Gazete Vatan Logo

Havada yıldırımın çarptığı helikopter denize çakıldı!

Kartal’dan Büyükçekmece’ye giden sivil helikopter, yıldırım çarpması sonucu Bostancı açıklarında denize düştü. Yaralı kurtulan işadamı Halil İbrahim Ünver hastanede hayatını kaybetti. Yaralı Pilot İsmet Özgür, “Denize indirmeye çalıştım, çakıldık” dedi

Havada yıldırımın çarptığı helikopter denize çakıldı!

İstanbul Bostancı açıklarında sivil bir helikopter, dün akşam saat 17.00 sularında denize düştü. Helikopterdeki Pilot İsmet Özgür ve OTOKAR yönetim kurulu üyesi işadamı Halil İbrahim Ünver, çevredeki balıkçılar ve İDO yolcuları tarafından denizden çıkarıldı.

Pilot iyi, patron öldü

İlk bilgilere göre yıldırım isabet edince düştüğü bildirilen helikopterin işadamı Halil İbrahim Ünver’e ait Ünver Havacılık adına kayıtlı olduğu öğrenildi. Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Pilot İsmet Özgür’ün sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Kazada yaralan ve bilincinin kapalı olduğu bildirilen Otokar AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil İbrahim Ünver, tedavi gördüğü Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde saat 19.00 sularında hayatını kaybetti. TC-HYU kuyruk tescilli Bell 430 tipi helikopterin Kartal’daki Mermerler Helipadinden havalandığı ve Büyükçekmece Göl Makineleri’ndeki helipad alanına inmeyi planladığı ortaya çıktı. Helikopterin pilotu İsmet Özgür ilk ifadesinde, “Denize indirmeye çalıştım, çakıldık” dedi.

Haberin Devamı

Valilikten açıklama

İstanbul Valiliği’nden olayın ardından yapılan açıklamada şöyle denildi: “İlimiz Maltepe ilçesi Bostancı sahilinde özel bir helikopter kazası meydana gelmiş olup iki kişi yaralı olarak kurtarılmıştır. Teknik ekipler olay yerinde gerekli araştırma çalışmalarına başlamışlardır.”

Balıkçılar ve İDO yolcuları denizden çıkardı
Düşen helikopterdeki pilot ve işadamı H. İbrahim Ünver çevredeki blıkçılar ve İDO yolcuları tarafından denizden böyle çıkarıldı.
Yıldırım vurduğunda pilotta körlük olur
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Bostancı’da meydana gelen helikopter kazasına ilişkin, “Genellikle bu tür hava araçlarına yıldırım vurduğunda ancak pilotlarda kısa zamanlı bir körlük oluşturuyor, başka bir etkisi olmuyor” dedi. Prof. Dr. Kadıoğlu, hava araçlarının yıldırım sebebiyle büyük zarar görmeyeceğini, bu tür hava şartlarına karşı dayanıklı olduklarını aktardı. Kadıoğlu, şunları kaydetti: “Hava araçlarına yıldırımdan dolayı pek zarar gelmez, bu tür durumlara karşı dayanıklıdırlar, bunlar yalnızca varsayımlar. Etraftaki cami minareleri paratonerlerinin büyük bir çevreye faydası yoktur. Bir paratoner 45 derecelik açıyla etrafını korur. ‘Şurada bir paratoner var bütün bölgeyi koruyor’ inanışı yanlıştır. Deniz üzerinde gerçekleşen bir olay olduğu için zaten paratoner bulunmaz. Yıldırım her zaman yakın bir bölgeye de düşmez. Yıldırım yan hareket edebilir yani dik gelmez yan gider. Genellikle bu tür hava araçlarına yıldırım vurduğunda ancak pilotlarda kısa zamanlı bir körlük oluşturuyor, başka bir etkisi olmuyor. Helikopter ve uçaklar teknolojik anlamda buna dayanıklı olarak inşa ediliyor.”
Yıldırım 6 yıl önce de uçak düşürmüştü...
İSTANBUL Hezarfen Havaalanından 2012 Ağustos’unda kalkışından bir süre sonra irtibat kesilen ve Marmara Ereğlisi açıklarında düşen uçaktaki öğretmen pilot Hikmet Aral ile öğrenci pilot iş insanı Lisa Şener ölmüştü. Kötü hava şartlarına yakalanan Cirrus tipi uçağın pervanesine yıldırım isabet etmesi sonucu düştüğü belirlenmişti. Şiddetli fırtınalarda uçaklar zaman zaman yıldırım isabet etmesi olaylarıyla karşılaşılıyor. Yolcu uçaklarında yıldırımın hasar vermesini önlemek için çeşitli dizayn uygulamaları bulunuyor. Uçakların gövdesinde kullanılan alüminyumun yüksek iletkenliği sayesinde yıldırımın elektrik yükü uçağın her tarafına yayılarak hızla dağılıyor. Oluşan elektrik yükü kanat ve yatay stablizelerde bulunan ‘static discharger’ adı verilen küçük parçalar yardımıyla uçaktan atılıyor.
En çok burun kısmı çekiyor
Yolcu uçaklarında en çok yıldırım çeken noktaların başında burun kısmı geliyor. İçerideki radarın ve diğer sistemlerin oluşturduğu akım, dış malzemenin kompozitten oluşması yıldırımı bazen kendisine çekebiliyor. Radom adı verilen burnun korunması için özel bir tasarım yapılıyor. Uzmanlar, “Yıldırım potansiyeli genellikle yağmur bulutu denilen bulutlarda bulunur. Uçaklar, yıldırım çarpmalarından hasar almaması için kanat uçlarında bulunan deşarj püsküüskülleri ile korunur. Yıldırım uçağın gövdesini bu püsküller sayesinde terk eder” diyor.
Anadolu Başsavcılığı soruşturma başlattı
İSTANBUL Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Bostancı sahilindeki helikopter kazasına ilişkin soruşturma başlattı. Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, saat 17.00 sıralarında kuyruk numarası “TC-HYU” olan, “BELL 430” model birhelikopterin İstanbul İli Kadıköy İlçesine bağlı Bostancı Sahili’ne düştüğü yönünde ihbar alınması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığınca olaya ilişkin soruşturma başlatıldığı belirtildi. Helikopterde havacılık şirketi sahibi Halil İbrahim Ünver ile pilot İsmet Özgür’ün bulunduğu bilgisi verildi. Açıklamada, kazadan yaralı olarak kurtulan Halil İbrahim Ünver’in Ataşehir Fatih Sultan Mehmet Eğitim Hastanesi’ne, İsmet Özgür’ün de Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındığı, Ünver’in saat 19.00 sıralarında hayatını kaybettiği aktarıldı. Açıklamada, kazanın hava şartlarından kaynaklandığı izlenimi uyandıran teyide muhtaç duyumlar alınmakta ise de maddi gerçeğin ortaya çıkarılması amacıyla gerekli inceleme ve araştırmaların titizlikle yapılmaya devam edildiği vurgulandı.
Kritik savunma sanayi projelerini yürütüyordu
İSTANBUL Bostancı açıklarında Ünver Havacılığa ait helikopterin düşmesi sonucu kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Halil İbrahim Ünver, OTOKAR’ın yönetim kurulu başkanvekiliydi. Ünver, Otokar bünyesindeki kritik savunma sanayi projelerini yürütmekteydi.
OTOKAR’ı bababı kurdu
Halil İbrahim Ünver, İsmet İnönü’nün terzisi ve Türkiyenin ilk şehirlerarası otobüsünü üreten Otokar’ın kurucusu Bodrumlu İzzet Ünverin oğlu. 1963 yılında kurulan Otokar’a Koç grubu ortak oldu. Otokar’ın yüzde 45’i Koç grubunun, yüzde 25’i Ünver Holding’in yüzde 30’u ise halka açık. Şirket hissedarı Ünver Holding A.Ş., Ünver Ailesi tarafından kontrol ediliyor. 1970 yılında Koç Holding tarafından yönetilen Otokar, savunma sanayi projeleri ile dikkat çekiyor. Otokar, Sakarya’daki 552 bin metrekarelik alana kurulu fabrikasında 2 binden fazla çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Otokar, toplu taşımacılık alanında otobüs, nakliye ve lojistik sektörü için semi-treyler ve hafif kamyon, savunma sanayii için tekerlekli zırhlı ve paletli zırhlı araçlar üretiyor. Yüzde yüz Türk sermayeli bir şirket olan Otokar, otomotiv ve savunma sanayiinde fikri mülkiyet hakları kendisine ait ürünleri ile yer alıyor. Türkiyede otobüs sektöründe ve savunma sanayii kara araçlarında lider kuruluş olan Otokar, Türkiyenin milli ana muharebe tankı ALTAY Dönem-1’de ana yüklenici olarak görev aldı.
5 gün önce satılığa çıkarılmış...
Bostancı açıklarında denize düşen TC-HYU kuyruk tescilli Ünver Havayolları A.Ş.’ye ait helikopterin 5 gün 1 milyon 940 bin dolara 5 gün önce satılğa çıkarıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı