Gazete Vatan Logo

Havaalanına metro bileti 4.8 milyar TL

İstanbul’un merkezini yeni havalimanına bağlayacak 66 kilometre uzunluğundaki metro hattının maliyeti 5 milyar TL’yi bulacak. İhale geciktiği için ilk etabı 2019’a sarkabilecek.

Havaalanına metro bileti 4.8 milyar TL

İstanbul’da yapımı devam eden 3. havalimanına yeni metro hattının detayları belli oldu. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ÇED raporuna göre yeni hat Gayrettepe’den başlayacak ve havalimanına bağlanacak. Diğer hat ise Halkalı ile havalimanı arasında olacak. 66 kilometrelik metro hattının maliyet raporu da çıktı ve yaklaşık 4 milyar 845 milyon TL’ye malolacağı öngörüldü. Metro hattının ÇED raporu ve ardından yapılacak ihale gecikmişti. Bu gecikme üçüncü havalimanının yapımını üstlenen konsorsiyumun da tepkisini çekiyordu. Nitekim Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir geçtiğimiz günlerde bu duruma dikkat çekmiş ve “Havalimanını yapıyoruz ancak bunu taşıyacak karayolu, demiryolu, metro 2 yıl önce söylememize rağmen ihalelerini bile yapmaya muvaffak olamadık. Bunları yapmazsak limanlarımız, havalimanlarımızın hepsi açıldığında İstanbul’un başına bela olacak yatırımlar haline gelecek” demişti.

6 ilçeden geçecek

İstanbul’da yapımı devam üçüncü havalimanına ulaşımın sağlanması için planlanan metro bağlantısının projesinin ÇED raporu tamamlandı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan projeye göre, şehir merkezi ile yeni havalimanını birbirine bağlayacak projenin toplam uzunluğu 66 kilometre olacak. ÇED raporuna göre yeni metro hattı Şişli, Kağıthane, Eyüp, Arnavuktöy, Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinden geçecek. Projenin Şişli, Kağıthane, Eyüp ve havalimanı arasındaki hat 33 kilometre olacak. Havalimanı, Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece arasındaki hat da 33 kilometre olacak.

Haberin Devamı

Mevcut sisteme entegre

Yeni yapılacak hat, İstanbul’un varolan metro sistemine de entegre edilecek. Yeni bağlantı noktaları ise şöyle olacak: Yenikapı Hacıosman Metrosu ile Gayrettepe’de, hızlı tren ile havalimanında, Sultangazi-Arnavutköy Hattı ile Arnavutköy’de, Kirazlı-Metrokent-Kayaşehir Metrosu ile Kayaşehir’de, Bakırköy-Kirazlı-Olimpiyatköy Metrosu ile Olimpiyatköy’de, Kayaşehir-Başakşehir-Olimpiyatköy Tramvayı ile Olimpiyatköy’de, Kirazlı-Halkalı Metrosu ile Halkalı’da, Marmaray Projesi ile Halkalı’da birleşecek.

Haberin Devamı

Şimdi sıra ihalede

ÇED raporunun tamamlanmasının ardından gözler yapılacak ihaleye çevrildi. İhale aşamasının da bu yıl tamamlanması ve hattın inşaasına vakit geçirmeden başlanması planlanıyor. Projenin 66 kilometrelik bütününün 2021 yılında tamamlanması hedefleniyor. İlk etapta 13 istasyon yer alacak. Zira metronun belirli noktalarda durması ve çok vakit kaybetmeksizin havalimanına gidip gelmesi planlandı. Projeye göre seferlerde ortalama 100 kilometre hız hesaplandığı için de çok sayıda istasyon konulmadı.