Gazete Vatan Logo

Havuza değil denize girin!

Havuza değil denize girin!

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fazıl Apaydın, son haftalarda dış kulak ve orta kulak iltihabı vakalarının olağanüstü arttığını söyleyerek, "Serinlemek için havuz yerine denizi tercih edin" dedi.

Yazın en büyük doktorunun deniz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fazıl Apaydın denizin tuzlu suyunun solunum yollarını açıcı özelliği nedeniyle olumlu olduğunu açıkladı. Yazın havuz yerine denizin tercih edilmesini öneren Prof. Dr. Fazıl Apaydın, "Yapay olduğu için havuzun içinde zararlılar daha çabuk ürüyor. Ne yazık ki bunların giderilmesi için yapılan temizlik çalışmaları yeterli olamayabiliyor. Hijyeni sağlamak o kadar kolay değil. Büyük yazlık otellerde çok sayıda kişi aynı zamanda havuza giriyor ve bu kişilerin sağlık kontrolleri tam yapılamıyor. Vücudunda mantar olanlar, o gün enfeksiyonu olanlar da havuza girebiliyor. İdeal ortam sağlansa dahi havuzda uzun süre kalındığında dış kulak yolu bu nemli ortamdan kötü etkilenebiliyor" dedi.

Kulak girişinin mikroplara karşı hassas olduğunu ifade eden Prof. Dr. Apaydın, "Havuza girildikten belli bir süre sonra dış kulakta kaşıntı, tıkanıklık hissi sulanma kızarma ve ağrı şikayetleri oluşabiliyor. Böyle durumda insanların kesinlikle kulakla fazla oynamamaları ve hızla bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmaları gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Orta kulak iltihabının nedeninin ise daha farklı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Fazıl Apaydın, "Havuzun dibine ulaşmaya çalışan çocuklar havuza yüzlerce defa dalıyorlar. Hele ki klimalı ortamda bulunulması nedeniyle solunum sistemi enfeksiyonlarını artırması ve bu şekilde havuza girilmesi orta kulak iltihabını artırabiliyor. Orta kulak iltihabı bir dolgunluk, sesin o tarafa doğru yankı yapması, daha az işitmeye başlama, ağrı, halsizlik, ateş gibi yakınmalarla ortaya çıkıyor. Mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalı. Erken önlem alındığında, tedavisi daha kolay sonuç veriyor" dedi.

ANNE BABALARA ÖNEMLİ UYARI

Anne babalara çağrıda bulunan Prof. Dr. Apaydın, "Çocuklarınızı havuzlardan uzak tutun, denize yönlendirin. Deniz ne kadar faydalıysa havuz doğal olmadığı için sorun yaratabilen bir ortam. Girdiğiniz havuzun temizliğinden emin değilseniz, eczanelerden kulak koruyucu damlalar alarak kullanabilirsiniz. Diğer yandan kulak tıkaçlarını çocuklar için tavsiye etmeyiz. Çocuk dibe daldığında tıkaç basınçla kulak içine kaçabilir" diye konuştu.

Haberin Devamı