Gazete Vatan Logo

Havayı bozmayın işler yolunda

Maliye Bakanı Ağbal, ilk çeyrek öncü göstergelere göre büyümede işlerin yolunda gittiğini belirterek “Kimse Türkiye ekonomisiyle ilgili oyun kurmasın” dedi.

Havayı bozmayın  işler yolunda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, piyasalara moral verdi. Ağbal, “Kimse ekonomiyle ilgili oluşan bu havayı bozmaya çalışmasın. Olumsuz bir takım söylemler, olumsuz bir takım haberler, kasıtlı spekülasyonlar üzerinden kimse Türkiye ekonomisi ile ilgili bir oyun kurmaya kalkmasın. Türkiye ekonomisi bütün bu meydan okumaların üzerinden geçti” dedi.

Ağbal, Marmara Üniversitesi ile İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Mezunları Derneği tarafından gerçekleştirilen ‘14. Türkiye Vergi Kongresi’nde yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ağbal, enflasyonun tekrar tek haneye gelmesinin hükümet için son derece önemli olduğunu vurgulayarak, yatırımın ve üretimin önünde engel oluşturacak maliyetlerin aşağıya çekilmesi konusuna önem verdiklerini söyledi.

Yatırımlar sırada

Naci Ağbal, 2017’nin bütün risklere rağmen, hükümet olarak aldıkları karar ve yaptıkları düzenlemeler, işletmelerin ve halkın desteği ile önemli bir büyüme oranıyla bitirildiğini belirterek, “2018’de Orta Vadeli Program’da (OVP) yüzde 5.5 büyüme öngördük. İlk çeyreğe ilişkin gelen öncü göstergeler büyüme tarafında işlerin yolunda gittiğini gösteriyor. Ekonomideki canlanma devam ediyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisinin 2018 yılını iyi bir noktada bitireceğinin altını çizen Ağbal, faizin aşağı düşürülmesiyle ilgili bir çalışmanın olup olmamasına yönelik bir soru üzerine, “Ekonomi bir bütündür. Ekonomideki kararlar, üzerinde çalışılacak konular tek bir eksen üzerine oturtularak konuşulamaz veya çalışılamaz” yorumunu yaptı.

Maliye Bakanı, şu anda birçok global firmanın yatırım yapma konusunda son aşamaya geldiğini dile getirdi. Ağbal, “2018’de ciddi anlamda içeriden ve dışarıdan Türkiye’ye yatırım yapılacak” diye konuştu.

Dolar rekora doymadı

Dolar/TL, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen değer kaybının yanı sıra Türkiye’ye özgü endişelerin de etkisiyle 4.0665 ile tarihi zirveyi gördü. ABD’nin Çin’e 100 milyar dolarlık ek gümrük vergisi getirmeyi planlaması risk iştahını azaltan nedenlerden biri oldu.
Devreden KDV’yi görüşeceğiz
Naci Ağbal, geçen hafta torba yasadan çıkarılan ‘devreden KDV’ uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sonraki döneme devreden KDV ile ilgili olarak ilgili sivil toplum örgütleriyle birlikte istişarelere devam edeceklerine işaret eden Ağbal, şunları kaydetti: “Bütün çalışmaları yaparken, bütçe imkanlarımızı göz önünde bulunduruyoruz. Bu konuda da gerekli çalışmaları yine yapacağız. İleriye dönük, işletmelerimizle birlikte vergi yükünün oluşmasını engelleyen önemli bir düzenleme. Üzerinde çalışıldıktan sonra tekrar hayata geçeceğine inanıyorum.”

Haberin Devamı