Gazete Vatan Logo

Hastaneler kralı Ofluoğlu iki yılda 600 milyon dolarlık yatırıma imza atacak

Vatan ve Alman Hastaneleri' nin sahibi Azmi Ofluoğlu, 2007 sonuna kadar Van'dan Ağrı'ya, Diyarbakır'dan İzmir'e kadar 21 ilde hastane açacak. "Hayalime bile sığmayacak işler yaptım" diyen Ofluoğlu, başarı sırrını anlatıyor: "Personelimle araya aracı sokmam, her işle bizzat ilgilenirim"

Alman Hastanesi, Vatan Hastaneler Grubu ile Universal Hospitals Group'un sahibi Dr. Azmi Ofluoğlu'na "Hastaneler kralı" diyen çoktur. O bu unvanı önümüzdeki aylarda daha da sağlamlaştıracak Ofluoğlu, 2006-2007 tarihleri arasında tam 21 hastane açacak. Ofluoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Universal Hospitals Group, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'daki illerle İç Anadolu ve Ege'deki bazı illerde yeni hastanelerin temellerini atü.

Ofluoğlu Karadeniz insanına özgü tüm özelliklere sahip. O her işe koşuyor, doktorlarla, hemşirelerle ilişkisinde arasına aracı koymuyor. "Ben direkt bağlantı kurarım personelimle, aracı kullanmam. Bu yüzden de bence iyi ayakta duruyorum" diyor. Hastanelere alınacak en ufak aleti bile kendi seçiyor.

Hayal bile edemezdim
* 80'nin üzerinde hastaneniz ve sağlık kuruluşunuz var, bu sayıyı bir yıl içinde 100'e çıkarma hamlesi başlatıyorsunuz. Türkiye'nin her yerinde hastaneleriniz olacak mı?
Adana'da 6 hastane açacağım. Hatta 2006'nın Haziran ayına bunlardan bilinin açılışı yetişebilir. Diyarbakır, Van, Elazığ, Malatya, Hakkari, Adıyaman, Batman, Mardin, Şanlıurfa, Ağrı, Hatay, Sivas, Yozgat, Denizli, izmir gibi illerle Kuşadası'nda da hastane açacağım. Bunların hepsini de 2007'de hizmete sokmayı planlıyorum. Çoğunun inşaatı başladı ama ufak tefek aksilikler olabilir.

* Ne kadarlık bir yatırımdan söz ediyoruz?
Her hastanenin ortalama 30 milyon dolar civarına malolduğunu düşünürsek, yatırımların toplam miktarı 500-600 milyon doları bulacak gibi görünüyor. Bunun büyük hizmet olduğunu düşünüyorum.

Böyle bir hayaliniz olmalı. Siz doktor olduğunuzda böyle bir hayal mi kurdunuz?
Doktor olmayı çok istedim. Üniversite sınavlarında o zamanki sisteme göre mühendislik filan da okuyabilirdim. Puanım 5 üniversiteyi tutuyordu. Tıp okumaya başladığımda çok iyi bir karar aldığımı hissettim. İşimi çok sevdim ama böyle bir hayali kuramazdım. Hayalime bile
sığmayacak işler yapüm.

* Doktor olmanızın bu sektörde büyümenizde çok büyük avantajı oldu mu?
Çok oldu. Ben doktor olmasam bir yerlerde minder dışına çıkardım diye düşünüyorum. Bu işin ince noktası çok. İşe hakim olmak gerekiyor.

* Kaç doktor çalışıyor sizle?
1200'ün üzerinde doktor çalışıyor. Bir de dışarıdan gelenler var. Doktor bulmakta hiç sıkıntı çekmiyoruz ama hemşire bulmakta zorluk çektiğimizi söyleyebilirim.

* Siz doktorsunuz, iyi bir doktoru gözünden tanır mısınız? Nasıl seçiyorsunuz hastanenize aldığınız doktorlan?
İyi bir doktor olmak yetmiyor artık. Teknolojiyi iyi kullanıyor mu, lisanı kuvvetli mi? Bunlara bakıyoruz. Özgeçmişinde sıkıntılı bir durum görmek istemem. Şunu da söyleyim, ben pozitif enerjiye iniyorum, asık suratlı, antipatik
kişileri almamaya çalışırım. Çünkü hasta, isteklerine iyi yanıt veren doktorlan tercih ediyor. Azarlayan doktoru istemiyor.

* Hastaların sağlıklarına kavuşma dışında beklentileri neler oluyor?
Hastayı sağlığına kavuşturmak bir hastanenin asıl görevi. En çok hasta yakınlarından zorumuz oluyor. Refakatçileri memnun edemiyorsanız verdiğiniz hizmetin anlamı olmuyor. Siz en kısa sürede hastayı iyi etseniz de refakatçi bir şekilde bir sorunla karşılaşmışsa hastanenizi tutmuyor.

Mobilyalar Versace
Yeni hastaneler yaptırıyorsunuz. Malum birçok hastaneniz Versace mobilyalı. Yeni hastaneler nasıl olacak?
Bir kere en az 100 odalı olacaklar. Tümünde yine Versace marka mobilyalar kullanacağız. Odalarda mutlaka banyo olacak. Ben geçenlerde mimarla bu konuda biraz fikir ayrılığına düştüm. Mimar duş yapmayı yeterli görürken, ben küvet de olmalı odalarda dedim. Mimar "Hasta tekerlekli sandalyeyle duşa gelir" diyor, o duşu rahatlıkla alacağını düşünüyor ama ben de hasta yakınlarını düşünüyorum. Çünkü odalarda banyoyu kullananlar
hasta yakınları. Otel konforu istiyorlar.

* Sizce Türkiye'de maddi durumu iyi olanların kendilerini yabancı doktorlara emanet etmelerinin nedeni ne?
Özgüvenimiz yok. Şu anda Türkiye'deki cerrahlar çok iyi takip ediyor dünyayı, hastaneler en ileri teknolojiyi getiriyor. Şunu kesinlikle söyleyebilirim, Türkiye'de 20 hastane var Avrupa'da en iyiler arasına girebilecek. Ayrıca devletin, üniversitelerin hastaneleri arasında da çok iyiler var.

* Size yurtdışından hasta geliyor mu?
Bizde abarı yok, yüzde 6 civarında yabancı hastamız var.

* Sağlık turizmi alanında yatırım yapmayı planlıyor musunuz?
Güney'de termal suyu olan bir yerde yatırım yapacağız. Şu anda çalışmalanmız sürüyor. Sağlıklı yaşam

80 hastanesi var 2007'de bu sayı 1OO'ü aşacak
Azmi Ofluoğlu Trabzon doğumlu. 62 yaşında. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu. Doktor olduktan çok kısa bir süre sonra ayakta tanı ve tedavi merkezi açarak aynı zamanda patron olma yolunda ilk adımı attı. 1977 yılında da sahibi olduğu sağlık grubunun ilk hastanesi olarak Aksaray Vatan Hastanesi'ni açtı.

Ofluoğlu en büyük atağını Alman Hastanesi'ni 1995 yılında grubuna dahil ederek yaptı.

Dr. Azmi Ofluoğlu yönetim kurulu başkanlığını yaptığı "Universal Hospitals Group'a ait kaç hastane var?" sorumuza, "Saymak istemiyorum, öyle kaç hastanem oldu diye de bakmak istemiyorum" diye yanıt veriyor.

80'in üzerinde sağlık kuruluşu ve hastanesi olduğunu biliyoruz, bu hastane sayısı 2007 itibarıyla 100'ü geçecek olan Ofluoğlu Türkiye'nin en büyük sağlık kuruluşunun sahibi.

Odasından kamerayla İzmir Acili izliyor
2006'YA hızlı giren Ofluoğlu'yla 1995 yılında aldığı Alman Hastanesi'nde buluştuk. Ofluoğlu odasında İzmir'deki hastanesinin acil girişim izliyordu. Başını tutarak gelen hastayla ilk kimin ilgilendiğine dikkat ederken, Alman Hastanesi'nin içinden sürekli değişen görüntüleri de izlemeyi ihmal etmiyordu. Ofluoğlu aynı şekilde oturduğu yerden evini de kamerayla izliyormuş.

Asla hemen doktora koşanlardan değilim
* Siz kendinize nasıl bakıyorsunuz? Doktorların çoğunun sigara içmesi hep dikkat çeker...
Ben hiç içki içmem, sigara kullanmıyorum. Kebap sevmem. Karadeniz mutfağını seviyorum. Daha çok balık yiyorum. Tatlı çok sevmem, dikkat de ederim. Çabuk duyanlardanım ben ve çok hareketliyim.

* Sizin doktorlarla aranız nasıl? Bunu şu anlamda soruyorum küçücük bir şeyde hemen doktorlarınızdan birine görünür müsünüz?
Asla hiç öyle hemen doktora koşanlardan değilim. Burada herkes bilir, ihmal etmem ama küçücük bir şey için de doktorları meşgul etmem.

Yenilikler için casus grubu var
* Yurtdışındaki gelişmeleri nasıl takip ediyorsunuz. Birçok yeni aleti Türkiye'ye siz getirdiniz...
Bu hafta içinde Almanya'ya gideceğim. Yeni bir kit keşfedildi, bir gelişme var. Kanser hastalarına verilen kemoterapi tedavisinde kullanılabilecek yeni bir gelişme bu. Bir bakacağım. Bu sorunuza açık bir yanıt vereyim. Bunca yıldır bu işi yapıyorum, benim de bir casus grubum var. Yani yurtdışında bu işleri iyi takip eden insanlarla sürekli iletişim halindeyim. Onlar bana haber veriyor. Çok insanın yakalamadığını ben yakalar peşine
düşerim.

Haberin Devamı