Gazete Vatan Logo

Havalarda uçuyorsunuz!

Bakan Yıldırım’dan borsacı ve havacılara özel inciler

Pegasus’un BIST 100’deki gong törenine katılan Bakan Yıldırım, “Havacılık şirketleri çok havalandı. Yükseklerde basınç azalır, baş dönmesi yapar, dikkatli olun” mesajını verdi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hem borsa çalışanlarına hem de havacılık şirketlerine esprili yolla takıldı.

Pegasus Hava Yolları hisselerinin borsada işlem görmeye başlaması dolayısıyla Borsa İstanbul’un (BİST) İstinye’deki merkezinde gong törenine katılan Bakan Yıldırım’ın ilk hedefinde ‘broker’lar vardı.

BIST 100’ü gezerken çalışanlara seslenen Bakan Yıldırım, son 10 yılda Türkiye’de sağlanan güven ve istikrarın sürekli büyümeyi beraberinde getirdiğini belirterek, “Rakamları sizlerle paylaşmayı gereksiz görüyorum. Çünkü sizin akşama kadar içiniz dışınız rakam. Sürekli ekrana bakıyorsunuz, o indi, bu çıktı. Affedersiniz ama tabiri caizse rakam manyağı olmuşsunuz. Yapacağınız küçük bir yanlışın çok büyük bedeller ödeteceğini biliyoruz” diye konuştu.

Dev filolar geliyor

Pegasus’un BIST 100’deki gong töreninde ise Bakan Yıldırım, havacılık şirketlerine mesajlar verdi. Pegasus ile Türk Hava Yolları’nın (THY) dev uçak alımlarını hatırlatan Binali Yıldırım, şunları söyledi:

“Bu havacılık şirketleri çok havalandı. Yükseklerde basınç azalır, baş dönmesi yapar, dikkatli olmalarını tavsiye ederim. Kulakları uğuldamasın ve vatandaşın birikimlerini havada heba etmesinler. Bu da benim son tavsiyem olsun. Dikkatli çalışsınlar. Onlar ne kadar dikkatli çalışırlarsa biz de onlara her türlü desteği vermeyi devam edeceğiz.”

Havacılık zor iştir

Yıldırım, Pegasus’un işinin bundan sonra daha zor olduğunu ve sorumluluklarının arttığını ifade ederek, “Havacılık zaten sorumluluğun dorukta olduğu bir sektördür. Milyonda bir bile ihmali kabul etmez. Son 10 senedir havacılığımız her geçen gün kanatlarını biraz daha açarak büyümeye devam ediyor” dedi.

14 milyon yolcuyu 50 TL’nin altında uçurduk

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı “Havayolunu demokratikleştirdik” diyerek, iç hat tarifeli uçuşlarına başladıkları 1 Kasım 2005 tarihinden itibaren

14 milyon yolcuyu 50 liranın altında uçurduklarını belirtti. Bunun özverili bir çalışma ile olduğunu dile getiren Sabancı, “Şimdi sıra havayolunu yurtdışında demokratikleştirmek. Biz bugün çocuğunu yeni doğurmuş bir anne gibi çocuğunu sakınmak için geldik. Sizlerden çocuğumuzu kıskanıyoruz ama bu çocuk artık sizin çocuğunuz, hepimiz bu çocuğun velisiyiz. Lütfen siz de bizim gibi sahip çıkmaya devam edin” diye konuştu.

Aramıza dönen 3.118 yatırımcıya teşekkür ederiz

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, 3 bin 118 yatırımcının 1 yıldır hiç hisse almadığı halde ilk defa Pegasus’un halka arzı ile yeniden borsaya döndüğünü belirterek, “Pegasus ile bugün itibarıyla borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri 590 milyar lirayı buldu” dedi.

Yüzde 70’i yabancı

Turhan, bu halka arz ile 10 bin 64 yatırımcının pay aldığını hatırlatarak, “Bunların yüzde 70’i yurt dışı kurumsal yatırımcılar, yüzde 10’u yurt içi kurumsal yatırımcılar, yüzde 10’u nitelikli yatırımcılar ve yüzde 10’u da yurt içi bireysel yatırımcılar oldu” bilgisini verdi.

İbrahim Turhan, şu an itibarıyla 16 şirketin pay ihracı, 34 şirket ve bankanın borçlanma aracı ihracı, bir de varant başvurusunun yapıldığını da sözlerine ekledi.


Haberin Devamı