Gazete Vatan Logo

Hastalık savar çorbalar

Havaların soğumasıyla ortaya çıkan soğuk algınlıkları için şifa niyetine içilen birçok çorba var. Bunların başında işkembe, paça, mercimek ve tarhana geliyor. İşte vücuda birçok ilaçtan daha faydalı olan çorbalar...

Hastalık savar çorbalar

İşkembe çorbası

İşkembenin cinsel gücü artırdığı ve iktidarsızlığı ortadan kaldırdığı söylenir. Midenin asidini alarak midenin rahatlamasını sağlar. Kolesterolü dengeler. İşkembenin iyi olup olmadığı renginden ve yapıldğı malemeden anlaşılır.

Malzemeler

-1 kilo iyi temizlenmiş işkembe

-7 diş sarımsak  Yarım çay bardağı sirke

-1,5 litre su

-4 yemek kaşığı un

-Sıvı yağ

Terbiyesi için

-2 yemek kaşığı un

-1 yumurta sarısı

-2 yemek kaşığı yoğurt

-Yarım limonun suyu

Yapılışı: İşkembeyi 1 saat sirkeli suda bekletin. Küp şeklinde doğrayın 45 dakika düdüklü tencerede 1,5 litre suda pişirin. Ayrı bir tencerede sıvı yağ ile 4 yemek kaşığı un kavrulur, işkembenin soğumuş suyunu kavrulan una topaklanmaması için azar azar koyun, işkembeler bu karışıma dökülür, kaynatılır 15 dakika kaynatılan işkembeye arzu edilen miktarda sarımsak dövülür ve sirke konur.

Kuşkonmaz çorbası

Kuşkonmaz çorbası Eski Mısır’da tedavi amaçlı kullanılan bir çorba. Ülser, soğuk algınlığı, öksürük için şifalıdır. Şişkinlik ve ödem atılmasına yardım eder. Sindirim sistemini rahatlatır. Kemikleri güçlendirir. Afrodizyak etkisi vardır.

Malzemeler

-1 demet kuşkonmaz

-3 yemek kaşığı tereyağı

-1,5 yemek kaşığı un

-5 su bardağı et suyu

-1 su bardağı süt

-1/4 çay kaşığı kırmızı toz biber

-1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

-1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Doğradığınız kuşkonmazları, tereyağında 3-4 dakika kadar kavurun. Unu kısık ateşte hafif bir renk alana kadar kuşkonmazlarla kavurun. Süt, et suyunu taze çekilmiş tane karabiber, tuz ve kırmızı biberi katın. 154 dakika pişirin.

Paça çorbası

Paça çorbası Türk mutfağının en kült lezzetlerinden. Çocuklar için kemik gelişimini kuvvetlendirirken yaşlılarda kemiklerin yıkımına karşı koruyucu kalkan. Vücudu hastalıklara karşı korur ve iç organları temizler. İçeriğinde bulunan kollajen yani jöle kansere savaş açıyor.

Meşhur Paçacı Mahmut Usta’nın yetiştirdiği aşçılardan Eyüp Kodal iyi paça çorbasının nasıl pişmesi gerektiğini şöyle anlatıyor; “İyi paça dolgun ve beyaz renkli olur. Un, yağ ve yoğurtla terbiye edilmişse olur. 4 saatte pişmesi gerekir. Pişmediği zaman ise ne tadı olur ne tuzu taş gibi olur.”

Malzemeler

-6 adet kuzu paça iyi temizlenmiş tütsülenmiş

-6 su bardağı su her bir ayak için 1 bardak su

-Yeteri kadar tuz

-1 adet soğan

Terbiyesi İçin

-1 çorba kaşığı un

-1 yemek kaşığı tereyağı

-3-4 çorba kaşığı yoğurt

Yapılışı: Paçaları akan suyun altına yıkayarak temizleyin ardından tencereye az su koyup kaynatıp suyunu dökün temizlensin. Düdüklü tencereye kuzu paçaları alıp üzerine her bir ayak için 1 bardak su koyup, kabukları soyulmuş soğanı koyun kaynatın. Kaynayınca tencereyi en üst pişirme seviyesine ayarlayıp yaklaşık 1,5 saat kadar kaynatın. Suyunu çorba tenceresine alın şifa kaynağı olan jöleye benzer jelatinleri kemiklerin üzerinden sıyırıp tencereye atın. Terbiyesini hazırlayalın, 1 yemek kaşığı tere yağını kızdırıp unu ekleyip kavurun. Çorbayı kaynatıp ocaktan indirmeden önce tuzunu atın.

Mercimek çorbası

Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür: Böylece kalp krizi geçirme riskini azaltır. İnsülin ve kan şekerini düşürür. Kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Kansızlığı önler. Tansiyonu düşürücü etkiler yapar.

Malzemeler

-1 su bardağı mercimek

-1 kuru soğan

-1 adet patates

-1 adet havuç

-1 yemek kaşığı un

-2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

-6 su bardağı sıcak su

-1 çay kaşığı tuz karabiber

Yapılışı: Soğanı üç dakika kavurun. Unu ekleyin renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün. İri parçalar halinde doğradığınız patates ve havucu tencereye aktarın. Mercimeği ilave edin. Tuz ve karabiberi ekleyin. Havuçlar yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 40 dakika pişirin. Çorbayı, pürüzsüz bir kıvam alması için; el blenderından geçirin.

Terbiyeli sebze çorbası

Hazmı kolaylaştırır. Düşük kalorili bir başlangıçtır. Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür. A, E ve C vitaminlerini içerir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Vücuda enerji verir, halsizliği ve yorgunluğu giderir. Damar sertliğini giderir. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Normal ve kuru ciltler için yararlıdır.

Malzemeler

-4 yemek kaşığı ayçiçek yağı

-1 adet kuru soğan

-1 adet kabak

-2 adet havuç

-1 adet pırasa

-1 adet sarı dolmalık biber

-1 adet kırmızı dolmalık biber

-1 adet kereviz sapı

-5 su bardağı sıcak tavuk suyu

-1 çay kaşığı tuz

-1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı: Bütün sebzeleri eşit şekilde doğrayın. Önce soğanı sonra havuç, kereviz sapı, kabak, pırasa, renkli dolmalık biberleri ekleyin. Sıcak tavuk suyunu tencereye aktarın. Tuz ve karabiberi ekleyin. 5 dakika kaynatın.

Tarhana çorbası

Diyabet, hipertansiyon ve obeziteye en iyi gelen çorba tarhana. Doyurucu özelliği fazladır. Sindirimi kolay, besleyici değeri yüksek, iştah açıcı ve bağırsak florasını düzenleyicidir.

Yapılışı: Toz tarhanayı 1 su bardağı sıcak et suyu ile karıştırarak yumuşaması için bekletin. Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Domates salçasını ekleyin ve 2- 3 dakika kadar kavurun. Tuz, karabiber, pul biber ve naneyi katıp, karıştırın. Baharatlarla kavrulan salçaya tarhanayı ilave edin. Kalan sıcak et suyunu ilave edip, bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak çorbayı pişirin.

Haberin Devamı