Gazete Vatan Logo

Havayı koklayan adam

Merkez Bankası Başkanı önemli mesajlar verdi

Büyüyememe rakamından sonra gözlerin çevrildiği Merkez Bankası Başkanı dün önemli mesajlar verdi. Faizde ölçülü bir indirim olacağını kaydeden Başçı, böylece TL’de aşırı bir değer kazancını da yumuşatmış olacaklarını belirtti. Meteoroloji uzmanı gibi konuşan Başçı “Şimdi yağmur ve fırtına var ama güneşli ve güzel bir hava bizi bekliyor” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ”2012’de büyüme oldukça yavaş gerçekleşti ve gerçekleşecek. 2013’te büyümede hızlanma bekliyoruz. Dolayısıyla tıpkı Antalya’daki hava koşulları gibi ekonomide de önce yağmur, fırtına, arkasından güneşli ve güzel bir hava bizleri bekliyor diye özetleyebiliriz” dedi.

Başçı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen ”Para Politikaları” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın her yerinde ekonomik büyümede bir yavaşlama gözlendiğini, bu yavaşlamanın sert ve hızlı şekilde değil, kademeli olduğunu anlattı.

Başçı, reel efektif kur endeksi açısından şu anda aşırı tedbir almaya gerek olmadığını ancak son PPK toplantısında da belirtildiği gibi TL’deki değer kazancını yumuşatmak açısından politika faizi ve gecelik borçlanma faizinde ölçülü bir indirimin şu aşamada yeterli olabileceğini söyledi.

Endeks 130’a yaklaşırsa tehlikeli

Erdem Başçı, reel efektif döviz kurunun her yıl bir miktar değer kazanmasının normal olduğunu söyleyerek, “Bu endeks 2003’te ortalama 100 seviyesindeymiş. Yüzde 1 üzerinden hesaplasak 2013’te bunun 110 olması normaldir. Yüzde 2 üzerinden hesaplarsak her yıl başında 100 iken 120 olması normaldir. 120 üzerindeki reel efektif kur endeksi değerlerinin aşırı değerli TL’ye işaret ettiğini söyleyebiliriz demiştim” dedi ve şöyle devam etti:

“Hatta bu 130’a yaklaşırsa kuvvetli bir politika tepkisi gerektirebilir çünkü ne zaman 130’u geçmiş olsa arkasından kendiliğinden bir düzeltme gelmiş piyasa şartları içerisinde. Biz diyoruz ki kendiliğinden düzeltmeye ihtiyaç bırakmadan baştan mümkün olduğu kadar kayıtsız kalmayalım ve değer kazancını yumuşatıcı tedbirler baştan alalım diyoruz. Orada şu anda aşırı bir tedbir almaya gerek yok ama son verdiğimiz sinyal PPK’da politika faizinde ve gecelik borçlanma faizinde ölçülü bir indirim şu aşamada yeterli olabilir TL’deki değer kazancını yumuşatmak açısından.”

Kuyumcu terazisi gibi hassas tahmin vermem

ERDEM Başçı, Ekim’de sanayi üretim endeksinin gerilediğini, Kasım’da ise oldukça yüksek artış göstermesini beklediklerini söyleyerek, “Yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik büyüme verileri oldukça yavaş geldi. Dördüncü çeyrekte oldukça hızlı gelmesini bekliyoruz. 2012’de ekonomik büyüme oldukça yavaş gerçekleşti ve gerçekleşecek 2013 yılında büyümede hızlanma bekliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de Kasım ayı itibarıyla bu yıl yüzde 3, gelecek yıl yüzde 4 civarında büyüme beklenebileceğini söyleyen Başçı, çok kesin tahmin yapmanın doğru olmadığını, gerçekleşmelere göre dördüncü çeyreğe ilişkin daha pozitif beklentileri olduğunu söyledi. Başçı, “Oradaki gerçekleşmeler yüzde 4’ü geçerse o zaman yüzde 3 civarında büyümeyi görebiliriz ama ne kadar yüzde 3’e yakın olur hep birlikte izleyelim. Kuyumcu terazisi gibi çok hassas beklenti ya da tahmin şu anda vermeyelim” dedi.

Ticari kredi faizi 11.5’e indi, 3 ay içinde tek hane

BU yılın başından itibaren özellikle son aylarda faiz oranlarında genelde düşüş olduğunu, kontu kredi faizlerinin yüzde 14’lerden yüzde 11’in de altında bir ortalama değere kadar düştüğünü kaydeden Erdem Başçı, benzer düşüşün taşıt ve nakit kredilerde de olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Ticari kredilerde son 1-2 ay içinde gözle görülür düşüş var yüzde 14’lerin üzerinde seyreden faizler 12’nin de altına düştü. En son haftanın verisi yüzde 11.5 civarı. Ticari kredi faizleri düşmeye devam edecek ve gelecek yıl Ocak-Şubat-Mart aylarında kredi riski düşük şirketler için tek haneli seviyeye ineceğini düşünüyoruz.”

Son haftalarda ticari kredilerde hafif artış söz konusu olduğunu söyleyerek, “Önce düşük seviyelerdeydi son haftalarda bir miktar toparlanma var, toplam kredilere baktığımızda yüzde 15’in biraz üzerinde toplam kredi artışı trend olarak devam ediyor” diye konuştu.

Gelecek yıl büyüme iki ayaklı olacak

ERDEM Başçı iç talebe yönelik frene bastıklarını ancak şimdi ayaklarını frenden çekeceklerinin de sinyalini verdi. Başçı ”2012 yılı Türkiye’nin ihracat kanalıyla büyüme yılı oldu. Büyüme nispeten yavaş, yüzde 3 oranında bir büyüme olacak ve bu sadece ihracat katkısıyla gerçekleşti. Gelecek yıl ise dengelenme iyi bir noktaya geldiği için iş talebinin de büyümeye pozitif katkı sağlamasına izin verilecek. Dolayısıyla gelecek yıl iki ayak üzerinde büyüme olacak ve büyüme de devam edecek” dedi.

MB Başkanı ayağınıfrenden çekeceğinin sinyalini verdi

2012’de ihracat kanalıyla büyüme oldu. 2013’te iç talebin büyümeye pozitif katkı yapmasına izin vereceğiz.

Son çeyrek büyümesi üçüncü çeyrekten daha güçlü olacak. Önümüzdeki yıl ise yüzde 4’ü yakalayacağımızı düşünüyoruz.

Risk primleri düşük kalırsa, 2013 yılında işsizlik düşmeye devam edecek diye düşünüyoruz.

Önümüzdeki aylarda istihdam verilerinde iyileşme olacak.

Sanayi üretiminde trend yukarı doğru. Bu hızlı değil ılımlı bir büyüme trendi.

Sanayi üretimi Kasım’da tekrar yüksek gelecek. Çift haneli olabilir.

Ticari kredi faizlerinin önümüzdeki yılbaşında tek haneye düşeceğini tahmin ediyoruz.

Bankaların tahsili gecikmiş alacakları ve çek verilerindeki bozulma yataylaşmaya başladı. Yönetilebilir seviyelerde kaldı.

Cari dengede iyileşme devam ediyor. OVP’nin altında kalıyor.

Haberin Devamı