Gazete Vatan Logo

Havada trafik kilitlendi

Lufthansa’da çalışan 4 bin pilot greve gitti

Almanya tarihinin en büyük havayolu grevinin ilk gününde uçuşların üçte ikisi iptal oldu, 10 bin yolcu eylemden etkilendi. İlk gün zararı 25 milyon euro.

Lufthansa’da pilotlar 4 günlük bir greve gitti. Almanya’nın önde gelen havayolu şirketi Lufthansa’nın tarihindeki en büyük greve 4 bin kadar pilot katılıyor. Grev Avrupa’da havayolu trafiğinde önemli aksamalar yarattı. Grevin ilk gününde 800 uçuş iptal olurken 10 bin yolcu eylemden etkilendi. İptal olan uçuşların yolcularına bilet paraları iade ediliyor.

Pilotların sendikası Vereinigung Cockpit’in, ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve iş güvencesi talebiyle gece yarısı başlattığı grev 4 gün sürecek.

100 milyon euro zarar

Lufthansa’nın yan şirketlerinden Germanwings ve Lufthansa Cargo pilotlarının da katıldığı grevin, 4 günlük maliyetinin 100 milyon euroyu bulması bekleniyor. Satışları bakımından Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi Lufthansa, günlük 160’ı uzun mesafeli olmak üzere 1.800 uçuş yapıyor. Grev süresince toplam 4 bin 200 uçuşun iptal edileceği belirtiliyor.

Mahkemeye başvurdu

Bu arada Lufthansa, 4 günlük grevin durdurulması talebiyle Frankfurt İş Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Lufthansa Sözcüsü Andreas Bartels, grevin pilotların taleplerine oranla fazla abartılı olduğu gerekçesiyle iş mahkemesine başvuruda bulunduklarını bildirdi.

Grevin nedeni hak kaybetme kaygısı

Lufthansa’da grevin temel nedeni pilotların hak kaybı endişesi. Pilotlar, şirketin Almanya iş kanunlarının ağır yüklerinden kurtulmak için yaptığı planın duyumunu aldı. Buna göre Lufthansa, pilotları bünyesindeki Austrian Airlines ya da Lufthansa İtalya’ya transfer edecek, böylece maaş ve prim düşüşü yapacak. Alman şirket 2011’e kadar maliyetlerini 1 milyar euro azaltmayı hedefliyor. Lufthansa’da pilot maaşları yıllık 115 bin-325 bin euro arasında.

İstanbul seferleri de iptal

GREV nedeniyle Lufthansa, Atatürk Havalimanı’ndan Almanya’ya olan uçuşlarını da iptal etti. Lufthansa Havayolları, İstanbul’dan Frankfurt ve Münih’e günde 3’er, Ankara’dan Münih’e günde 2, İzmir’den Münih’e günde bir sefer olmak üzere haftada 63 sefer yapıyor. Şirket grevin, İzmir-Münih uçuşlarını kapsamadığını açıkladı.

ORTALIK ‘SAVAŞ ALANINA’ DÖNEBİLİR

Lufthansa’nın ardından British Airways pilotlarının da grev hazırlığında olduğu bildirildi. Avrupa hava trafiğini felç edecek 10 günlük grev için pilotlar, ABD-Vietnam Savaşı’ndaki ikon fotoğraftan esinlenen bir afiş hazırladı.

Haberin Devamı