Gazete Vatan Logo

Hatalı cipe 3 trilyonluk tazminat davası

Fatma Agaik, geçen yıl Land Rover cipiyle kaza yaptı. Çarptığı arabanın sürücüsü hayatını kaybetti. O sırada 4.5 aylık hamile olan Fatma Hanım "ölüme sebebiyet vermekten" yargılandı. Ancak bilirkişi kazaya araçtaki üretim hatasının neden olduğunu belirleyince beraat etti. Şimdi hem üretici şirkete hem de Türkiye distribütörü Borusan'a dava açtı

TÜSİAD üyesi işadamı Şahnur Agaik'in eşi Fatma Yaşar Agaik, geçen yıl 22 aylık oğlu Aras ve arkadaşı Semra Şen ile Kemerburgaz'dan İstanbul'a doğru gelirken kendi kullandığı Land Rover Free Land model 4 çeker cipiyle kaza geçirdi. Aracın kontrolden çıkmasıyla frene basan Agaik, bir türlü aracı durduramadı. Bilirkişi incelemesinde 36 metre boyunca frene basılmasına rağmen aracın durdurulamadığı belirtildi. Su kanalını geçen araç, karşı şeride geçti ve Abdullah Çılbır'ın aracına önden çarptı. Çılbır olay yerinde hayatını kaybetti. Hastanede tedavi olan Fatma Agaik'e "ölüme sebebiyet vermekten" 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Güvenli diye cip almıştım, aldatıldım
Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen Bilirkişi ve Adli Tıp Raporları, kazanın imalat hatasından kaynaklandığını belirtti. Raporlar, "Sol ön tekerleğin amortisör piston çubuğundaki milin kırıldığını, bu kırılma nedeni ile direksiyon hakimiyetinin kaybolduğunu, koyu paslanma izi taşıyan çatlağın önceden teşekkül ettiğini, imalat sırasında mevcut bulunan çatlağın fark edilemediği ve çatlak çubuğun o şekli ile arabaya monte edildiği" yönünde düzenlenmişti.

Zaten bu amortisör çubuğunun kırılmasıyla tekerlek kopmuş ve Agaik, direksiyon hakimiyetini kaybetmişti. Mahkeme kazada aracın 8/8 kusurlu bulunduğuna kanaat getirerek Agaik'in beraatine karar verdi.

Kararla birlikte Agaik ailesi soluğu mahkemede aldı. İstanbul Tüketici Mahkemesi'ne başvuran Fatma Agaik Land Rover'ın distribütörleri Borusan Otomotiv İtlahat ve Borusan Oto Servis şirketleri ile imalatçı Rover Group Limited aleyhine 2 trilyon tazminat talebinde bulundu. Dilekçesinde durumunu şöyle özetledi:

* Bu aracın reklamlarla vurgulanan sürüş ve emniyet güvenliğine güvendim. Normal bir binek aracın birkaç katını ödeyerek satın aldım. Aldatıldım.

* Hurdaya dönen araçtan sağ kurtulmamız tamamen bir mucize. Ayağım ve burnum kırıldı. Yüzünde derin yarıklar açıldı. Fiziksel görünümüm değişmişti. Estetikle bile normale dönemedim.. Sol bacağımda platinle yaşıyorum.

* Tedavi gördüğüm süre içinde oğlum Aras'tan ayrı kaldım.Yüzümdeki izler çocuğumu korkuttu. Kötü etkiledi.

* Tedavim için gerekli işlemler yapılırken ana karnındaki bebeğim (Şimdi 10 aylık Arda) narkoz, röntgen ışınları, antibiyotik, uyuşturucuya maruz kaldı.

Doğmamış çocuğa tazminat istedi
Aile ikinci başvuruyu da İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yaptı. Bu davada kaza esnasında araçta bulunan ve o tarihte 22 aylık olan Aras için 300 milyar, kaza tarihinde ana rahminde olan Arda için de, "Yaşadığı ruhsal travma ve kazanın etkisiyle olabilecek ruhsal bozulmalar" gerekçesiyle 200 milyar manevi tazminat talebinde bulunuldu. Şahnur Agaik ile kaza sırasında araçta bulunan Selma Şen de 100'er milyar manevi tazminat istediler. Masraflar ve aracın bedeli için de 23 milyar ve 154 bin dolarlık tazminat talep ediliyor.

Fatma Agaik: Değneklerle doğuma girdim
Hızım makuldü. Birden başladı yalpalamaya, karşıya geçtim, başka bir araca çarptığımı asla bilmiyorum, bir hafta sonra öğrendim başka araca çarptığımı. Bir de bebek büyümüş. Benim tedavim için bebeği alacaklardı, çünkü ilaç, antibiyotik, narkoz, filmler. Bunlar rahimdeki bebek için sağlıksız. 3 aylık hamile olsaydım bebeği alacaklarmış. Bu nedenle tedavim de çok zor oldu. Çocuğun şu an direnci çok az, sık sık hastalanıyor, belki de bundan. Koltuk değnekleriyle doğuma geldim. Hala araba kullanamıyorum.

Şahnur Agaik: Hayatımın en zor tercihini yaptım
Kazayı İlk haber aldığımda Swiss Otel'deydim. Tam da evlendiğimiz salonda, aynı noktadaydım. Hastaneye koştum. Ultrasonda çocuğum annesinin karnında fırıl fırıl dönüyor. Ben Arda'yı ilk defa orda gördüm. Ameliyat için tercihimi bebekten yana kullandım. Hayatımın en zor kararıydı ve ben eşim yerine çocuğu tercih ettim. Böyle davalar için dünyanın harcını istiyorlar. Benim param vardı ödedim, ama olmayan ne yapacak? Nasıl Tüketici Mahkemesi bu, tüketici bu davayı bu yüksek harçla nasıl açsın?

Haberin Devamı