Gazete Vatan Logo

Havada dehşet dakikaları!

Denetleyen yok mu?

Havada dehşet dakikaları!

Ürgüp’te havalanan iki balondan birinin sepeti, diğerinin kubbesine çarpıp yırttı. 300 metrede kubbede açılan delik nedeniyle balon hızla irtifa kaybetti. Sert inişte yaralanan 25 kişiden 3’ü yaşamını yitirdi.

Nevşehir’in Ürgüp ilçesi Ortahisar Beldesi yakınlarında meydana gelen kaza şöyle gelişti: Dün sabah saat 06.00 sıralarında Anatolian Şirketi’ne ait balon, içinde çeşitli ülkelerden gelen turistler ve pilotla Göreme Beldesi’nde havalandı. Balon, Ürgüp ilçesi Ortahisar beldesi yakınlarına geldiğinde 300 metrede seyrederken, İstanbul Balonculuk’a ait sıcak hava balonu, Anatolian firmasına ait balonun kubbesine sepetiyle çarptı. Çarpışma sırasında alttaki balonun kumaşı yırtıldı. Balonda büyük bir delik açılınca, sepetin dengesi bozuldu. Anatolian firmasına ait pilot yırtık balonuna hava tutup, yere ağır ağır inmek istedi. Ancak, 50 metreden sonra balon hızla toprak zemine düştü.


3’ü de Brezilyalı

Brezilya uyruklu 77 yaşındaki Mamima Ruzas’ın olay yerinde yaşamını yitirdi. 85 yaşındaki Maluiza Guvez ve 79 yaşındaki Ellem Kohelmande kaldırıldığı Nevşehir İ.Şevki Atasağun Hastanesinde kurtarılamadı. Aralarında pilotun da bulunduğu 22 kişi hastaneye kaldırıldı.

BALONUN SAHİBİ: PİLOTUMUZ LİSANSLI

Anatolian Balon sahibi Halil Uluer, kazayla ilgili şu bilgiyi verdi: “Pilotumuz, lisanslı, tecrübeli, mühendis, yabancı pilottur. Pilot kaza anında gerekli güvenlik önlemini almış ve büyük faciaya neden olmadan balonu indirmeyi başarmıştır. Kapadokya, dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri. 20 yıldır yapılan sıcak hava balonculuğu, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayan en güvenli hava taşıtıdır. Bu olay bizi üzmüştür.”

BÖLGEDE 190 ADET BALON VAR

Kapadokya Bölgesi’nde turistlerin peribacaları ve diğer oluşumu havadan izlemelerini sağlamak amacıyla, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden uçuş izni alan 21 firma bulunuyor. Bu firmalara ait 190 balon, günün erken saatlerinden ortalama saat 08.00’e kadar havada kalıp, yerli ve yabancı turistleri 50-150 euro arasında ücretle gezdiriyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü periyodik olarak balon firmalarını denetliyor. Bakımdan geçirilip geçirilmediklerini izliyor.

Haberin Devamı