Gazete Vatan Logo

Havada aşk kokusu var!

Bir dargın, bir barışık olan THY ile Lufthansa, yeni bir havayolu markası için hazırlanıyor. Lufthansa CEO’su Spohr, “Uzun mesafeli ve düşük maliyetli uçuşlar için görüşüyoruz” dedi

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Başbakan Tayyip Erdoğan’a ‘Lufthansa ile THY’yi ortak işletmeciliğe sokalım’ teklifiyle flört etmeye başlayan ancak son dönemde aralarına kara kedi giren Lufthansa ile Türk Hava Yolları (THY) yeniden masaya oturuyor. Bir dargın, bir barışık iki havayolu devi, yeni bir marka yaratmak için kolları sıvadı.

Gelir bazında Avrupa’nın en büyük havayolu olan Lufthansa’nın CEO’su Carsten Spohr, yeni bir marka ile uzun mesafeli ve düşük maliyetli uçuşlar başlatabileceklerini açıklayarak, “Bu konuda THY ile ileri düzeyde görüşmeler yürütüyoruz” diye konuştu. Geçen ay kâr uyarısı yapan Lufthansa’nın yatırımcılar için çekiciliğini artırmayı amaçlayan faaliyet planını açıklayan Spohr, bu strateji ile Ortadoğu ülkelerinin havayollarının yanı sıra düşük fiyatlı uçuş düzenleyen şirketlerle de rekabet etmeyi hedefliyor.

THY hisseleri yükseldi

İş Yatırım Havacılık Analisti Efe Kalkandelen Lufthansa’nın açıklamasının ardından THY hisselerinin yükseldiğini belirterek, “Lufthansa, özellikle Ortadoğu’daki havayolu şirketleri ve düşük maliyetli havayolu şirketleriyle artan rekabete karşı geçtiğimiz hafta Air China ile bu hafta da THY ile stratejik ortaklıklar kurarak cevap vermeye hazırlanıyor. Eğer anlaşma imzalanırsa THY bakımından Lufthansa’nın daha yüksek gelirli müşterilerine ulaşabilmesi açısından THY için olumlu olacaktır” değerlendirmesini yaptı. İşbirliği açıklamaları sonrasında THY hisseleri dün yüzde 3 oranında yükseldi.

Haberin Devamı

Lufthansa dünyanın ikinci büyük havayolu pazarı olan Çin’de konumunu güçlendirmek amacıyla Air China ile de bu hafta ortaklık anlaşması imzalamıştı. Anlaşmaya göre iki şirket birbirlerinin uçuşları için bilet satacak ortak bir birim kurarak, belirli rotalar üzerinde elde edilen geliri paylaşacak. Lufthansa daha önce United Airlines ve Air Canada ile Avrupa uçuşları, Japon ANA ile de Japonya güzergahları için benzer anlaşmalar yapmıştı.

Araya kara kedi girdi

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ‘Lufthansa ile THY’yi ortak işletmeciliğe sokalım’ teklifine Başbakan Erdoğan’dan olumlu yanıt gelmişti. Ancak geçen yıl iki şirket arasına kara kedi girmişti. THY’nin hızlı büyümesinden rahatsız olan Lufthansa, THY’yle olan ortak uçuş (ortak bilet satımı) anlaşmasını Mart 2014’ten geçerli olmak üzere iptal edeceğini açıklamıştı. Bunun yanı sıra THY ile uçacak Lufthansa yolcularına daha önce birebir oranında uygulanan statü milinin yüzde 25’e düşürüldüğü bildirilmişti. 1 yıl sonra iki şirket arasındaki işbirliği sözleri, yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle havada kalmıştı.

Haberin Devamı

SunExpress’te ortaklar

THY ile Lufthansa, 1989’da SunExpress’i kurarak, ortaklığa gitti. SunExpress, bugün 62 adetlik uçak filosuyla yılda 7 milyondan fazla yolcuyu taşıyor.