burada o imkanları bulamadı. Manolya, Amerika’dan 5 yıl süresince yıllık 40 bin dolar karşılıksız burs alarak eğitim gördü. Eminim, aynı olanakları Türkiye’de bulabilseydi daha başarılı çalışmalara imza atardı" diye konuştu.

Haberin Devamı