Gazete Vatan Logo

Hava kirliliği yılda 7 milyon can alıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün Cenevre’de yaptığı açıklamalara göre, hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı yılda en az 7 milyona ulaştı.

Hava kirliliği yılda 7 milyon can alıyor

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom’un Cenevre’de verdiği bilgiye göre dünya üzerindeki her 10 kişiden 9’u yüksek oranda zararlı maddeler içeren havayı soluyor. Dünya genelinde 4 milyon 200 bin kişi doğrudan kirli havayı soluduğu için hayatını kaybediyor.

Alınan önlemler

1. Almanya: Federal İdare Mahkemesi kararına göre dizel araçların kent merkezlerine girmesi yasaklanabilir.

2. Norveç: 17 Ocak 2017’den beri başkent Oslo’da belirli bir sınıra ulaşıldığı anda dizel araçların trafiğe çıkış yasağı devreye giriyor. Kent içinde park yerlerinin kısıtlanması ile de Oslo araç kullanımını azaltmaya çalışıyor.

3. Fransa: 2024 yılından itibaren Paris’te dizel araç kullanımı, 2030 yılından itibaren de benzinle çalışan araçların kullanımı yasaklanacak. 1997’den önce üretilmiş olan araçların günlük iş saatlerinde şehir içi trafiğe çıkması yasak. Sınırın aşılması durumunda tek ve çift numaralı plakalar arasında değişmek koşulu ile trafiğe çıkış yasağı uygulanıyor.

4. İngiltere: Londra’da şehir içinde araç kullanmak isteyenler günlük yaklaşık 11,40 euro ödemek zorunda. 2003 yılından beri şehirde trafik sıkışıklığı vergisi uygulanıyor. Şehir içindeki otomobillerin plakaları elektronik olarak tespit ediliyor. Eğer vergi ödenmezse 240 poundluk ceza kesiliyor.

Haberin Devamı