Gazete Vatan Logo

Hassasiyetimizi bildirdik!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvesinde bir araya geldiği ABD Başkanı Barack Obama'ya, Türkiye'nin, NATO füze kalkanı sistemi konusundaki hassasiyetlerini bildirdiğini söyledi. Erdoğan 'Türkiye'nin verdiği nihai karar yok' dedi.

Obama ile görüşmesinin ardından Seul'da basın toplantısı düzenleyen Başkaban Erdoğan, ABD Başkanı ile yaptığı görüşmede, NATO'nun Türkiye'ye yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı sisteminin de gündeme geldiğini söyledi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmede Füze Savunma Sistemi ile ilgili
konunun gündeme geldiğini belirtirken, şu anda bu konuyla ilgili Türkiye’nin verdiği nihai bir kararın söz konusu olmadığını söyledi.

Erdoğan, İnter Continental Otel’de G-20 zirvesine ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Başbakan, "ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmeniz oldu, NATO Füze Kalkanı Sistemi gündeme geldi mi?" sorusunu yanıtlarken şunları kaydetti:



Söz konusu şartların kabul edilmesi durumunda Türkiye'nin de füze savunma sistemine ait donanıma ev sahipliği yapmaya “evet” demesi bekleniyor.

SEUL'DE KISKANDIRAN ZİRVE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Seul'de düzenlenen G20 zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeyi haber alan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de koşarak toplantıya katıldı. Üçlünün kahkahaları toplantı salonunu çınlatırken, diğer dünya liderleri ise bu zirveye özenerek baktı.


Başbakan Erdoğan, Güney Kore'nin başkenti Seul'da gerçekleşen zirvede Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev ile 30 dakika süren bir görüşme yaptı.

Toplantının sonlarına doğrun iki lider, İtalya Başbakanı Berlusconi'yi de alarak görüşmelerine bir süre daha devam etti. Diğer dünya liderlerini kıskandıracak nitelikteki mini zirvede, üçlünün arasındaki sohbet sık sık kahkaha sesleriyle kesildi.

Başbakan Erdoğan'ın Medvedev ve Berlusconi ile G20 zirvesinde ele alınan başlıkların yanı sıra enerji konusunu görüştüğü belirtiliyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN G-20 ZİRVESİ’Nİ DEĞERLENDİRDİ: Korumacı yaklaşımlardan kaçınmayı taahhüt ettik

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi’nde, üye ülkeler olarak ticaret ve yatırımlarda korumacı yaklaşımlardan kaçınılacağı, finansal sektör reformlarına devam edileceği ve potansiyel büyüme ile istihdam artışını destekleyecek yapısal reformlar uygulanacağı taahhüdünde bulunduklarını belirtti. Başbakan Erdoğan, Inter Continental Otel’de G-20 Zirvesi’ne ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
Zirvede ilk olarak küresel ekonomi ve karşılıklı değerlendirme sürecini ele aldıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bu görüşmede gerek devlet başkanları gerek hükümet başkanları düşüncelerini gündeme getiriyor. Daha güçlü, sürdürülebilir küresel büyüme için Seul Eylem Planı’nın kabul edilmesi teklif edildi ve oybirliğiyle de bu kabul edildi. Bu eylem planı döviz kuru, ticaret, kalkınma ve maliye politikaları ile finansal sektör ve diğer yapısal konularda önemli taahhütler içermektedir. Bildiğiniz gibi bütün dünyayı krize iten en önemli nedenler arasında küresel ekonomideki dengesizlikler yatmaktadır. Bu dengesizlikler tüm dünyada toparlanma eğilimlerinin güçlendiği sırada tıpkı kriz öncesi dönemdeki gibi artış eğilimine girmiştir. Dengesizliklerin azaltılması kapsamında özellikle kurların piyasalar tarafından belirlendiği daha esnek kur rejimlerine geçileceği ve rekabetçi müdahalelerden uzak durulacağı hususlarında uzlaşma sağlanmıştır. Diğer taraftan gelişmiş ülkeler döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmalara karşı daha dikkatli olacaklarını da taahhüt etmişlerdir.”

Kalkınmaya öncelik verildi

Başbakan Erdoğan, Seul ZBAŞBAKAN ERDOĞAN G-20 ZİRVESİ’Nİ DEĞERLENDİRDİirvesi’nin G-20’nin şimdiye kadar kalkınma konusunun en yoğun ele alındığı zirve olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Zirvenin temel metinlerinden biri Seul Uzlaşısı olmuştur. Bu uzlaşı 9 adet çeşitli ilkeler ve eylem planı ortaya koyarak, başta düşük gelirli ülkeler olmak üzere ülkelerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmalarına yardım etmeyi gaye edinmiştir. Bunun yanında yoksulların finansal hizmetlere ulaşması konusunda, KOBİ’lere yönelik finansmanın artırılmasına yönelik, finansal tabana yayılma eylem planını kabul ettik. Bu kararımız uyarınca finansal tabana yayılma küresel ortaklığını oluşturduk. Toronto Zirvesi’yle başlayan KOBİ finansmanı yarışmasını kazanan modeller ile diğer iyi uygulamaların hayata geçirilmesi ve etkinliğinin artırılması için bir fon oluşturulması ve bu fona 528 milyon dolarlık kaynak oluşturulmasına yönelik olarak bazı ülkelerce taahhüt verilmiştir. G-20 üyesi ülkeler olarak ticaret ve yatırımlarda korumacılığa karşı güçlü duruşumuzu burada da yeniledik.”

Obama: ‘Yuan’ın değerinin düşük olması rahatsız edici

ABD Başkanı Barack Obama, “Küresel ekonomideki toparlanmanın sürdürülebilmesi yolunda geniş bir uzlaşma zemininin bulunduğunu” söyledi. Obama, G-20 Liderler Zirvesi’nden sonra düzenlenen basın toplantısında, “G-20 ülkeleri ticaret ve dövizle ilgili görüş ayrılıklarını gidermek için daha fazla çalışmalı” dedi. Çin para birimi yuanın değerine de değinen Obama, “Çin para birimi yuanın değeri düşük. Bu durum, ABD ve diğer ticari ortakları için rahatsız edici” diye konuştu.

Bu konuyu Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ile görüştüğünü ve ilerleme beklediğini belirten Obama, yuanın değerini düşük tutmak için ciddi miktarda para harcayan Çin’in, yuanın değerini piyasanın belirlemesine izin vermesinin önemli olduğunu vurguladı. “Bu, Çin için bazı düzeltmeler anlamına geliyor, bunun bir gecede çözülmeyeceğini anlıyoruz, ancak bu konuyla ilgilenmek gerekiyor” diyen Obama, Hu ile Ocak ayında Washington ziyaretinde bir araya geleceklerini ifade etti. “Büyük ticari fazlalıklara sahip ülkeler ihracata sağlıksızca bel bağlamaktan yönünü çevirmeli. Döviz kurları ekonomideki gerçekleri yansıtmalı” diyen Obama, küresel ekonomide bazı alanlarda düzelme olmasına rağmen, kendisi ve diğer liderlerin, özellikle istihdam yaratma konusu olmak üzere “ilerlemenin yeteri kadar hızlı olmadığının” farkında olduklarını kaydetti. ABD’de işsizlik konusunda bir toparlanma sağladıklarını söyleyen Obama, “Hükümet 8 milyon kişiye tekrar iş veremez. Bunun özel sektör tarafından yapılması gerekiyor” diye konuştu. Küresel ekonominin istikrarı ve ülkeler arasındaki gerilimin azaltılmasına yardımcı olacak güçlü uluslararası mekanizmalar ve kurumlar kurmak için adım adım gittiklerini söyleyen Obama, G-20 liderler zirvesinde “muazzam ilerleme kaydettiklerini” ifade etti.

Haberin Devamı