Gazete Vatan Logo

Hatalarla dolu Kösem Sultan

‘Muhteşem Yüzyıl Kösem’ bu sezonun iddialı dizilerinden. Fakat gerek tarihçiler, gerek TV eleştirmenleri ve sosyal medyadaki izleyiciler milyon dolarlık diziyi sert bir biçimde eleştiriyor.

Hatalarla dolu Kösem Sultan

Kösem Sultan (İktidar Hırs ve Entrika) kitabının yazarı Özlem Kumrular dizinin tarihi hatalarla dolu olduğunu vurguluyor. Kumrular, “Diziler tarihe ihanet etmedikleri süre içinde çok yararlı olabiliyorlar, bizde ise tarih dizilerini kurgusal aşk istila etmiş. Türkiye’de aşksız 15 dakika ayakta duramaz o dizi. Kösem büyük hatalarla dolu. Belli ki senarist kadrosu kendi bildiğini okumuş. Dizinin dönemi iyi bilen, konusunda uzman akademisyen-tarihçi danışmanları var. Senaristlerin onların sözünden çıkmaması ve izlenebilirliği artırmak için tarihsel hatalar yapmamaları şart. Sonra 'ama bu bir kurgu' diyerek işin içinden çıkıyorlar. Milyonların hafızasına yanlış bilgiler çakılıp kalıyor. Sonuç olarak: Bırakın tarihi tarihçiler yazsın. Dizi tarihi hatalarla dolu, örneğin Kösem'in doğduğu yer dizide Kefalonda diye geçiyor ama tarih kitapları Yunanistan hakimiyetindeki Tinos olarak gösteriyor. Kumrular tarihi belgelerde Anastasia diye bir isimden bahsetmediğini savunuyor. Bu ismin 17'nci yüzyılda 2'nci Osman’ın romansı hayatını anlatan Fransız bir yazarın eserinde var” diyor. Kumrular’ın belgelerinde, Kösem’in tüccar değil, ortodoks papaz ailesinden geldiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Hülya Avşar iktidar gücünü vermiyor

TV eleştirmeni Sina Koloğlu ise oyunculuklara bir çift sözü var, "Safiye Sultan (Hülya Avşar) iktidar gücünü ifade edemiyor. Sultan I. Ahmed (Ekin Koç) sünneti yaptırıp oynatsalardı, yazık etmişler. Kösem’in ergenlik hali Anastasia (Anastasia Tsilimpiou) ileride çok konuşulacak. Handan Sultan (Tülin Özen) Safiye Sultan’ı sürgüne gönderin emrini verirken “hiç de öyle bir havası yoktu” yani rolünde inandırıcı değil. Halime Sultan (Aslıhan Gürbüz) hırsı veriyor. Şahin Giray Han (Erkan Kolçak Köstendil) ve Mehmet Giray Han (Kadir Doğulu) mahallenin yaramaz çocukları gibiler. Zülfikar (Mete Horozoğlu) sesi yetmiyor, o İstanbul Acemi Ocağı Ağası havasını vermeye. Derviş Mustafa Paşa (Mehmet Kurtuluş) ise olmuş. Cennet Hatun (Esra Dermancıoğlu) duruşu iyi, ama sesi gitmemiş,

Diyaloglar ve kullanılan Türkçe felaket durumda

Haberin Devamı

Prof. Dr. Feridun Emecan

Diziler birebir aynı olması gerekmiyor dünyada da örnekleri var kendine has senaryolarla anlatıyorlar. Tarihi bilginin doğru olmasına dikkat etkemek lazım senarist aradaki boşlukları dolduruyor. Her şey harem çevresinde dönüyor belli ki mekan kullanım durumu var masraflar çok bu yüzden senaryo harem etrafında dolaşıyor sürekli. Telafuz meselesi çok kötü, kelimeler yanlış kullanılıyor. Mutlaka oyuncuların dil dersi almaları gerekiyor.

Solmaz Kamuran

Bu yapımlardaki oryantalist yaklaşımı yanlış buluyorum; Harem bir seks yuvası, içindekiler de pavyonda çalışan konsomatrisler değil. Bir devlet idare ediliyor, şaka değil bu. Ayrıca yazılan diyaloglar, kullanılan Türkçe felaket diyebilirim. Köylü de aynı konuşuyor, Harem'dekilerde. Böyle bir saçmalık olmaz.

Murat Bardakçı

Murat Bardakçı bir yazısında "Kösem’i çekmeden önce oyunculara keşki telâffuz öğretseydiniz!" diyor. Bardakçı, "Dizi boyunca belki yüzlerce, hattâ binlerce defa geçecek olan “pâdişâh” sözü de bozuk söyleniyor” diyor.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Erdem Kabadayı

Dizilerde danışman önemli tarihsel gerçekleri yansıtacak konusuna hakim birden fazla akademik danışmana ihtiyaç var. Anlaşılan diziler bu tarz bir danışmanlıklara çok özen göstermiyor ya da danışmanlar tarihi reyting uğruna saptırıyor, popülerleştiriyorlar..

Fönlü sadrazam olur mu!

Dizinin erkek oyuncularının saçları da çok eleştiriliyor, Örneğin sadrazamın saçları fönlü, Handan sultan’ın da saçlarında 2015 model gölge var.

Yaş farkı problemi

13 yaşındaki Sultan Ahmet için 30 yaşındaki oyuncu tercih etmek büyük hata... Ekin Koç'un oyunculuğunu eleştirenler var, ancak Sultan Ahmet'in genç yaşta tahta çıkan, birçok kişinin etkisinde kalan birisi olduğunu da unutmamak gerek.

Birbirine benzemeyen Kösem'ler

Anastasia Tsilimpiou, Kösem Sultan'ın gençliğini oynuyor. Beren Saat de sonrasındaki dönemi. İki oyuncuyu birbirine pek benzetemeyenlerin sayısı az değil...

Kıyafet sorunu

Sosyal medyada dizinin kıyafetleri çok eleştiriliyor. Hatta izleyiciler soruyor "Muhteşem Yüzyılın kostümleri boşa gitmesin diye mi Kösem çekildi?"

Haberin Devamı

Örneğin kadınların kafasında Avrupa hanedanları gibi taçlar var -ki onlar tören taçlarıdır ve normal günlerde takılmaz- Osmanlıda ise hiç olmaz bu tarz taçlar. Yine kadınların kıyafetleri pullu, payetli, boncuklu Osmanlı sarayında olmaz, sadece inci ve sırma işlemeli olur.